Zanimivosti

Je to zadnje počivališče enega od apostolov?

R.T.
2. 9. 2015, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sibirski znanstveniki so v jezeru Issyk-Kul v Kirgizistanu odkrili 2.500 let staro Saka naselbino. Identiteta ljudstva Saka zaenkrat še ni povsem dorečena, a na splošno velja, da je bil to perzijski izraz za Skite.

Twitter

Arheologi so leta 2007 v taistem jezeru v Kirgizistanu že odkrili ostanke starodavne metropole približno iste starosti in skitske gomile. Po besedah potapljačev z univerze v Tomsku, ki so do svojega odkritja prišli na globini 23 metrov, so se dokopali do več kot 200 artefaktov davno izgubljene kulture in enega od spomenikov starodavnega sveta. Med njimi je bil tudi velik lonec iz keramike z napisi v armenščini in sirščini, kar pomeni, da bi se lahko teorija, ki pravi, da je na območju v srednjem veku stal armenski samostan, izkazala za resnično. Jezeru Issyk-Kul pa tovrstnih zgodb ne primanjkuje. Ena od najbolj zanimivih pravi, da je to odročno jezero zadnje počivališče evangelista sv. Mateja, enega od dvanajstih Jezusovih apostolov. Njegove svetinje pa naj bi bile v prej omenjenem samostanu.

Twitter

Iz dna jezera so tako rešili na stotine artefaktov.

Edinstvena odkritja

Dimitrij Gorn, direktor tamkajšnjega potapljaškega kluba Skat Tsu, ki je vodil potapljaško odpravo v globine jezera, je dejal, da je lonec, okrašen z napisi, resnično nekaj edinstvenega. »Strokovnjaki delajo na identifikaciji zapisov, ki pa se bodo najverjetneje izkazali za armensko-sirske,« je dejal Gorn. »To bi lahko pomenilo, da je tu v 14. stoletju dejansko stal armenski samostan, kjer naj bi počivale svetinje sv. Mateja.« Potapljači so raziskovali zaliv Tup na severovzhodnem delu jezera, ki je deseto največje na svetu in takoj za Kaspijskim morjem, ko je govor o največjih slanih jezerih. Odpravo je vodil dr. Vladimir Ploskikh z oddelka za zgodovino in kulturo Kirgizistansko-ruske univerze. »S potopom smo na dnu jezera odkrili poprej neznano Saka naselbino in sledove vlivanja brona,« je dejal Gorn in dodal, da si je ekipa pri izkopu pomagala s hidravličnimi črpalkami in detektorji kovin. Iz dna jezera so tako rešili na stotine artefaktov – kose keramike, brusilne kamne, del obrednega srpa iz brona in druge bronaste predmete.

Twitter

Potapljači so raziskovali zaliv Tup na severovzhodnem delu jezera.

Jezero ali Salerno

Številni kristjani so prepričani, da se ostanki sv. Mateja nahajajo v katedrali v italijanskem Salernu. Pravoslavna cerkev ima svojo različico dogodkov. Telo sv. Mateja naj bi tako po okrutni smrti v Siriji skrili njegovi sledilci, nato pa pokopali na obali jezera Issyk-Kul.

Pivci some

Globina jezera, ki nima vidnih izlivov vode, se je skozi stoletja opazno spreminjala. Ker v preteklosti ni bilo tako globoko kot danes, bi lahko pomenilo, da so na njegovih obalah stale številne naselbine. V srednjem veku je bila gladina jezera kar osem metrov nižja od današnje. Leta 2007 je prej omenjeni dr. Ploskikh poročal o ostankih 2.500 let stare civilizacije, ki so jih arheologi odkrili na dnu jezera. Tam so našli bronaste bojne sekire, osti, bodala, kalupe zlato palico in več kovancev. Vse to naj bi nekoč pripadalo ljudstvu Saka, ki so, tako Herodot, pili somo, starodavno alkoholno pijačo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste