Restavracije na koncu sveta, z inovativno chefinjo Kristen Kish
Serija, ki se je začela 5. aprila, nas bo popeljala na pojedino iz izvirnih obrokov, pripravljenih v najbolj odmaknjenih kotičkih sveta. V veliko skledo dajte skodelico chefinje Kristen Kish, dve žlički avtentične kulinarike, žlico kulturnega raziskovanja in štiri skodelice inovativnih svetovnih chefov. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo.
Restavracije na koncu sveta je povsem nova serija, ki združuje vse sestavine, potrebne za slastno TV-vsebino, ki bo pritegnila gledalce. V štirih delih bo nagrajena chefinja, podjetnica in svetovna popotnica Kristen Kish potovala v štiri odročne kraje.
Serija Restavracije na koncu sveta sledi Kristen Kish, ki išče skrivne sestavine – ljudi, kraje, kulture in tradicije – v najodročnejših restavracijah, in sicer v Boqueteju v Panami, na Spitsbergih na Norveškem, North Haven Islandu v Mainu in v Paratyju v Braziliji.
Vsakodnevno soočanje z izzivi
Vodenje uspešnega podjetja zahteva vztrajnost in pogum, tisti, ki to počnejo v osrčju divjine, kjer ni običajnih dobavnih poti, pa so razred zase. Kristen Kish bo pokukala v zakulisje in spoznala lokalne dobavitelje, kmete, pastirje, pomočnike v kuhinji, poslovodje in glavne kuharje. Izkusila bo vsakodnevno soočanje z izzivom, kako za vsak obrok postreči edinstvene jedi. Nato se bo odpravila naokoli iskat najbolj sveže sestavine, spotoma pa odkrivala kulturo, ki se skriva za kulinariko.
Precej drugačna hrana ...
Chefi, ki so sodelovali pri snemanju, črpajo navdih iz svoje okolice in lokalnih pridelkov, iz njih pa pripravljajo jedi, ki odsevajo njihovo kulturo. Ker se zanašajo na to, kar je na voljo v bližini, morajo pri zasledovanju svojih sanj ves čas improvizirati, se prilagajati in premagovati ovire. Od jelenjih jezikov in kolačkov z jastogovo solato do sorbeta s kimčijem – jedi, prikazane v Restavracijah na koncu sveta, združujejo radovednost, igrivost in vztrajno predanost, gledalcem pa dajejo na pokušino dobrote iz oddaljenih krajev.
V prvi epizodi smo gledali - Kuhinja v panamskem deževnem gozdu
Restavracija: Hacienda Mamecillo, Lokacija: Boquete, Panama
Chefinja Kristen Kish se je odpravila na pohod v Haciendo Mamecillo in je pomagala lastnikoma pripraviti poseben obrok za vrhunskega panamskega chefa Rolanda Chamorra.
Jedi: Chef Rolando Chamorro in chefinja Kristen Kish postrežeta ploske kruhke s popečeno zelenjavo, »bruschetto Mamecillo« s svežim kozjim sirom in medenim prelivom, nenavaden »ceviche« iz čajote, Kolandovega dimljenega piščanca z omako iz sadeža naranjilla in vodno krešo ter Gabriellin sladoled z marmelado iz divjih jagod.
Prihajajo pa te epizode:
Epizoda 2: Kanček norveške norosti
Restavracija: Isfjord Radio
Lokacija: Spitsbergi, Norveška
Opis: Chefinja Kristen Kish raziskuje arktično kulinariko v restavraciji Isfjord Radio, ki jo vodi chef Rogier Jansen. Njegove jedi so enako pustolovske kot pot do restavracije.
Jedi: Chef Rogier Jansen in chefinja Kristen Kish postrežeta kruh z drožmi in maslom s pivom; pastrami iz jelenjih jezikov s svežo melono, arktično zlatovčico s svežimi jabolki, fermentirano omako iz jagodičevja in pesni pire, nabodala z mesom belke, parmezanom in olivami ter sorbet s pasijonko, kimčijem, prelivom iz bele čokolade in pastinakovim čipsom, posipanim z brusničnim prahom.
Epizoda 3: Večerja v hlevu na Maine Islandu
Restavracija: Kmetija Turner
Lokacija: North Haven Island, Maine, ZDA
Opis: Chefinja Kristen Kish se odpravi na odročen otok v Mainu. Na kmetiji Turner bo novi chefinji Carolynn Ladd pomagala odkriti, kako njihove klasične jedi pripraviti na južnjaški način.
Jedi: Chefinji Carolynn Ladd in Kristen Kish postrežeta kmečko solato s prelivom iz pinjenca, koruzni zdrob s popečenim češnjevcem, Carolynnin zavitek z jastogom na kolačkih s pinjencem, ostrige z domačo pekočo omako in Kristenino izvirno sladico, imenovano Koze, ki pasejo morsko travo, ki vsebuje narastek s prelivom, maskarpone s karamelo iz kozjega mleka, morsko travo, ekspandiran riž in sladkor v prahu.
Epizoda 4: Brazilska pojedina v deževnem gozdu
Restavracija: Sem Pressa
Lokacija: Paraty, Brazilija
Opis: Chefinja Kristen Kish pomaga brazilski chefinji Giseli Schmitt poiskati edinstvene sestavine iz deževnega gozda in morja, da bi jih postregla v svoji restavraciji v krošnjah, imenovani Sem Pressa.
Jedi: Chefinji Gisela Schmitt in Kristen Kish postrežeta tatarec iz pokrovač ter jogurt s kumarami, citrusi, morsko travo in capiçobo, surovega mečaka z bottargo, mandarinami in mlado čebulo, kuhan sururu s pirejem iz kokosa, mleka in banan plantain ter ceviche iz rakcev, mariniranih v limetinem soku, postrežen v kokosovi lupini.
»Hrana ima edinstveno moč, da nas poveže ter nas česa nauči o drugih ljudeh in o svetu okoli nas. Z obiskom restavracij v najbolj oddaljenih kotičkih sveta to resnično izkusimo,« pravi chefinja Kristen Kish. »Snemanje te serije z National Geographicom je bilo največja dogodivščina v mojem življenju in naučilo me je veliko o panogi, v kateri sem že vse življenje. Komaj čakam, da se mi gledalci pridružijo na potovanju in spoznajo jedi v restavracijah, za katere najbrž sploh niso vedeli.«