Zanimivosti

Kako so se opekli s popolnim dojenčkom

R.T.
20. 8. 2015, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ste vedeli, kako zelo so bili nacisti obsedeni z dojenčki? In da so se hoteli odkrižati papeža? Tudi umetnost jim ni najbolj dišala. Težav so se lotevali včasih bolj, drugič manj uspešno.

Twitter

Zastrašujoči zločini nacističnega režima le malokoga pustijo ravnodušnega. Vendar pa so bile nekatere njihove poteze kratko malo čudne, celo smešne. Takšen je bil denimo poskus atentata na papeža in Goebbelsov lov na popolnega arijskega otroka.

Operacija lov na papeža

Hitlerjeva samovšečnost je do izraza prišla že v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je določil, da morajo lokalne katoliške šole namesto razpel krasiti njegove slike. A to mu očitno ni bilo dovolj, zato je šel še korak dlje in zrežiral ugrabitev papeža Pija XII. Ta je namreč leta 1943 naciste javno obtožil kršenja človekovih pravic. Zaradi tega je Hitler v svojo pisarno pozval Karla Wolffa, generala SS, kateremu je naročil, naj s svojimi silami čim prej zavzame Vatikan, zaščiti tam skladiščene podatke in umetnine, papeža in druge pa odvede proti severu. Načrt je bil takšen: potem ko bi nacistični vojaki zavzeli Vatikan in ujeli papeža, bi tja kot osvoboditelje poslali drugo skupino. Vendar pa tem ne bi uspelo rešiti papeža – tega naj bi v kaosu po pomoti pokončala prva skupina, katero so nameravali razglasiti za italijanske atentatorje. Če bi papež po nekem čudežu preživel, bi ga odvedli v Nemčijo in vrgli v ječo, za celotno zmedo pa obtožili Italijane. Tem je načrt sicer razkril kar Wolff sam. Italijani menda niso bili preveč zadovoljni s slišanim. A kot pravi zgodovinar Robert Katz je najbolj nenavadno pri vsem skupaj to, da Nemčija z umorom papeža ne bi pridobila praktično nič.

Leta 1935 so v okviru državne kampanje iskali popolnega arijskega otroka. 

Galerija »sprevržene umetnosti« je bila velik uspeh

Preden je kljukast križ preplavil Nemčijo, so tam uživali pravcato umetniško renesanso. Dadaizem in šola oblikovanja Bauhaus sta obnorela svet, z nastopom nacistov pa je tamkajšnja umetniška skupnost postala odrezana od sveta. Knjige so gorele, umetniška vizija pa je morala biti skladna s tisto nacistov. Cenzura je bdela tako nad filmsko kot tudi gledališko umetnostjo, opere so bile prekinjene, slike zasežene. Umetniška scena je bila uničena, ljudje nesrečni. Oblast se je tega zavedala, zato so se odločili, da ljudstvu pokažejo, kaj hočejo. Na posebni razstavi v Münchnu so prikazali tako imenovano sprevrženo umetnost – več kot 650 zaseženih skulptur, slik in grafik. Ob vsakem razstavnem kosu je bila razlaga, zakaj je delo nizkotno in nezaželeno tako v umetniškem svetu kot tudi v Nemčiji. Ko je bilo razstave konec, so dela bodisi zažgali bodisi zasegli ali pa prodali muzejem po svetu.

Popolni otroci

Leta 1935 so v okviru državne kampanje iskali popolnega arijskega otroka. Izbrali so Hessy Levinson, judovsko deklice, katere fotografijo je menda posedoval fotograf Hans Balin. O njeni identiteti so izvedeli šele pozneje, ko je fotografija že končala na naslovnicah časopisov in razglednicah, družina Levinson pa je pobegnila v Litvo. Nacistom jih nikoli ni uspelo izslediti. 81-letna Hessy, ki živi v Združenih državah Amerike, se danes vsemu skupaj le smeje.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste