Zanimivosti

Je to konec skrivnosti Bermudskega trikotnika?

J.P.
9. 12. 2015, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sporočilo, ki je doseglo letališki kontrolni stolp, je bilo vsaj toliko bizarno, kot je bilo skrb vzbujajoče. »Vse je videti čudno,« je dejal pilot. »Izgleda, kot da gremo v belo vodo. Povsem smo izgubljeni.«

Arhiv Svet24
Očitno je bil svet še vedno dovolj velik, da so lahko ljudje v njem izginili brez sledu.

Sledila je tišina. Bil je 5. december 1945 in pet letal Leta 19 – rutinske vojaške vaje iz Fort Lauderdala na Floridi – je izginilo brez sledu. Zadnjih sedemdeset let to izginotje velja za eno najbolj trdovratnih letalskih skrivnosti, kar jih pozna svet. Razbitin niso nikoli odkrili, čeprav iskalnih odprav ni primanjkovalo, niti trupel. Kot da bi se letala in štirinajst članov posadke pogreznilo v tla. Zaradi pomanjkanja dokazov so špekulacije imele prosto pot. Tako se je rodil mit Bermudskega trikotnika, kjer naj bi se skrb vzbujajoče pogosto dogajale paranormalne stvari. Sedem desetletij po izginotju Leta 19 pa je resnica končno prišla na plano.

Twitter

Letala so verjetno strmoglavila v ocean, potem ko jim je zmanjkalo goriva, ostanki pa nikoli niso bili najdeni.

Twitter

Šest letal v enem dnevu

Le nekaj ur po tistem, ko je z radarja izginilo pet letal tipa Avenger, je bil v iskalno akcijo poslan hidroplan PBM Mariner. Pilot je ob pol osmih zvečer opravil rutinski klic. Kmalu po tistem je tudi hidroplan izginil z radarja. Nihče več ni videl ne letala ne njegove 13-članske posadke. Izginotje šestih letal v enem dnevu je bil pravi šok, a izgub še ni bilo konec. Na istem območju so med letoma 1948 in 1949 izginila še tri letala, leta 1955 pa so tam odkrili jahto brez posadke. Le nekaj let pozneje sta tam izginila dva boeing KC-135 stratotankerja.

Na delu nadnaravne sile

Zaradi pomanjkanja razlag so se zvrstile številne teorije, ena pa je še posebej pritegnila pozornost javnosti – te nenavadnosti so se dogajale na trikotnem območju med Miamijem, Portorikom in Bermudo. Februarja 1963 je novinar Vincent Gaddis spisal prispevek, v katerem je trdil, da so na tem območju oceana na delu nadnaravne sile. Poimenoval ga je Bermudski trikotnik. Članku ni primanjkovalo špekulacij, dokazov je nanizal bolj malo. A čas ne bi mogel biti boljši – objavil ga je le malo po izginotju dveh prej omenjenih stratotankerjev. Članek je bil mojstrovina »zarotniške fantazije«. Treba je razumeti, da so bili ljudje v času hladne vojne in kubanske raketne krize več kot pripravljeni verjeti raznim teorijam zarote. Bermudski trikotnik pa je pomenil še nekaj več – jasno je sporočal, da je svet radijskih povezav in letalskih kril še vedno dovolj velik, da lahko ljudje in njihovi stroji izginejo brez sledu. Prisklednikov ni manjkalo. Knjige s to tematiko so kar letele s polic.

Ljudje so bili v času hladne vojne več kot pripravljeni verjeti raznim teorijam zarote. 

Človeški faktor

Očitno je prišel čas za resnico. V času izginotja Leta 19 je bilo veliko pozornosti posvečene letalskim sposobnostim vodje eskadrilje, poročnika Charlesa Taylorja. Izkušeni pilot z več kot 2500 urami letenja je slovel tudi kot izvrsten inštruktor. Tudi težav z letali ni bilo. Radijski pogovori pa razkrivajo, da so se v določenem trenutku izgubili in da kompasi niso delovali. Taylor je skušal najti Fort Lauderdale, pri čemer si je pomagal z otočjem, ki ga je videl pod sabo. Bil je prepričan, da je nad otoki verige Florida Keys. A kot se je izkazalo, so bila letala severno od Bahamov, daleč stran od kopnega. Letala so verjetno strmoglavila v ocean, potem ko jim je zmanjkalo goriva, ostanki pa nikoli niso bili najdeni. Hidroplan, ki se jih je odpravil iskat, je razneslo v zraku, kar so potrdile priče, Let 19 pa je podlegel tehničnim težavam in človeškemu faktorju. A takšne razlage nekaterih preprosto niso zadovoljile. Tako se je rodil Bermudski trikotnik.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste