Estrada

Prihaja nova kulinarična serija

5. 4. 2023, 09.00
Deli članek:

Vsako sredo ob 22.00 nastavite na National Geographic.

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

Restavracije na koncu sveta, z inovativno chefinjo Kristen Kish

Serija, ki se je začela 5. aprila, nas bo popeljala na pojedino iz izvirnih obrokov, pripravljenih v najbolj odmaknjenih kotičkih sveta. V veliko skledo dajte skodelico chefinje Kristen Kish, dve žlički avtentične kulinarike, žlico kulturnega raziskovanja in štiri skodelice inovativnih svetovnih chefov. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo.

Restavracije na koncu sveta je povsem nova serija, ki združuje vse sestavine, potrebne za slastno TV-vsebino, ki bo pritegnila gledalce. V štirih delih bo nagrajena chefinja, podjetnica in svetovna popotnica Kristen Kish potovala v štiri odročne kraje.

Serija Restavracije na koncu sveta sledi Kristen Kish, ki išče skrivne sestavine – ljudi, kraje, kulture in tradicije – v najodročnejših restavracijah, in sicer v Boqueteju v Panami, na Spitsbergih na Norveškem, North Haven Islandu v Mainu in v Paratyju v Braziliji.

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

Vsakodnevno soočanje z izzivi

Vodenje uspešnega podjetja zahteva vztrajnost in pogum, tisti, ki to počnejo v osrčju divjine, kjer ni običajnih dobavnih poti, pa so razred zase. Kristen Kish bo pokukala v zakulisje in spoznala lokalne dobavitelje, kmete, pastirje, pomočnike v kuhinji, poslovodje in glavne kuharje. Izkusila bo vsakodnevno soočanje z izzivom, kako za vsak obrok postreči edinstvene jedi. Nato se bo odpravila naokoli iskat najbolj sveže sestavine, spotoma pa odkrivala kulturo, ki se skriva za kulinariko. 

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

Precej drugačna hrana ...

Chefi, ki so sodelovali pri snemanju, črpajo navdih iz svoje okolice in lokalnih pridelkov, iz njih pa pripravljajo jedi, ki odsevajo njihovo kulturo. Ker se zanašajo na to, kar je na voljo v bližini, morajo pri zasledovanju svojih sanj ves čas improvizirati, se prilagajati in premagovati ovire. Od jelenjih jezikov in kolačkov z jastogovo solato do sorbeta s kimčijem – jedi, prikazane v Restavracijah na koncu sveta, združujejo radovednost, igrivost in vztrajno predanost, gledalcem pa dajejo na pokušino dobrote iz oddaljenih krajev.

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

V prvi epizodi smo gledali - Kuhinja v panamskem deževnem gozdu

Restavracija: Hacienda Mamecillo, Lokacija: Boquete, Panama

Chefinja Kristen Kish se je odpravila na pohod v Haciendo Mamecillo in je pomagala lastnikoma pripraviti poseben obrok za vrhunskega panamskega chefa Rolanda Chamorra.

Jedi: Chef Rolando Chamorro in chefinja Kristen Kish postrežeta ploske kruhke s popečeno zelenjavo, »bruschetto Mamecillo« s svežim kozjim sirom in medenim prelivom, nenavaden »ceviche« iz čajote, Kolandovega dimljenega piščanca z omako iz sadeža naranjilla in vodno krešo ter Gabriellin sladoled z marmelado iz divjih jagod.

Prihajajo pa te epizode:

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

Epizoda 2: Kanček norveške norosti

Restavracija: Isfjord Radio

Lokacija: Spitsbergi, Norveška

Opis: Chefinja Kristen Kish raziskuje arktično kulinariko v restavraciji Isfjord Radio, ki jo vodi chef Rogier Jansen. Njegove jedi so enako pustolovske kot pot do restavracije.

Jedi: Chef Rogier Jansen in chefinja Kristen Kish postrežeta kruh z drožmi in maslom s pivom; pastrami iz jelenjih jezikov s svežo melono, arktično zlatovčico s svežimi jabolki, fermentirano omako iz jagodičevja in pesni pire, nabodala z mesom belke, parmezanom in olivami ter sorbet s pasijonko, kimčijem, prelivom iz bele čokolade in pastinakovim čipsom, posipanim z brusničnim prahom.

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

Epizoda 3: Večerja v hlevu na Maine Islandu

Restavracija: Kmetija Turner

Lokacija: North Haven Island, Maine, ZDA

Opis: Chefinja Kristen Kish se odpravi na odročen otok v Mainu. Na kmetiji Turner bo novi chefinji Carolynn Ladd pomagala odkriti, kako njihove klasične jedi pripraviti na južnjaški način.

Jedi: Chefinji Carolynn Ladd in Kristen Kish postrežeta kmečko solato s prelivom iz pinjenca, koruzni zdrob s popečenim češnjevcem, Carolynnin zavitek z jastogom na kolačkih s pinjencem, ostrige z domačo pekočo omako in Kristenino izvirno sladico, imenovano Koze, ki pasejo morsko travo, ki vsebuje narastek s prelivom, maskarpone s karamelo iz kozjega mleka, morsko travo, ekspandiran riž in sladkor v prahu.

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

Epizoda 4: Brazilska pojedina v deževnem gozdu

Restavracija: Sem Pressa

Lokacija: Paraty, Brazilija

Opis: Chefinja Kristen Kish pomaga brazilski chefinji Giseli Schmitt poiskati edinstvene sestavine iz deževnega gozda in morja, da bi jih postregla v svoji restavraciji v krošnjah, imenovani Sem Pressa.

Jedi: Chefinji Gisela Schmitt in Kristen Kish postrežeta tatarec iz pokrovač ter jogurt s kumarami, citrusi, morsko travo in capiçobo, surovega mečaka z bottargo, mandarinami in mlado čebulo, kuhan sururu s pirejem iz kokosa, mleka in banan plantain ter ceviche iz rakcev, mariniranih v limetinem soku, postrežen v kokosovi lupini.

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

National Geographic
Restavracije na koncu sveta

»Hrana ima edinstveno moč, da nas poveže ter nas česa nauči o drugih ljudeh in o svetu okoli nas. Z obiskom restavracij v najbolj oddaljenih kotičkih sveta to resnično izkusimo,« pravi chefinja Kristen Kish. »Snemanje te serije z National Geographicom je bilo največja dogodivščina v mojem življenju in naučilo me je veliko o panogi, v kateri sem že vse življenje. Komaj čakam, da se mi gledalci pridružijo na potovanju in spoznajo jedi v restavracijah, za katere najbrž sploh niso vedeli.« 

National Geographic
Restavracije na koncu sveta