Zanimivosti

Pravljična dežela za otroke vseh starosti

uk
23. 11. 2015, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Že šesto leto zapored bo odprla vrata Pravljična dežela Gorajte, ob katerih bomo za hip zastali in potisnili ob stran svoj vsakdan ter skrbi.

Arhiv izvajalca
Gorajte

Idejna ustanovitelja Pravljične dežele Gorajte v Virmašah pri Škofji Loki, Boštjan Sečnik in Danica Kordež, sta v času, ko se staro leto prevesi v novo, prostor, namenjen rekreacijskemu sproščanju, zapolnila z igrivimi vsebinami, namenjenim mlademu, odprtega duha potrebnemu občinstvu. Tokrat bo pravljična dežela odprta od 17. 12. 2015 do 27. 12. 2015 od 15. do 17. ure. In obiskovalci si jo bodo lahko ogledali zastonj.

DOGAJANJE

Letošnje dogajanje so organizatorji postavili na mostove in podeste, pravljice opremili z glasbo, svetlobnimi efekti, lučkami in ognjemetom ter pripravili veličasten prihod dedka Mraza, ki ga ne smete zamuditi. V 30 minut trajajoči predstavi bodo otroci uživali v pravljicah Trnuljčica, Maček Muri, Sneguljčica in sedem palčkov, Zmaj Viharček, Pika Nogavička in pričakali slavnostni prihod dedka Mraza v Škratovi vasi. Organizatorji pa še sporočajo, da boste lahko obiskovalci svoje vtise izmenjali na brezplačni čajanki s piškoti. Pri projektu sodeluje kar 40 ljudi, ki se bo 16 dni trudilo, da bo otroško veselje nepopisno lepo in ohranjeno v njihovih srcih kot nepozaben spomin na otroštvo.

ZAČETKI

Idejo za pravljično deželo sta Boštjan Sečnik in Danica Kordež dobila, potem ko sta tako obdarila osebe s posebnimi potrebami VDC Kranj in Škofja Loka ter učence nižjih razredov Osnovne šole Jela Janežiča. Vsem ostalim otrokom bližnje in daljne okolice Škofje Loke pa omogočila brezplačen ogled predstav z brezplačno čajanko s piškoti po obdarovanju. Navdušenje obiskovalcev nad tem projektom je bilo tako močno, da sta se po dveh letih uspešno izpeljanega projekta odločila ustanoviti društvo Oddih Gorajte. »Pravljica nosi izredno močno, pozitivno sporočilo. Otroci se z vživljanjem v različne pravljične like srečujejo z razumevanjem svojih čustev in na preprost način razumejo in se naučijo, kaj je dobro in kaj zlo. Identificirajo se z junaki, iščejo tolažbo, rešujejo svoje skrite težave, se sprostijo in potolažijo. Že slavni fizik Albert Einstein je dejal: »Če želite, da bo vaš otrok pameten, mu pripovedujte pravljice. Če pa želite, da bi bil še pametnejši, pa mu povejte še več pravljic.« Mi pa pravljic ne bomo pripovedovali, temveč jih bomo v živo odigrali, dovolili prosto pot sanjam, čudežem, burili domišljijo in poskrbeli, da s tem kulturnim dogodkom tudi po duhovni plati lepšamo življenja otrok,« so zapisali na spletni strani društva, in to vsekakor drži.

Arhiv Izvajalca

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste