Zanimivosti

Besede nenavadnega junaka: »Pustite me, da umrem v miru«

J.P.
16. 6. 2015, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vsi so ga klicali »Američan« in čeprav ni znano, če je vzdevek imel kaj negativnega prizvoka, je vsak britanski častnik vedel, da z omalovaževanjem polkovnika Williama Howa De Lanceyja tvega jezo njegovega dolgoletnega prijatelja in mentorja Arthurja Wellesleyja, bolje znanega kot vojvoda Wellingtonski.

Wikipedia

De Lancey je bil ob Wellingtonskem na dan njegove največje zmage, 18. junija leta 1815 pri Waterlooju. Vojvoda je preživel, Američan ni. Zadela ga je topovska krogla, na fronti pa je do njegove smrti skrbela njegova žena. Poročena sta bila le dva meseca.

Wikipedia

William Howe de Lancey

Zahvaljujoč njenim spominom danes v Veliki Britaniji velja za enega največjih mučenikov tistega dne. Po drugi strani pa v ZDA le malokdo pozna zgodbo izgnanca, ki je postal britanski junak.

De Lancey se je rodil v New Yorku leta 1778. V času ameriške vojne za neodvisnost je bila njegova družina sinonim za lojaliste, zveste Združenemu kraljestvu – ime je dobil po britanskem generalu, ki je leta 1776 porazil Georgea Washingtona.

Družina se je sčasoma preselila v Yorkshire v Angliji, William pa se je pri 15 letih pridružil vojski. Leta 1809 je postal eden od osebja vojvode Wellingtonskega. Ta ga je dal leta 1815 znova vpoklicati, ko je bil De Lancey nameščen na Škotskem. Tam je spoznal Magdalene Hall. Poročena sta bila le deset dni, ko je De Lancey prejel sporočilo od vojvode. V Bruselj je prispel maja istega leta, njegova nevesta kmalu za njim.

Wikipedia

Vojvoda Wellingtonski

Wellingtonski je poskrbel za strategijo in načrtovanje, De Lancey pa za dejansko izvedbo. Upoštevaje, da so britanske sile takrat štele 73.000 mož, njegova naloga nikakor ni bila lahka. Britanci so bili pripravljeni, ko so 18. junija izbruhnili francoski topovi. Wellingtonski, De Lancey in drugi častniki so sedeli na konjskih hrbtih blizu fronte. Odbita topovska krogla mu je priletela v ramo in ga odnesla s konja. »Pustite me, da umrem v miru,« je dejal soborcem, ki so mu pritekli na pomoč. Prihod pruskih sil je pomenil francoski poraz in konec dveh desetletij njihovih podvigov, De Lancey pa je umiral počasne smrti. Bržda mu je bilo v tolažbo, da je zanj teden dni skrbela Magdalena. Kaj si je De Lancey takrat mislil o državi svojega rojstva, ne bomo vedeli nikoli, a dejstvo ostaja, da Američan velja za enega največjih britanskih junakov tistega dne. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste