Glasbenika Daniel Rampre in Andreja Čamernik Rampre
Oba z Andrejo izhajava iz družin, pri katerih ni bilo vsega v izobilju, zato imava že od mladosti občutek za varčnost s hrano. Nezaslišano se nama zdi, da se zavrže toliko hrane! Včasih se nama »ponesreči« in skuhava preveč. V takem primeru pripravljeno hrano shraniva v hladilniku in jo porabiva naslednji dan, včasih jo tudi zamrzneva in jo pripraviva kdaj pozneje. V hladilniku, zamrzovalniku in shrambi paziva, da hrani ne poteče rok uporabe. V trgovinah kupujeva z listkom v roki, na katerega že doma napiševa manjkajoča živila, in tako ne nakupiva preveč. Veliko sem nastopal po različnih hotelih in restavracijah. Mnogokrat sem bil zgrožen, predvsem ob tako imenovanih self-service, saj so gostje na krožnikih pustili ogromno hrane, ki jo je bilo treba dejansko zavreči. Sam sem se navadil, da vzamem toliko, kot bom pojedel. Self-service je ravno zato super, da si lahko večkrat vzameš, da si sit in hrana ne ostane kot odpadek. Mnogokrat pomisliva na ljudi, ki iz različnih vzrokov trpijo lakoto, zato pri nas doma hrana in živila ne romajo v koš za odpadke. Zavedava se tudi podnebnih sprememb, pa tudi ekonomskih razlogov.
Vodja kolektiva Dee Jay Time na Radiu Salomon in voditelj na Radiu Aktual Dean Windisch
Pri nas se trudimo, da zelo malo hrane roma v koš. Pred leti smo se odločili, da večino hrane kupimo sproti na podlagi jedilnika oziroma seznama, ki ga sestavljamo. Ko smo začeli izvajati ta način, smo ugotovili, da večino hrane sproti pripravljamo in ni viškov, ki bi se pokvarili in bi zaradi tega morali v smetnjak. Pri pripravi hrane pa se vsi poskušamo držati tega, da pripravimo le toliko, kot nameravamo sproti pojesti.
Pevka Tatjana Mihelj
Pri nas nobena hrana ne konča v smeteh. Prehranjujemo se tako, da kar skuhamo, tudi pojemo. Tudi živila, ki imajo kratek rok, kupimo le za največ pet dni vnaprej.
Radijski voditelj Grega Javornik
Po navadi, ko se odgovarja na takšna vprašanja, vedno izpadem kot miss sveta, ki odgovori: »Naredila bom mir po svetu,« ali kaj podobnega. Ampak dejansko pri nas res gledamo, da nič ne roma v koš ali pa med biološke odpadke. Hvala bogu je Urška takšna gospodinja, da v piko izračuna, koliko česa skuha. Se pa seveda najde kakšno sadje, ki gre v maloro namesto v želodec ali pa kruh. Ampak kruh po navadi strgam na koščke in ga dam v kompostnik, ki je odprt, zato imajo ptički takrat dosti dela.
Pevec Tilen Lotrič
Seveda se zgodi, da se pokvari kisla smetana, ki je nezaprta končala v hladilniku, (smeh) ampak priznam, da se res trudimo, da čim manj hrane zavržemo. Če jo že vržemo proč, gre na domači kompost, ki pride prav za gnojenje vrta.
Radijski in televizijski voditelj Robert Pečnik - Pečo
Tole s hrano je res križ. Sploh ker imamo pogosto prevelike oči in si že v osnovi skuhamo preveč. Vsaj, ko sam kuham. (smeh) Žena ima boljši »augenmas«, je pa tudi tista, ki pri nas skrbi, da presežek hrane ne gre v nič. Pogosto kontrolira hladilnik in nam drugim članom družine poroča, kaj je nujno treba porabiti, ker je ostalo od prejšnjega dne ali pa se bliža rok uporabe. Poleg tega svetuje, kaj se da pripraviti iz ostankov kosila. Še vedno pa se seveda tudi pri nas zgodi, da hrana roma v koš. Se strinjam, katastrofa. A kot sem rekel, se poskušamo truditi, da iz ostankov kosila nastajajo nove jedi, pa tudi kupovanje hrane je postalo bolj premišljeno, po sistemu, kaj res potrebujemo, in ne, kaj nam je všeč na polici.