Zanimivosti

Za šolske potrebščine tudi do 150 evrov

Sašo Avramovič
18. 8. 2015, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novo šolsko leto že trka na vrata in osnovnošolci ter srednješolci izkoriščajo še zadnje dni poletnih počitnic. Večina staršev bo v tem času hitela z nakupom vseh stvari, ki jih bodo v šoli potrebovali otroci. Za šolske potrebščine pa bo v povprečju treba odšteti od 100 do 150 evrov.

Arhiv Svet24

Koliko bo treba odšteti za šolske potrebščine, je seveda odvisno predvsem od kakovosti izdelkov in od vrste delovnih zvezkov, ki jih zahteva posamezna osnovna oziroma srednja šola.

V povprečju od 100 do 150 evrov

Po besedah vodje marketinga na DZS Nataše Ješe starši za stvari, ki jih bo v šoli potreboval prvošolec, v povprečju odštejejo od 100 do 150 evrov, lahko pa tudi več, če izberejo torbico znanega proizvajalca. Po njenih besedah starši za šolske potrebščine (barvice, zvezke in podobno) v povprečju odštejejo od 40 do 70 evrov, dodatnih 70 evrov za delovne zvezke, še nekaj dodatnega denarja pa za torbico. Učbenike si lahko učenci brezplačno izposodijo v šoli. Pri delovnih zvezkih se strošek razlikuje od šole do šole, saj vsak učitelj sam določi, ali bo uporabljal delovne zvezke in katere. Koliko bo treba odšteti za torbico, pa je seveda odvisno od njene kakovosti in proizvajalca. »Če starši kupijo torbico priznane znamke, v kateri so še peresnica, barvice in vrečka za copate, lahko ta stane od 145 do 199 evrov. Če pa kupijo običajno torbico, lahko ta stane tudi zgolj 9,99 evra,« pravi Ješetova in dodaja, da se starši običajno sicer odločajo za bolj kakovostne in tako dražje izdelke, četudi imajo nizke dohodke, ker »želijo za svoje otroke najboljše«. Dodaja, da starši pri torbicah računajo na to, da jo bo lahko v primeru, da bo bolj kakovostna, otrok nosil več let ali pa jo bosta nosila njegov brat ali sestra. Na DZS pa sicer opažajo, da se stroški staršev za stvari, ki jih bo v šoli potreboval otrok, iz leta v leto ne povečujejo in ostajajo na približno enaki ravni.

Arhiv Svet24

70 evrov v povprečju odštejejo starši za delovne zvezke za otroke.

Najdražji so stali skoraj 94 evrov

Na Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije imajo zbrane precej podrobne podatke o stroških za učbenike. Po podatkih, zbranih s 113 (od 450) osnovnih šol, so učbeniki v preteklem šolskem letu za prvi razred v povprečju stali nekaj manj kot 50 evrov, za deveti razred pa v povprečju nekaj več kot 76 evrov. Najdražji so bili učbeniki za osmi razred, ki so stali nekaj manj kot 94 evrov. Tej zbrani podatki po besedah Antona Medena, predsednika Zveze aktivov staršev Slovenije, kažejo, da obstajajo velike razlike med šolami. Lani staršem prvošolčkov na nekaterih šolah za delovne zvezke tako ni bilo treba odšteti niti evra, medtem ko je na eni izmed šol ta znesek dosegel tudi nekaj več kot 86 evrov. Še večje so bile razlike v devetem razredu, kjer so morali starši za učbenike ponekod odšteti 170 evrov, nekje drugje pa »le« 31 evrov. Tudi zato Meden ocenjuje, da bi bilo treba narediti analizo, zakaj prihaja do takšnih odstopanj. Po njegovem bi bila potrebna tudi analiza, ali je uporaba velikega števila delovnih zvezkov smiselna. Na šolah, kjer učenci ne potrebujejo veliko delovnih zvezkov, namreč dosegajo enake rezultate kot na šolah, kjer so stroški za delovne zvezke najvišji, pravi.

Stroški se zmanjšujejo

Na splošno sicer Meden opaža, da se stroški za delovne zvezke v zadnjih štirih letih zmanjšujejo. Skupen strošek za delovne zvezke za obvezne predmete za vse razrede osnovne šole je pred štirimi leti znašal okoli 750 evrov, danes pa je okoli 650 evrov. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste