Igralka navdušila z novo predstavo z rusko dušo

Hvaležna, da je spoznala, kaj zares šteje v življenju

Nejc Simšič
31. 3. 2022, 21.31
Deli članek:

Priljubljena igralka, pevka in mojstrica šansona Lara Jankovič je minuli vikend navdušila s premiero predstave Pesmi za Laro, ki temelji na osebni življenjski zgodbi ruskega pisatelja Borisa Pasternaka, avtorja vsem dobro znane knjige Doktor Živago. V »melodramatičnem muzikalu« je z interpretacijo ruskih pesmi vse ganila do solz.

Dejan Nikolič
Larina predstava je zaživela prav v času silnega nasprotovanja vsemu ruskemu.

Lara Jankovič (50) si želi, da bi se zavedeli, kaj pomeni v težkem in krutem okolju tako močna ljubezen, da lahko zaradi nje prenašamo vse tegobe sveta.

Dejan Nikolič
Pesem za Laro je gledališko-glasbeni izlet v globočine ruske duše, v samo srčiko strastno tragične ljubezenske zgodbe Doktor Živago.

»Hvaležna sem, da sem spoznala, kaj je pomembno v življenju. Iskreni, čisti odnosi. In tu je ljubezen, tista prava, čista in žlahtna,« je povedala Lara, ki se je po številnih umetniških raziskovanjih poglobila še v svoje ime, kajti starša sta jo poimenovala Lara prav zaradi kultnega romana in filma Doktor Živago. »Od nekdaj so me zanimale posebne zgodbe. Rada sem jih odkrivala v vsej večplastnosti in globinah. Pred dvema letoma in pol me je pritegnila zgodba, povezana tudi z mojim imenom. Doktor Živago in Lara sta bila v resnici Pasternak in Olga Ivinska, ki je bila 14 let pisateljeva ljubica, kar je njegova žena vedela. Žena je bila praktična, skrbela je za vse, možu je zagotavljala red in mir, rutino, da je lahko pisal, medtem ko je pri ljubici dobil vse drugo: strast in globoke pogovore, saj je bila tudi ona umetniškega značaja, duhovno in intelektualno sta si bila blizu. Pasternak je v roman vtkal veliko resničnih drobcev. Na primer, Olgina hči iz prejšnjega zakona mu je bila tako všeč, da jo je uporabil kot model za Larino hčer. Nastal je gledališko-glasbeni izlet v globočine ruske duše Pesem za Laro, ki bi moral na odru zaživeti že pred letom in pol, a ga je korona začasno upočasnila. In tako smo premiero doživeli ravno v času silnega nasprotovanja vsemu ruskemu. A glede na dogajanje v Ukrajini in Rusiji predstava ne bi mogla biti bolj aktualna, saj poziva k ljubezni,« je še povedala Lara, ki je minuli konec tedna v Portorožu doživela prvo premiero, druga, ljubljanska, pa bo na sporedu to soboto zvečer v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Jadran Rusjan
Po premieri v Avditoriju Portorož bo Lara Jankovič z ekipo ta vikend doživela še ljubljansko premiero.

PRAZNOVALA ABRAHAMA

Primorska igralka je hvaležna svojim primorskim rojakom ,ki so njen projekt rešili, potem ko je izgubila del podpore v Ljubljani. In počaščena, da abrahama praznuje skupaj z Avditorijem Portorož. Lara je pri tem projektu spet sodelovala z režiserko Yulio Roschino. »Z njeno pomočjo se je očitno začela moja nova poetika. Mogoče sem pri tem projektu najbolj doslej ozavestila, da me zanima filmska igra na odru,« je pojasnila Yulia in dodala, da predstava širi zelo sočuten, srčen, topel odnos do sveta. »Ko sem se pridružila projektu, sem kot režiserka ruskih korenin najprej spremljala glasbeno vajo. Lara Jankovič me je z interpretacijo ruskih pesmi ganila do solz.« Vsestranski Lari je dr. Igor Saksida pomagal prepesniti ruske pesmi in romance, Tomaž Letnar pa je spesnil besedilo na znano Larino pesem. Predstava je tako prava glasbena poslastica, ki postreže z bogato zgodovino ruskih pesmi, prevedenih v slovenščino.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste