Kdo smo in kaj je na naši mizi, ko sedemo za njo? Hrana je več kot osnova za rast in obstoj, je naša osebna izkaznica. Mojca Mavec in priznani gostinec in sommelier Valter Kramer sledita sestavinam po svetu. Od kod je doma paradižnik, kako ga uporabljajo v različnih kulturah in kako združuje zanimive goste v studiu - tujce, ki živijo pri nas, in Slovence, ki so odšli v svet.
Prva oddaja, 23. septembra
V prvi oddaji bo glavni junak ječmen, kulturna rastlina, ki je zaznamovala tudi kuhinjo koroških Slovencev. Še več, prav Slovani so z njo preoblikovali germanski svet. Gost Mojčine oddaje Ratatujci bo Lojze Wieser, narodni delavec, založnik in avtor priljubljenih kulinaričnih oddaj z druge strani Karavank, ki bo pripravil tudi izziv za kuharsko ekipo na terenu: zvariti ječmenov napitek iz praslovanskih časov. Rata ali ne rata? Razvedrilna oddaja Ratatujci, vsako soboto ob 17.20 na TV Slovenija 1.