Ko je v Londonu odprl svojo prvo restavracijo, je bil star 21 let, zdaj pa je Gino D'Acampo najbolj priljubljen italijanski kuhar na svetu. Spremljamo ga lahko na programu 24Kitchen, zelo uspešna pa je bila tudi kuharska in zabavna serija, ki jo je posnel s prijateljema - s škotskim kuharskim mojstrom Gordonom Ramsayjem in francoskim mojstrom Fredom Sirieixom.
Gino D'Acampo – zvezda v Britaniji, ne ravno znan v Italiji
Njegovo pravo ime je Gennaro D'Acampo, vendar ga v Angliji vsi poznajo kot Gina: rodil se je leta 1976 v kraju Torre del Greco v neapeljski pokrajini in se pri komaj 19 letih preselil v Anglijo s sanjami, da bi delal v gostinstvu. Njegova zgodba je zgodba o uspehu, postal je namreč zelo znan televizijski obraz in izjemno uspešen podjetnik. Zaslovel je predvsem zaradi svoje spontanosti in navihanosti.
Gino je zelo aktiven tudi na družbenih omrežjih.
Iz Italije v Britanijo in potem v zapor
Leta 1995 se je po šolanju na Inštitutu za hotelirstvo preselil v London, tam je delal v restavraciji The Orchard v Hampsteadu in pozneje v restavraciji Cambio v Guildfordu. Toda njegovo življenje ni potekalo, kot bi si mislili. Leta 1998 je končal v zaporu, ker je vlomil v londonski dom pevca Paula Younga. Za zapahi je preživel kar dve leti. To obdobje ga je nedvomno zelo zaznamovalo in pripeljalo do tega, da si je določil jasne prioritete v življenju.
Resničnostni šov
Po številnih pripetljajih se je udeležil resničnostne oddaje I'm a Celebrity Get me Out of Here in postal znan širši javnosti. Od takrat dalje (2009) je nanizal uspeh za uspehom in postal voditelj številnih priljubljenih oddaj. Ena od teh je This morning (To jutro), v kateri Gino vsako jutro Angleže uči tradicionalnih italijanskih receptov.
50 uspešnih restavracij
D'Acampo ima v Združenem kraljestvu več kot 50 restavracij in je solastnik priznanega podjetja Bontà Italia, ki britanskim gostincem dobavlja italijanske izdelke. Od septembra 2019 je eden od obrazov kanala Channel Nine, leta 2020 pa je bil skupaj z mojstrom Fredom Sirieixom zvezda programa Gino cerca chef, izziva med kuharji, ki za nagrado ponuja delo v eni od restavracij. Redno ga lahko spremljamo tudi na televiziji 24Kitchen, kjer se prav v tem tednu (19. januar) začne nova sezona oddaje Ginova Italija.
Zasebno življenje, žena in otroci
Gino je poročen z Jessico Stellino Morrison, Angležinjo italijanskih korenin, ki jo je spoznal v Marbelli, ko je bil star komaj 18 let. Z njo ima tri otroke: Luciana, Rocca in Mio. Nekoč je za neki tabloid razkril, kako svojo ljubezen do Jessice izkazuje z gentlemanskimi gestami: »Vsak teden ji očistim avto, vsakič, ko se izprazni baterija njene zobne ščetke, ji jo dam polniti in ponoči, če je žejna, ji vedno prinesem steklenico hladne vode.«
Iskren intervju za italijanski časnik
Nedavno se je Gino pogovarjal z italijansko novinarko Roberto Damiata za časnik Il Giornale. V intervjuju je povedal, zakaj in kako je zapustil Italijo:
»Ko sem se pred petindvajsetimi leti odločil za odhod, sem imel dve možnosti: Ameriko ali Anglijo, saj sta bili takrat to državi, kjer si lahko uspel, če si imel nekaj sanj in malo dobre volje. Amerika je bila zame predaleč, Anglija pa le nekaj ur leta stran. Med drugim sem Anglijo izbral tudi zato, ker sem že prej spoznal Angležinjo, ki je sedaj moja žena.«
Na vprašanje, kaj je tisti ključ, zaradi katerega je tako všeč Britancem, pa je odgovoril:
»Enostavnost, saj preden sem začel delati na televiziji, pred približno 20 leti, je bilo veliko italijanskih jedi zelo zapletenih. Namesto tega sem zadeve poenostavil - špageti s školjkami, dobra brusketa s česnom in svežo baziliko. Predlagal sem nekaj tako preprostega in okusnega, kot so ocvrti lignji. Spomnim se, da sem jim rekel: 'Vsi poznate vse odlične stvari, ki vam jih predlagajo italijanski kuharji, vendar ne pozabite, da je osnovna italijanska kuhinja barvita, preprosta kuhinja z veliko okusi.' In to je bila po mojem mnenju moja zmagovalna poteza.«
Gino je o sebi še povedal, da je zelo organiziran in da pri tem še vedno ne uporablja tehnoloških naprav. »Še zmeraj uporabljam dnevnik oziroma rokovnik, svinčnik ali pero in gre mi res odlično od rok.«
Gino je sprva delal kot natakar. kako pa je prišel do tega, da je sedaj lastnik 50 restavracij in izjemno popularna televizijska osebnost?
»Pravzaprav sem imel le osem mesecev izkušenj kot natakar, saj sem kot gostinec pred odprtjem svoje prve restavracije želel vedeti, kako stvari potekajo zunaj kuhinje. Pravi gostinec mora imeti izkušnje tako v kuhinji kot v jedilnici, sicer ne razume restavracije. Obiskoval sem hotelsko šolo, sodeloval v tekmovanju Masterchef in vedno sem bil kuhar, vendar mi je ta izkušnja razširila obzorja, zato sem lahko uspel, saj sem pri 21 letih, ko sem odprl svojo prvo restavracijo, že veliko vedel o gostinstvu, stvari, ki jih drugi niso poznali.«
Prijatelji - Gino, Gordon in Fred
O odnosu s prijateljema in kolegoma Gordonom in Fredom je povedal: »Na začetku je Gordon dejal, da je angleška in škotska kuhinja najboljša na svetu, Fred pa je enako dejal o francoski kuhinji, vendar je na koncu jasno, da sta oba dobro vedela, da je italijanska kuhinja vedno bila in je tudi ostala na prvem mestu. Od njiju sem se naučil tudi veliko stvari o francoski, škotski in angleški kuhinji, čeprav, in to bi rad ponovil, je naša italijanska kuhinja vedno najbolj popolna in bo vedno ostala.«
Gino je povedal, da mu je od angleških jedi najbolj pri srcu Fish in Chips, saj je preprosto in fantastično … Nekako tako kot pica, hrana za ljudi.
O razliki med življenjem v Italiji in Angliji pa je povedal …
»V Angliji mi je všeč, da Angleži živijo in pustijo živeti, da ni predsodkov, da imajo zelo odprto miselnost, in če imaš 'pol možganov' kot jaz in veliko dobre volje, si lahko uspešen. Italijan v Angliji, ki ni uspešen, se ni dovolj trudil ali pa si tega sploh ni želel. Pogrešam pa italijansko toplino, Angleži so res nekoliko hladnejši.«
Raje v kuhinji kot pred kamero
»Vedno sem govoril, da televizijske sanje nikoli niso bile moj cilj. Pravzaprav sem raje v svoji restavraciji, v kuhinji. Rad se pogovarjam s strankami, s kuharji ustvarjam nove recepte, rad se učim novih stvari. Kuhanje me navdihuje bolj kot televizija.«
Kaj pa zapor?!
Na novinarsko vprašanje, ki se je nanašalo na obdobje, ki ga je zaradi vloma preživel v zaporu in ki ga je novinarka označila kot napako, je Gino odgovoril: »Nikoli ne govorim o napakah, ker se mi zdi to zelo slaba beseda. To so vedno zelo pomembne izkušnje, ki jih ne moreš razumeti, če jih ne doživiš. To je del rasti, pomembno je, da se učiš. Svetujem vam, da se ne demoralizirate, nasprotno, če imate negativno izkušnjo, to pomeni, da ste že v prednosti pred drugimi in da že veste, česa ne smete storiti v prihodnosti.«
Kuhal je tudi za kralja Karla III.
»Pripravil sem mu goveji golaž z olivami in čebulo. Spomnim se, da mu je bil zelo všeč in privoščil si je celo dva krožnika.« Med drugim pa je kralj tudi ljubitelj Ginovih oddaj in po poročanju poznavalcev zelo rad gleda Ginove vragolije za štedilnikom.
Dve jedi, ki ju zavida Gordonu in Fredu
»Fredu zavidam njegovo znanje o vinih, ki ga sam nimam. Rad jih pijem, vendar si želim, da bi imel več znanja. Všeč mi je tudi način, kako jih opisuje, poslušal bi ga ure in ure. Jed, ki jo zavidam Gordonu, je Beff Wellington (file govedine, namazan s pašteto in zavit v listnato testo), ki je nedvomno najboljši na svetu.«
Gino je avtor več kulinaričnih uspešnic, med drugim Fantastico!, Ginova testenina, Italijansko pečenje doma, Ginov italijanski pobeg. Zadnjo knjigo spremlja tudi televizijska oddaja V Italiji z Ginom D'Acampo, ki pripoveduje o italijanski hrani in mestih.
Torre del Greco, 1. sezona | 1. epizoda
Ginov rodni kraj, Torre del Greco, leži ob vznožju Vezuva. Gino bo obujal spomine na najljubše jedi iz otroštva in se potikal po mestu. Na koncu bo na plaži po maminem receptu pripravil testenine s školjkami in češnjevimi paradižniki.