Čaj je zdrav in dobro dene. Predvsem nas sprosti v teh časih stalne naglice in hitenja. In kaj je pozimi lepšega, kot si privoščiti skodelico čaja in se udobno namestiti na kavču?
Priprava
Poleg kvalitete čaja o okusu odločajo tudi količina, voda in čas namakanja. Črni čaj prelijte z vrelo vodo in ga ne pustite stati dlje kot pet minut! Zeleni čaj poparite z rahlo ohlajeno (65 do 70 stopinj) vrelo vodo ter ga pustite stati minuto do tri minute.
Čaj z amaretom
V višji kozarec vlijte približno 20 cl črnega čaja. Dodajte žličko rjavega sladkorja in 4 cl amareta. Zaključite z dvema žlicama stepene smetane in postrezite še vroče.
Čajni grog z jajcem
Eno jajce in en rumenjak penasto stepite s tremi žlicami sladkorja v prahu. Dodajte 125 ml črnega čaja in 50 ml vinjaka in vse skupaj kremno zmešajte nad vodno kopeljo. Prelijte v štiri kozarce in poprašite s kakavom.
Čokoladni čaj
50 g temne čokolade razlomite na koščke in jih stopite v 300 ml vročega črnega čaja. Dodajte 100 ml mleka, žlico kakava in dve do tri žličke rjavega sladkorja. Prelijte v dva kozarca, zaključite s stepeno smetano in poprašite s cimetom in muškatnim oreščkom.
Vroč, sladek, močan! Takšen čaj imajo radi Indijci. Blagodejni čaj z začimbami je priljubljen tudi pri nas. Pripravlja se iz črnega čaja, dodajo pa se številne začimbe, kot so kardamom, klinčki, cimet, ingver, janež in komarček. Zraven pa seveda veliko mleka in malce medu.