Zanimivosti

Za Ljubljanski grad je leto 2014 rekordno leto

STA/J.P.
22. 1. 2015, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljanski grad je lani obiskalo skoraj 1.130.000 obiskovalcev, kar je največ do sedaj. Od začetka obratovanja tirne vzpenjače se je z njo prepeljalo več kot 2.132.000 potnikov, od tega v lanskem letu rekordnih 318.000 ljudi. Med tujci prevladujejo obiskovalci iz Velike Britanije, Italije, Nemčije in ZDA, so sporočili iz zavoda Ljubljanski grad.

Arhiv Svet24

Po oceni direktorice zavoda Mateje Avbelj Valentan je bilo preteklo leto uspešno. Največji dnevni obisk so zabeležili 9. avgusta, ko je grad obiskalo 9170 ljudi. Nekaj dni kasneje, 16. avgusta, pa so na tirni vzpenjači zabeležili največji dnevni rekord, prepeljali so 2670 potnikov.

V grajskih prostorih se je odvilo 379 prireditev, kar po mnenju zavoda dokazuje, da je grad živahno kulturno središče prestolnice. Izpeljali so 966 vodstev, odprli prenovljeni Belo in Modro dvorano ter zaključili tehnični del projekta Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu.

Zavod Ljubljanski grad pričakuje, da bo poslovni rezultat za lani skladen s finančnim načrtom. 

1. aprila lani so organizirali premierni vodeni ogled Časovni stroj in v okviru rednih terminov do konca leta izvedli 445 vodstev popotovanja skozi bogato grajsko zgodovino. Ob tem so skozi celo leto izvedli še 521 vodstev za skoraj 8960 oseb.

Število poročnih obredov se je lani v primerjavi z letom poprej s 691 znižalo na 518. To v zavodu pripisujejo odločitvi ljubljanske upravne enote, da je Ljubljanski grad uradna lokacija za sklepanje zakonske zveze le ob sobotah.

Na kulturno-umetniškem področju so lani izvedli 206 prireditev v okviru glasbenega, likovno-galerijskega, izobraževalnega, uprizoritvenega programa ter tradicionalnih dogodkov. Ob 2000-letnici rimskega mesta Emone so sredi leta dobili novo stalno razstavo iLjubljana, ki obiskovalce vabi k raziskovanju mesta skozi 4500 let poselitve.

Med pomembnejšimi lanskimi projekti so izpostavili še obnovo poslikav in razsvetljave v grajski kapeli, na dvorišču in pod mostom ter obnovo študentske poti na grad.

Zavod Ljubljanski grad pričakuje, da bo poslovni rezultat za lani skladen s finančnim načrtom. Za pokrivanje programskih stroškov je ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana zagotovila sredstva v višini 135.000 evrov. Občina prispeva tudi delež za plače in za del materialnih stroškov, razliko pa Ljubljanski grad pokriva iz lastnih sredstev.

Kot še ocenjujejo v zavodu, bodo za lansko leto imeli minimalni presežek prihodkov nad odhodki. Predvideni prihodki bodo 3.160.000 evrov, natančnejši podatki o poslovanju pa bodo znani ob zaključnem računu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste