Zanimivosti

V Novem mestu imajo najlepše

Janja Ambrožič
30. 11. 2015, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kdo bi vedel, zakaj, morda je krivo tudi gibanje, ki s spodbujanjem rasti brkov novembra opozarja na zgodnje odkrivanja raka prostate, a brade so postale že pravi modni hit.

Janja Ambrožič
Edis se je za brivskega mojstra šolal v Londonu, letos pa je v Novem mestu odprl svojo brivnico.

Kdor misli, da nositi moško kosmato okrasje pomeni, da lahko pozabiš na vsakodnevno urejanje, se zelo moti. Ravno nasprotno, kar nam takoj potrdi tudi Edis Osmanović, Novomeščan v zgodnjih dvajsetih letih, ki je v začetku leta v Bršljinu odprl pravo brivnico po zgledu tistih, ki jih imajo v Angliji, kar pove tudi njeno ime – Barber room by Edis.

Pojasni, da »barberji« za urejanje strank uporabljajo nekoliko drugačen pristop kot tradicionalni brivci, veliko časa namenijo oblikovanju brade in brkov, izredno pomembni so prehodi. »Kdor ima brado, jo mora negovati vsak dan, in to večkrat. Treba jo je umivati in česati, sicer zna smrdeti,« pojasni mladenič, ki se za svojo poklicno pot ni odločil naključno. Že v osnovni šoli je strigel svoje prijatelje, njegova prva izbira je bila ekonomska šola, a je spoznal, da to ni zanj, in se je pozneje odločil za frizersko. Tudi tu ni šlo vse zlahka. »Striženje žensk mi ni šlo in skoraj bi dobil odpor še do moškega striženja. Potem sem šel za dva meseca in pol na London School of Barbering, tam sem se učil celotnega procesa striženja in britja. Lahko bi ostal v Londonu, vendar sem se odločil priti domov,« pripoveduje.

Edis Osmanović, mojster brivec: "Kdor ima brado, jo mora negovati vsak dan, in to večkrat."

Mnogi so dvomili, da mu bo uspelo. Menili so, da je Novo mesto premajhno za brivca njegovega formata, a so se zmotili. Danes se morajo stranke naročiti dva tedna vnaprej, zaposlil je še prijatelja Kristjana Carja, ki je tudi njegov prvi učenec. V prihodnje jih bo še več, kajti decembra bo v uk sprejel nekaj brivskega znanja željnih fantov.

OD BLIZU IN DALEČ

»Edis je super šef. Ko sem prišel, mi v roke ni potisnil metle, kakor to počne večina frizerjev, dal mi je škarje in 'mašinco' ter naročil, naj ga postrižem,« pove Kristjan, ki je ob našem obisku urejal svojo stranko.
Edis je bril mladega bradača Kristjana, ki se je na Dolenjsko pripeljal iz skoraj sto kilometrov oddaljenega Šmarja pri Jelšah: »Vredno se je pripeljati tako daleč, da se lahko uredim. Las imam bolj malo, ampak brada mi raste in z njo imam kar veliko dela, umivam in češem jo večkrat na dan.«

Edisove stranke prihajajo z vseh koncev Slovenije, celo iz Zagreba, saj je edini »barber« pri nas; pred kratkim je sicer dobil konkurenco v Ljubljani, a pojasni, da tam brijejo na drugačen način. Pri nas doslej tudi ni bilo mogoče kupiti primernega seta za urejanje brade, zato je razvil svojo kolekcijo, ki jo je poimenoval Schumar. V njej so trije slovenski izdelki: krtača, glavnik in olje.

STRANKE IN PRIJATELJI

Ko človek prestopi prag njegove brivnice, dobi občutek, da tam ne gre samo za urejanje brad, brkov in las, takoj postane jasno, da je to kraj, kjer se zbirajo moški (žensk sicer ne podijo, a so bolj redko zasejane mednje). »Marsikdo je prišel kot stranka in postal prijatelj. Tu je dobrodošel tudi, ko ne potrebuje mojih storitev,« je bil njegov odgovor na vprašanje, ali vsi, ki sedijo na udobnem kavču in gledajo televizijo ali igrajo igrice, čakajo na njegove škarje in britvico.



Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste