Zanimivosti

Moški proti ženskam: Kateri je v resnici močnejši spol?

Inja Jurič / Anja
22. 1. 2015, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Moški so večji, močnejši in imajo težje možgane kot ženske. Ženske imajo večjo sposobnost preživetja, živijo dlje in imajo veliko vlogo pri ohranjanju vrste. Čeprav imajo mnogi moške za močnejši spol, se velikokrat izkaže, da je ravno nasprotno!

Arhiv Svet24

Pametna Lucy

V pradavnini, v miocenu, je živela dlakava Lucy. Nabirala je rastlinje in negovala svoje mladiče. Čez nekaj stoletij mirnega življenja se je podnebje nenadoma spremenilo, zmanjkalo je hrane, napajališča pa so postala smrtonosne pasti, polne zveri, pred katerimi ni mogla obraniti sebe in svojih mladičev. V tem obdobju je bil moški samo biološki oče, koristen za spočetje, ženska pa je sama vzgajala svoje otroke in jih ščitila. Ker ni imela na voljo moške telesne moči, je morala iznajti nove načine preživetja. Čeprav je bila visoka samo 106 centimetrov, z jokajočim otrokom v naročju, se je najprej skušala zravnati in temu sta se počasi prilagodili njena medenica in hrbtenica. Tako si antropologi predstavljajo Lucy, žensko, staro 3,6 milijona let, katere kosti so izkopali v etiopski savani. Živela je na travniku pred pragozdom in bila zato pogosta tarča zveri ali pa ji je grozila lakota. Njene možnosti za preživetje so se povečale, ko je prišla do vode, saj si večina zveri ni hotela močiti tac. Lucy se je pred njimi umaknila v vodo, držeč mladiča nad glavo, in je počakala, dokler se zver ni naveličala čakati na plen in je odšla.

Pri hranjenju je opazovala moškega, ki je z močnimi zobmi in čeljustmi odpiral in drobil rakce in školjke. Potem je zagrabila kamen in z njim razbila rakov oklep in začudeni moški je nemo opazoval žensko, ki je pravkar odkrila orodje.

Medtem ko se je že Freud spraševal, kaj za vraga hočejo te ženske, so si znanstveniki edini: moški imajo večje, močnejše in bolj mišičasto telo. Praviloma tečejo hitreje, močneje udarjajo žogo in dvigujejo uteži, ki jih ženska ne bi mogla niti premakniti. Ta surova, groba moč je pravzaprav edina moška biološka prednost.

Na drugi strani pa žensko telo v na prvi pogled nežnih oblinah skriva prave biološke prednosti. Ženske imajo neverjetno sposobnost preživetja, saj mišična moč ni merilo človekove biološke življenjske moči. Običajno se lažje znajdejo v življenju, lažje prenašajo bolečino in po težkih življenjskih preizkušnjah hitreje pridejo k sebi in začnejo živeti »na novo«.

Biološko pa je seveda res, da imajo moški večje možgane kot ženske, kar znajo nekateri napeljati kot vodo na svoj mlin. A med sesalci imajo največje možgane kiti, glede na razmerje med telesno težo in velikostjo možganov pa imajo največje možgane miši in nekatere ptice pevke. Zanimivo je, da so možgani znamenitega pesnika Danteja Aligherija tehtali le 1320 gramov, medtem ko je imel najtežje možgane, 2850 gramov, 21-letni umsko zaostal epileptik. Po tem lahko sklepamo, da velikost možganov nima neposredne zveze z inteligenco.

Telesne razlike

Očitne so razlike med spoloma v telesni teži, obliki telesa in anatomiji. Ženske in moški se razlikujejo po spolnih organih, po organizaciji in aktivnosti možganov, po telesnih merah in moči mišic, po produkciji in porabi energije, po razmerju med mišicami in maščobo. Moški lažje pridobijo mišice, imajo debelejšo kožo, se težje ranijo in imajo nižji bolečinski prag. Fiziološke značilnosti jim omogočajo lažjo uporabo sile kot ženskam. Ker so njihovi možgani drugače »opremljeni« kot ženski, tudi drugače zaznavajo okolje. Prepletanje zunanjih vplivov in družbenega zaznavanja spolov v kombinaciji z zakoreninjenimi biološkimi lastnostmi, genetiko in delovanjem možganov vpliva na bolj moško ali bolj žensko vedenje.

Vsak po svoje

Oba spola lahko enako sklepata in prideta do enakih rešitev, toda procesi, ki jih pri tem uporabljata, so različni. Na splošno moški in ženske informacije sprejemajo in procesirajo različno. Ženske razmišljajo o različnih virih informacij, zavzamejo širšo perspektivo, razmišljajo bolj intuitivno in v reševanje problema vključijo tudi svoje osebne izkušnje. Moški pa se lahko osredotočijo samo na en problem hkrati, pri katerem kar najbolj zmanjšajo potencialno kompleksnost. Probleme rešujejo linearno ali po sekvencah in se ne poglabljajo v podrobnosti, ki bi jim utegnile koristiti pri reševanju problema.

Samopodoba moških se krepi z njihovo sposobnostjo doseganja rezultatov in uspehov, samostojno opravljanje nalog je zanje simbol učinkovitosti, moči in kompetence. Samospoštovanje moških je v veliki meri odvisno od uspešnosti njihove kariere, neuspehi in finančni zlomi jih uničujejo, saj jim denar pomeni več kot ženskam. Redko govorijo o svojih težavah, saj je to zanje znak šibkosti. So agresivnejši in bojevitejši od žensk, motivira pa jih misel, da jih nekdo potrebuje.

Ženske na drugi strani cenijo dobre odnose, komunikacijo in ljubezen, njihovo samopodobo določajo občutki in kakovost odnosov, sposobnost komunikacije. Več časa porabijo za pomoč drugim, pomembna jim je delitev in povezovanje. Zanje pomagati drugim ni znak šibkosti, temveč moči.

Ženske živijo dlje

Trditev, da ženske živijo dlje, je bila potrjena v 18. stoletju, ko so začeli zapisovati prve statistične podatke. Slabšo odpornost moških so prvič zabeležili leta 1786 v neki znanstveni razpravi. Leta 1952 je angleški antropolog Ashley Montagy objavil prvo obsežno delo O prirojeni superiornosti ženske in priučeni inferiornosti moškega.

Ženske živijo dlje in imajo nižjo stopnjo umrljivosti od moških v vseh obdobjih življenja, celo pred rojstvom, saj je manj splavov pri fetusih ženskega kot moškega spola. Kot vse kaže, je narava ženski namenila boljše genetske, hormonske in imunske karte kot moškim.

Večni boj

Drugače pa je pri manifestaciji »boja« moških proti ženskam v vsakdanjem življenju. Primerjave med spoloma trajajo desetletja in žalostno je, da smo v 21. stoletju prešli s fizičnih primerjav na merjenje sociološke in družbene moči. Predsedniki držav so še vedno moški, na vodilnih položajih, tudi v najrazvitejših evropskih državah, so večinoma moški, moški so za enako delo v povprečju plačani bolje kot ženske in gospodinjska opravila žensk so za mnoge samoumevna, torej podcenjena.


Razlike že od rojstva

Ste vedeli, da so ženske v Švici dobile volilno pravico šele leta 1971? Ženske v Jugoslaviji in torej tudi v Sloveniji so dobile volilno pravico leta 1945, leto prej v Franciji, medtem ko so v Španiji ženske volile od leta 1931, v Veliki Britaniji pa od leta 1918. V Turčiji ženske volijo od leta 1930, v Iranu pa imajo volilno pravico od leta 1963. Danes ženske še vedno nimajo volilne pravice v Savdski Arabiji in Vatikanu.

Do danes je zabeleženih več kot 250 različnih telesnih nepravilnost in napak pri novorojencih. Vendar kar 71 odstotkov teh napak prizadene večinoma fantke, 25 odstotkov večinoma deklice, preostali 4 odstotki pa se pojavljajo enako pogosto pri deklicah in dečkih.

Pomembna vloga ženske

Od takrat so minili milijoni let in človek se je razmeroma počasi umsko in telesno razvijal. Narava je poskrbela, da je ženska lahko preživela nosečnost, ki jo je narava moškemu prihranila. Ženska ima torej od pradavnine veliko vlogo pri razmnoževanju in ohranjanju vrste. Primerjajmo samo velikost spolnih celic. Spermij je velik vsega 50 mikrometrov, medtem ko je jajčece največja človeška celica, meri od 0,15 do 0,2 milimetra in je vidno s prostim očesom. Priprava na spočetje, nosečnost in rojstvo otroka so bistvo ženske spolnosti. Izračunali so, da ženska v svojem plodnem obdobju (med 14. in 45. letom), pri menstruaciji in kasneje z obnavljanjem krvi, sluznice in tkiva maternice ustvari toliko tkiva, kot znaša njena telesna teža. Po spočetju otroka ženska s svojo krvjo prehranjuje in razvija zarodek in za žensko, ki je trikrat rodila, velja, da v svojem življenju »zgradi« še za dve svoji telesni teži življenjskega materiala. To pomeni, da je ženska, ki je v začetku svoje spolne zrelosti tehtala 50 kilogramov, v plodnem obdobju z menstruacijami in tremi nosečnostmi ustvarila še 100 kilogramov snovi in tkiva. Če pri tem upoštevamo, da je napor ženskih mišic pri porodu enak naporu mišic pri vzpenjanju na 4000 metrov visoko goro, in če temu dodamo še izredno graditeljstvo ob dojenju, v katerem dojenček posesa za približno 130 litrov mleka, ki jih ženska proizvede iz lastnih zalog, ter druge napore, ki jih ženska prenaša ob odraščanju otrok, potem lahko mirno trdimo, da ima v primerjavi moški-ženska ona veliko močnejše karte.

Kako smo si različni

                                         MOŠKI                                ŽENSKA
Možgani                             1381 g                                   1234 g

Mišična masa                    27 kg                                     16 kg

Količina krvi                      5,5 l                                       3,25 l

Rdeče krvničke                  27                                           15
(v bilijonih)

Vdihov na minuto             13-16                                      18-22

Poraba kisika                     3,01 l                                      2,23 l
(v minuti)

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste