Zanimivosti

FOTO: Pozabite na piramide. So to obroči bosanskih velikanov?

R.T.
18. 6. 2015, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Se v bosanskih gorah skrivajo ostanki iz pradavnine? Tamkajšnji prebivalci so v to vsekakor prepričani. Skrivnostni obroči, kot pravijo, naj bi izvirali iz časa, ko se je na območju še razprostiralo Panonsko morje.

Twitter

Nenavadni obroči, odkriti na gorskih vršacih, naj bi bili stari več milijonov let. Vendar pa je to le ena od razlag. Druga je veliko bolj preprosta. Velikanske obroče naj bi tam namestili začasa Avstro-Ogrske, služili pa naj bi spravilu lesa čez negostoljuben gorski teren. Ta razlaga se vsekakor zdi bolj verjetna, a so tamkajšnji prebivalci očitno veliko bolj naklonjeni prvi. Obroči naj bi tako izvirali še iz časov Panonskega morja. Legende govorijo o velikanih in njihovih prav tako velikanskih ladjah. Velikani naj bi tako bili tisti, ki so na območju namestili te velikanske obroče, namenjene privezu njihovih ladij. Je sploh mogoče, da so obroči stari več milijonov let? Iz česa so narejeni? O uradnih raziskavah ni mogoče govoriti, na voljo so le ugibanja. Lokalni prebivalci za obroče pravijo, da so le še ena v vrsti skrivnosti na območju, ki je ni mogoče razložiti. Če pa že obstaja razlaga, je z njimi ni nihče delil.

Twitter

Bili naj bi delo velikanov, ki so pluli po Panonskem morju.

Skrivnosti hribovja

Obroče in velikanske skale – za te se zdi, kot da bi bile izrezljane – je mogoče najti v hribovitih predelih okoli Vogšća med Brezo in Varešom, v bližini Dubrovnika in na več krajih na zahodu Bosne. Še štirje se nahajajo na Bjelašnici in Vlašiću, Vranici, Prenju, Velezu, bili pa naj bi tudi na Majevici in Bukovici. Obroči, ki še čakajo na pozornost znanstvene srenje, delijo prebivalstvo. Medtem ko so nekateri prepričani, da tako stari pač ne morejo biti, so za druge dokaz, da so nekoč po Zemlji romali velikani. Ti naj bi, tako nekateri, z njimi privezovali svoje ladje, s katerimi so pluli po Panonskem morju. Takrat ljudi pač še ni bilo – Panonsko morje je izginilo pred približno 600.000 leti. Zato sklepajo, da je nekdo pač moral graditi ladje in ustvariti obroče, za katere jih je privezoval. Tu nastopijo velikani.

Kozara kot otok

Kozara, ena od planin, na katerih so prvič odkrili obroče, naj bi pred 50.000 leti bila otok v morju Paratetis. Ko se je Panonsko morje umikalo, so na plano pokukale obale. Ravno zato Dragan Romčević, upravnik Narodnega parka Kozara, meni, da obroči pač ne morejo izvirati iz tega obdobja. Zato se zdi bolj verjetno, da bi lahko obroči služili privezu vremenskih balonov. Dejan Pelvis, profesor zgodovine na gimnaziji v Prijedoru, meni, da so obroči s Kozare le še ena od številnih neverjetnih skrivnosti iz preteklosti. Tem naj bi bilo skupno eno – nihče ne more pojasniti njihovega izvora in namena. Še ena skrivnost več torej, s katero se lahko poleg sedaj že slovitih piramid pohvali Bosna in Hercegovina.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste