Samosvoji družinski člani

Mačke ne hodijo na dopust

zf
12. 8. 2016, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hišni ljubljenčki so v zadnjem stoletju dobili pomembno vlogo v življenju ljudi. Njihov namen ni več le korist, da čuvajo dom, lovijo miši in hodijo na lov, temveč so postali bitja, ki jim izkazujemo ljubezen, ta pa nam jo brezpogojno vračajo.

Twitter
Mačke se v neznanem okolju ne počutijo dobro. Rade imajo prostor, v katerem natanko vedo, kje so njihovi priljubljeni kotički.

Kaj je lahko lepšega, kot pa vesel in topel kosmat pozdrav, vsakič ko se vrnete iz službe, in brezpogojna ljubezen, ki jo dajejo v zameno za »crkljanje« in hrano?

Mačke in pse smo v domovih sprejeli kot družinske člane. Težave s kosmatimi družinskimi člani pa nastopijo, kadar se odpravljamo na dopust, saj ti navadno žal ne morejo z nami. S psi imamo načeloma manj težav in jih še lahko vzamemo na kakšno pot, mačka pa bo skoraj zagotovo morala ostati doma. Zato je odločitev za daljši dopust pogosto težka, saj mora nekdo prevzeti odgovornost zanjo. Zagotovo pa si želimo, da bo ta med našo odsotnostjo v dobrih rokah. Torej, kam z njo?

Profimedia
Dobro je, da mački med svojo odsotnostjo priskrbite oskrbnika.

Navežejo se na prostor

Pri mačkah velja nenapisano pravilo, da se navežejo na prostor, medtem ko se psi navežejo na človeka. Drži tudi, da se mačke v neznanem okolju ne počutijo prav dobro in imajo rade prostor, kjer natanko vedo, kje so njihovi priljubljeni kotički. Drugače je morda pri pasemskih mačkah, ki jih lastniki vozijo na razstave in posledično na potovanja. Prav tako je s temi kosmatinkami verjetno lažje in manj težavno v mačjih hotelih ter v primerih, ko jih damo v oskrbo prijateljem.

Priskrbite ji varuško

Za vse druge, ki imajo »navadno« mačjo življenje, pa je vseeno najbolje, da ostanejo doma. Uporabo živalskih hotelov se načeloma odsvetuje oziroma naj bodo le izhod v sili, ko ne bo druge rešitve, saj večina ni vajena večjega števila drugih živali, prav tako pa lahko hotel doživijo kot stres in ne sprostitev, tako kot to občutimo ljudje. Zato je dobro, da mačko pustite doma, v okolju, ki ga je vajena, zanjo pa naj skrbi nekdo, ki ga pozna.

Mačke imajo rade bližino ljudi, vendar lahko, kadar so same, velikokrat ušpičijo kakšno neumnost, zato je dobra izbira, da se oseba med vašo odsotnostjo preseli k vam. Tako boste zagotovili primerno varnost za svojo mačko in mir ter počitek nekomu v času, ko ste odsotni. Če svoji mački ne morete zagotoviti takšne varuške, se z nekom dogovorite, da se pri nas oglasi vsaj dvakrat dnevno, da mačko nahrani, poskrbi za njeno stranišče in se z njo malce pocrklja.

Oskrbnik naj vašo mačko obišče vsaj dvakrat na dan in preveri, ali je z njo vse v redu.

Priprave pred odhodom

Če želite, da bo vaš dom tak, kot ste ga zapustili ob odhodu, mački odmerite prostor, kjer se lahko giblje. Ostala vrata sob, v katere mačka ne sme, zaprite, druga pa fiksirajte tako, da se ne morejo po nesreči zapreti in ujeti mačke v sobo brez hrane, vode in stranišča. Poskrbite za mačje stranišče in vanj nasujte dovolj peska. Nakupite dovolj hrane, da oskrbniku ne bo treba po nakupih. V tem času s hrano ne eksperimentirajte in mački kupite le hrano, ki jo pozna.

V stanovanju odstranite in pospravite vse, kar bi lahko bilo nevarno in kar vam je dragoceno. Pospravite vaze, ki se lahko prevrnejo, in izključite električne kable, ki bi lahko bili nevarni. Poskrbite tudi za primerno temperaturo v stanovanju in pustita vrata v prostor na severu, ki je hladnejši. Prav tako pa prostor opremite z igračami, ki bodo mačko vsaj v določenem delu dneva zamotile.

Arhiv Svet24
Med svojim dopustom ne spreminjajte hrane, na katero je mačka navajena, saj ni nujno, da ji bo všeč.

Vas skrbi, ali je vse v redu?

Z oskrbnikom se dogovorite, da vam sproti poroča, kakšno je vedenje vaše mačke in kaj se dogaja z njo. Morda je dobro, da o svojem odhodu obvestite tudi soseda ali znanca, ki lahko, če je z oskrbnikom kaj narobe, preveri stanje pri vas doma do časa vašega prihoda. Sicer pa se, ko se boste vrnili, lahko zgodi, da bo vaša mačka užaljena, ker ste jo toliko časa pustili samo. Vendar brez skrbi, saj mačke hitro oprostijo ter pozabijo in bodo kmalu spet opozorile nase. Nekatere bodo morda že med odsotnostjo naredile kaj takega, s čimer bodo pokazale, da ne marajo biti zapuščene, spet druge pa vam bodo ob vaši vrnitvi takoj prišle naproti in ne bodo hotele iz vašega naročja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste