Zanimivosti

Pot miru: 15 kolesarjev iz Velenja proti Srebrenici

STA / T.C.
5. 7. 2015, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Izpred velenjske občine se je danes ob 8. uri na 800 kilometrov dolgo misijo miru od Velenja do Srebrenice odpravilo 15 kolesarjev, ki se bodo 11. julija udeležili osrednje komemoracije ob 20. obletnici tragičnih dogodkov v Srebrenici. V to bosansko mesto prinašajo prinašajo sporočilo miru Naj se nikoli ne ponovi in ne pozabi.

Arhiv Svet24

Kolesarska sekcija Društva upokojencev Velenje v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu in s Kulturno-izobraževalnim zavodom Averroes letos že četrtič organizira sedemdnevni kolesarski maraton Velenje-Bihać-Srebrenica, ki je vključen v projekt 8372 živih spominov in sovpada z 20. obletnico najhujšega genocida po drugi svetovni vojni, ki je bil izvršen v Srebrenici.

Reutres

Velenjskim kolesarjem se bodo pridružili še kolesarji iz Ljubljane, Dobrne, Prevalj, Grosupljega, Idrije in Jesenic. Ekipa 15 kolesarjev in 3-5 članov logistične ekipe iz sedmih krajev Slovenije bo na 800 kilometrov dolgi poti prenesla sporočilo miru pod geslom Naj se nikoli ne ponovi in ne pozabi.

Slovensko odpravo, ki jo je v četrtek sprejel tudi predsednik države Borut Pahor, bodo pred odhodom na pot pozdravili velenjski župan Bojan Kontič in drugi občani. Z dejanjem bodo kolesarji počastili tudi spomin na 18 nesrečnih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so v kriznih časih reševali družine in izgubili življenja na območju Srebrenice.

Letošnja slovenska odprava je ena od najštevilčnejših ekip med 300 kolesarji maratona od Bihaća do Srebrenice, z njimi gre na pot tudi najstarejši 74-letni udeleženec. Maraton Bihać-Srebrenica ima mednarodni pomen, saj na njem sodelujejo kolesarji iz najmanj desetih držav.

sta

"Projekt pripravljamo z željo po prispevku k strpnosti v naši družbi, kar je že prepoznal predsednik republike Borut Pahor, ki bo častni pokrovitelj in govornik na osrednji komemoraciji v Potočarjih," navajajo v velenjski kolesarski sekciji.

Danes se bo tako kolesarska ekipa iz Velenja odpravila do Karlovca, kjer bo po 180 kilometrih prvič prenočila. Drugi dan bodo prekolesarili 110 kilometrov in prispeli v Bihać.

Tretji dan je namenjen počitku in sestanku s klubom ekstremnih športov Limit iz Bihaća. Četrti dan se bodo odpravili iz Bihaća, prekolesarili 160 kilometrov in prispeli v Jajce. Peti dan se bodo odpravili na 144 kilometrov dolgo pot do Sarajeva, naslednji dan pa se bodo odpravili na najzahtevnejši del poti, saj bodo iz Sarajeva prekolesarili 196 kilometrov do Srebrenice.

Sedmi dan se bodo kolesarji udeležili pokopa posmrtnih ostankov identificiranih žrtev genocida v Srebrenici in se v popoldanskih urah s kombijem odpravili proti Sloveniji.

Arhiv Svet24

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste