Zanimivosti

Na šentjernejskem blagoslovu konj skoraj 3000 obiskovalcev

sta
26. 12. 2015, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob godu sv. Štefana, izročilnega zavetnika konj, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenca, se je na Dolenjskem in drugje v državi zvrstilo več blagoslovov konj. Najmnožičnejši zbor, tradicionalno Štefanovo 2015, so priredili v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju, kjer se je zbralo nekaj manj kot 150 konjenikov in skoraj 3000 obiskovalcev.

sta
Blagoslov konj, Šentjernej 2014

Šentjernejski župan Radko Luzar je za STA izpostavil, da sodi šentjernejski blagoslov konj med najstarejše v Sloveniji, obiskovalci današnje prireditve pa so podobno kot nekateri konjeniki prišli z raznih koncev Slovenije in širše Dolenjske.

Po županovih besedah gre za ohranjanje konjerejske in konjeniške tradicije, ki je na Šentjernejskem polju prisotna že od rimskih časov, v novejšem obdobju pa več kot 160 let. Sicer pa v Šentjerneju na Štefanovo konje neprekinjeno blagoslavljajo že 157 let.

Vaščani Dolenje Stare vasi se za ta ljudski praznik dobro pripravijo in povabijo prijatelje ter sosede. Luzar je še opozoril, da je konj pri njih tako rekoč sveta žival, poleg petelina pa najbolj cenjena in simbol Šentjernejskega polja. Tamkajšnji konjeniški klub je tudi letos obhajal 130-letnico prirejanja konjskih kasaških dirk, je še dejal.

Prireditelja današnjega Štefanovega sta bila prostovoljno gasilsko društvo iz Dolenje Stare vasi in Občina Šentjernej. Konjeniki so se najprej zbrali na tamkajšnjem hipodromu, od tam pa se je povorka s praporščakinjo na čelu skozi Šentjernej odpravila proti cerkvi sv. Frančiška Ksaverja, ki so jo v Dolenji Stari vasi sredi 18. stoletja sezidali na mestu nekdanje cerkve sv. Štefana.

Konje so na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in drugje po državi danes blagoslavljali še v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, v Semiču, Šentrupertu na Dolenjskem, Štefanu pri Trebnjem, Goriški vasi pri Škocjanu, Kapelah, Pišecah, Harijah v Brkinih, Vipavi in v Zanigradu na Primorskem. Na hipodromu v ljubljanskih Stožicah pa so ob blagoslovu konj pripravili še dirke sv. Štefana.

Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, za zavetnika konj in živine na splošno pa so ga v srednji in severni Evropi razglasili, ker je nadomestil božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje ter živino.

Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja neki rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Valvasor.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste