Zanimivosti

Novosti v železniškem prometu

J.P.
2. 1. 2014, 22.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Inženirji že od šestdesetih let prejšnjega stoletja premlevajo idejo o hitrem vlaku, na katerega bi se bilo mogoče vkrcati, ne da bi se ustavil.

Takšni res ekspresni vlaki bi nudili krepko krajše potovalne čase in zmanjšali porabo goriva, kar bi morda celo pomenilo nižje cene vozovnic. V tem času se je zvrstilo več konceptov tovrstnih hitrih železnic, vsi pa vključujejo predrugačenje obstoječih železniških sistemov.

stroski, nasveti, finance, zavarovanje, generali, nalozbe

Zanimivosti

Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem

Po enem izmed njih bi se potniki vkrcali na ločeno vozilo, ki bi se na postaji priključilo na vlak, ko bi potoval s stalno potovalno hitrostjo. Potem ko bi se potniki uspešno prekrcali, bi se priklopnik preprosto odklopil. Druga ideja zajema preureditev lokalnih železnih povezav ali povezav podzemne železnice tako, da bi na določenih mestih potekale vzporedno s hitro železnico.

Ko bi oba vlaka torej potovala vzporedno, bi se med obema vzpostavila povezava, prek katere bi prestopali potniki. Vendar pa ta koncept zahteva popolno predelavo infrastrukture javnega prevoza, kar je logistična nočna mora. Še druga ideja vključuje posebne module, ki bi se na vlak pritrdili na postaji – potniki bi vstopali od zgoraj, od prvega vagona proti zadnjemu, modul pa bi se odklopil na naslednji postaji. Ali bodo te ideje ostale le na papirju, bo pokazal čas.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja