Zanimivosti

Obeta se nam suša, kot je še ni bilo

R.T.
22. 3. 2015, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekoč je velik del ozemlja, ki je danes zvezna država Kalifornija, prekrivala puščava. Zgodovina bi se, zahvaljujoč eni najhujših suš v ameriški zgodovini, lahko ponovila. Znanstvene meritve kažejo, da je bilo 20. stoletje najbolj mokro stoletje v tisočletni zgodovini Kalifornije. Vremenski vzorci pa so se, kot kaže, vrnili na ustaljene tire, zaradi česar omenjena zvezna država ostaja brez vode.

Arhiv Svet24

Po nekaterih ocenah ima Kalifornija v hranilnikih vode še za eno leto in nobene rešitve za to perečo problematiko. Jerry Brown, guverner Kalifornije, je lani zaradi suše razglasil izredne razmere, vendar pa se poraba vode od takrat ni prida zmanjšala, le za devet odstotkov. To ni niti približno dovolj. Kalifornija je namreč od leta 2011 izgubila več kot petnajst milijard kubičnih metrov vode, zelo boleča kriza pa šele prihaja. Dež in sneg v zadnji sezoni suše nista ublažila – januar je bil najbolj sušen od leta 1895, podtalnica je ekstremno podhranjena.

Arhiv Svet24

Svet počasi ostaja brez sveže vode, ki tako postaja nova nafta.

Podatki Nase, ki so jih zbrali sateliti, kažejo, da imata reki Sacramento in SanJoaquin za štirideset milijard kubičnih metrov manj vode kot v letu 2014. Skoraj dve tretjini teh izgub je mogoče pripisati črpanju vode za potrebe kmetijskega namakanja. A kmetom zaradi suše drugega ne preostane. Vodnjaki se sušijo, zemlja v določenih predelih Osrednje doline pa je upadla za približno trideset centimetrov. Kalifornija je dom štiridesetim milijonom ljudi. Kaj se bo zgodilo z njimi, ko bo zmanjkalo vode? Rezervoarji so na nekaterih podeželskih območjih popolnoma suhi. Drugod je upadla kvaliteta vode. To je kriza, ki bo vplivala na celotno ameriško celino, ne le na Kalifornijo, saj tam rastejo ogromne količine svežih proizvodov. Brez kmetijske proizvodnje Kalifornije je ogrožena celotna Amerika. S podobnimi težavami se soočajo tudi v Braziliji, natančneje mesti Rio de Janerio in SaoPaolo – svet počasi ostaja brez sveže vode, ki tako postaja nova nafta.

Mrka prihodnost

Prebivalstvo na Zemlji se je v zadnjih petdesetih letih podvojilo, zaloge sladke vode pa se temu primerno zmanjšujejo. Tudi vodni viri, kot so dež, reke, in potoki se niso podvojili. Od kje torej prihaja dodatna voda? Črpa se iz tal. Strokovnjaki pravijo, da je podtalnica kot prihranki, spravljeni za težke čase. Svet bi se tako lahko kaj kmalu znašel v velikih težavah. Jason Smerdon in Benjamin Cook z univerze Columbia in Toby Ault z univerze Cornell so na podlagi drevesnih kolobarjev in drugih ekoloških podatkov, vezanih na podnebje jugozahoda Združenih držav Amerike, in primerjav z sedemnajstimi različni podnebnimi modeli zaključili, da se pripravlja strahovita suša, kakršne še nismo videli.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste