Zanimivosti

V nepredirni divjini so nekoč stala velikanska mesta

R.T.
28. 7. 2015, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Številne okoljevarstvene skupine jo uporabljajo kot primer ene zadnjih regij neokrnjene narave na svetu. A kot se je izkaže, so nedotaknjeni deževni gozd pomembno oblikovale ravno človeške roke.

Wikipedia

Dokazi, ki jih je objavila mednarodna skupina raziskovalcev, razkrivajo, da je Amazonija nekoč bila dom milijonom ljudi, ki so živeli in obdelovali območje, danes na gosto prekrito z drevesi. Tako naj bi bilo korito reke Amazonke kraj, kjer so obrodili prvi pridelki in kjer je bilo gojenih vsaj 83 avtohtonih vrst. O tem in sami obširnosti poselitve naj bi pričale zaplate temne, rodovitne prsti, ki naj bi nastale kot neposredna posledica kmetijskih tehnik. Strokovnjaki so nadalje prepričani, da so ljudje območje poseljevali od leta 3.000 pr. n. š., do leta 1492 pa naj bi od zemlje v Amazoniji živelo od 8 pa do 50 milijonov ljudi.

»Udomačevanje rastlin se je dogajalo tudi na območju spremenjenih amazonskih temnih prsti, katere povezujemo z večjimi naselbinami, ki prekrivajo več kot 0,1 odstotka regije. Tako prebivalstvo kot proizvodnja hrane sta se znotraj sistemov upravljanja zemljišč v sredini holocena hitro širila – tako so nastajale kompleksne družbe na območjih, bogatih z naravnimi viri, s tem pa udomačene pokrajine, ki so izrazito vplivale na lokalno in regionalno ekologijo.«

Velikanska mesta

Te ugotovitve so skladne z nedavnimi odkritji sledov pokrajinskega preoblikovanja ter s pričevanji prvih Evropejcev, ki so se znašli v Južni Ameriki. Ti so govorili o mestih, ki so se razprostirala na velikanskih površinah, njihova pričevanja pa so bila skoraj praviloma odpisana kot netočna. Gaspar de Carvajal, ki je območje obiskal leta 1542, je pisal o mestih, ki so se raztezala skoraj 20 kilometrov daleč, med hišami pa menda skorajda ni bilo prostora. Dr. Charles Clement, zgodovinski ekolog z Nacionalnega inštituta za amazonske raziskave v Braziliji, ki je načeloval raziskavi, je dejal: »Udomačevanje rastlin se je dogajalo tudi na območju spremenjenih amazonskih temnih prsti, katere povezujemo z večjimi naselbinami, ki prekrivajo več kot 0,1 odstotka regije. Tako prebivalstvo kot proizvodnja hrane sta se znotraj sistemov upravljanja zemljišč v sredini holocena hitro širila – tako so nastajale kompleksne družbe na območjih, bogatih z naravnimi viri, s tem pa udomačene pokrajine, ki so izrazito vplivale na lokalno in regionalno ekologijo.« Po ocenah raziskovalcev je proizvodnja hrane na območju leta 1492 podpirala vsaj osem milijonov ljudi, ljudje pa naj bi pokrajino v Amazoniji spreminjali na tisoče let. In čeprav se je večji del območja znova spremenil v divjino, ne gre zanikati človeške vloge pri oblikovanju amazonskega deževnega gozda. Najbolj zgovoren dokaz za to naj bi tako bila črna prst, ki prekriva več kot 154.000 kvadratnih kilometrov, kar je približno tri odstotke 5,5 kvadratnih kilometrov površine deževnega gozda.

Pravica potomcev

Dr. Clement in njegovi kolegi tako pravijo, da je slika udomačene Amazonije drastično drugačna od gozdnih prostranstev, ki burijo domišljijo tako znanstvenikov kot širših množic, ob tem pa dodajajo, da imajo potomci ljudstev, ki so obdelovala to zemljo, pravico do te zgodovine in krajev, kjer se je dogajala – ne le kot obubožane skupine, ampak kot aktivni partnerji. 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste