V veselje mi je, da sem tokrat imela priložnost nekaj besed spregovoriti s človekom številnih talentov. Svoje hobije in strast je spremenil v delo, s katerim se tudi preživlja. Vsestranski mojster – širši javnosti poznan po številnih avtorskih kuharskih oddajah, hkrati pa predan kuhar, pisec, scenograf, režiser, fotograf in tesar. Kdo drug kot Primož Dolničar.
Primož, lepo pozdravljeni. Hvala, ker ste nas povabili v vaše prijetne prostore, kjer ustvarjate nov kuharski studio. Kaj pripravljate, s čim nam boste postregli?
Danes baje s kostanjem, ker smo zakurili žar. (smeh)
Drugače pa je tu nekoč stala moja bivša gostilna, ki sem jo pred leti prodal. Sedaj sem jo vzel nazaj v najem in jo preurejam v kuharski studio. Tukaj bomo skupaj kuhali, prirejali »team buildinge«, tečaje žara, poleg tega pa bo to še Boschev razstavni prostor.
Kakšna pa je kuhinja v vašem domu?
Moja kuhinja je precej domačna in topla. Kuha se po konceptu z vrta na mizo, to pomeni sveže in sezonsko.
Nekoč ste dejali, da kuhinja za vas ni umetnost, temveč ljubezen. Od kod ta strast, kako se je vse skupaj začelo?
Že kot otrok sem vedno pomagal mami. Ko sem prišel iz šole, sem ponavadi poskrbel vsaj za krompir, če ne še kaj drugega. Zares pa se je pričelo (mislim, da je od tega že 20 let), ko sem posnel eno oddajo v sklopu TLP (Tistega lepega popoldneva), ki jo je vodil še Lado Bizovičar. Takrat me je kuhanje resnično prevzelo.
Ena vaših velikih ljubezni je tudi kmetovanje. Če se ne motim, ste nedavno kupili kmetijo blizu Cerknega. Kaj pripravljate?
Tam bo zelo podoben koncept kot tukaj. Poleg tega bom ponudil še nekaj apartmajev. Kmetijo obnavljamo; letos smo obnovili sadovnjake, tako da bodo ljudje lahko uživali v naravi. Zunaj bomo imeli še nekaj žarov in zaprto kuhinjo. Med vikendi bom kuhal skupaj z gosti. Zelo prijetno bo, predvsem ker bomo del narave. Nabirali bomo lastne sestavine, prikazali, kako se hrana pridela, kako se nabere, predela, skuha in na koncu tudi poje.
Zdi se, da je kmetija prostor, kjer vsi vaši hobiji, interesi najdejo svoje mesto. Tako tesarstvo kot ukvarjanje s hrano, pridelki ... To pomeni, da boste zapustili Ljubljano in se preselili na obrobje?
To je res, na kmetiji se vse to združuje. Kmetijo moram opremiti – to bom naredil sam – imam svojo mizarsko delavnico, skrbim za pridelke, za okolico in seveda bom tudi kuhal. Ljubljane pa za zdaj ne bom zapustil, tukaj imam otroke, ki v mestu obiskujejo šolo, tu imam svoj kuharski studio Izložbo. Na kmetiji bom čez vikende, za čez teden iščem oskrbnika – mlado družino, ki ji bom ponudil apartma in primerno plačilo. Čez nekaj let pa se morda preselim na obrobje.
Si boste na kmetiji ustvarili tudi svojo tesarsko delavnico?
Prej ali slej bom delavnico iz Ljubljane preselil na kmetijo.
Kam pa nas boste povabili na naslednjo kuharsko oddajo? Na kmetijo ali v vaš novi kuharski studio?
Mislim, da prej v studio kot na kmetijo. Se mi zdi, da se bo tukaj hitreje začelo dogajati, kmetija je še v fazi urejanja.
Pa se obeta kakšna nova kuharska oddaja?
Trenutno ne. Sodelujem s 24Kitchen, tako da so stvari zelo projektne. Ko potrebujejo kaj novega, me kontaktirajo in takrat se dogovorimo za nove oddaje, novo sezono in vsebine, ki bodo razvajale gledalce. Upam, da v kratkem pripravimo kaj zanimivega.
Kaj pa kuharska knjiga, je na tem področju kaj novega?
Začenjam priprave za knjigo o žarih. Nekaj časa sem bil ambasador žarov enega izmed podjetij, izobraževal sem njihove zaposlene, pripravljal »team buildinge« ... In sedaj je čas, da vse to znanje združim v knjigo.
Zdi se mi, da so vsi vaši hobiji prerasli v vaše delo. Je to tisto, kar vam nariše nasmeh na obraz, ali je še kakšna posebna začimba?
Nikoli nisem bil nikjer zaposlen. Iz svojih hobijev sem ustvaril svoje delo. Trenutno je to tisto, s čimer se preživljam, in dokler mi bo to uspevalo, bom srečen. Veseli me takšen način dela, lahko bi rekel, da z veseljem prihajam v službo.
Čemu pa posvečate največ svojega časa?
Trenutno obnovi. Prenavljam kmetijo, Izložbo in tudi svojo hišo. To je moj največji hobi. (smeh)
Ko bodo stvari končane, se selite v kuhinjo?
Seveda, v kuharijo in snemanja. Tukaj v Izložbi se bo snemalo precej stvari. Z mlajšim sinom imava v načrtu oddajo, v kateri bi nastopila skupaj – zasnovan imava simpatičen koncept, ki ga bova skušala uresničiti.
Morda skrivate še kakšen talent, s katerim se nam še niste predstavili?
Za zdaj ne.
Za konec vas zgolj še izzovem – bi nam zaupali recept za srečno, polno življenje; takšno, kot se zdi, da ga živite vi? Katere so tiste sestavine?
Ne vem, ali sem tako srečen, kot izgleda, toda trudim se. (smeh)
Slišalo se bo zelo klišejsko, toda mislim, da je treba slediti svojim sanjam in jih skušati uresničiti. To je neki recept za srečno življenje.
Primož, najlepša hvala. Želim vam, da greste z vso to vnemo naprej, da čim prej uredite vse stvari ter se preselite nazaj v kuhinjo.
Hvala tudi vam. Pa en dober tek želim.