Grozdni sladkor, minerali, kot so kalij, kalcij, fosfor, beljakovine, sadne kisline, aromatične substance, vitamin B (razen vitamina B12) in vitamin C, vse to je popoln koktajl, da telo pripravimo na dolgo zimo. V 100 gramih svežega grozdja je 69 kalorij, 0,72 grama proteinov, 0,16 grama maščob, 18,10 grama ogljikovih hidratov (sladkorjev in vlaknin).
Za lepo kožo
Grozdje pomaga pri boljši cirkulaciji, kar pozitivno vpliva na sestavo in kakovost kože. Če vsak dan pojemo skodelico grozdja, postane naša koža bolj napeta in gladka.
Antioksidanti, kot so karotin, vitamini C, E, B6, selen in predvsem flavonoid, pomagajo koži, da ohranja mladost in prožnost.
Dieta z grozdjem – zdrava in preprosta
1. DAN
Čez dan pojejte kilogram črnega grozdja.
2. DAN
Zajtrk: Ovseni kosmiči z mlekom ali navadnim jogurtom.
Malica: 3–5 porcij grozdja (skupaj 300 gramov).
Kosilo: Puranji file z zelenjavo in 150 g črnega grozdja
Večerja: 2 polnozrnata krekerja z dvema žlicama puste skute in 150 g grozdja
POMEMBNO: Čez dan popijte okoli liter in pol vode ali nesladkanega čaja, vmes tudi kakšno skodelico zelenega čaja.
3. DAN
Zajtrk: Ovseni kosmiči z mlekom ali navadnim jogurtom.
Malica: 3–5 porcij grozdja
Kosilo: Krepka solata – radič z grozdjem in avokadom
Večerja: 2 polnozrnata krekerja z dvema žlicama puste skute in 150 g grozdja
POMEMBNO: Čez dan popijte okoli liter in pol vode ali nesladkanega čaja, vmes tudi kakšno skodelico zelenega čaja.
RECEPT
Grozdje in puranji file z zelenjavo
Za 4 osebe:
- 600 g puranjih filejev
- sol, poper
- 2 žlici olja
- 2 papriki
- 150 g graha v stroku
- 1 čebula
- 150 g črnega grozdja
Za marinado:
- 3 žlice kisa
- 2 žlici sezamovega olja
- 3 žlice vroče zelenjavne juhe
Piščanca posolimo in popopramo ter na vročem olju pečemo od 5 do 7 minut.
Papriko narežemo na trakove, grah skuhamo v slanem kropu (okoli 4 minute), čebulo narežemo na koščke ter na hitro popečemo. Grozdje umijemo, razpolovimo in mu odstranimo peške.
Piščanca narežemo na koščke ter naložimo na zelenjavo in grozdje, ki ju že prej damo na krožnike. Vse sestavine začinimo z marinado, dobro pomešamo in uživamo.
Na osebo: okoli 325 kcal, 38 g železa, 12 g maščob, 15 g ogljikovih hidratov
Radič z grozdjem in avokadom
- pol avokada
- 1 limona
- 300 g črnega grozdja
- 50 g orehov
- 1 šop peteršilja
- 1 majhen rdeč radič
- endivija
- 1 žlica orehovega olja
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 1 žlica medu
- sol, poper
Meso avokada narežemo na rezine. Stisnemo limono ter polovico soka zmešamo z avokadom. Grozdje umijemo, razpolovimo. Orehe in peteršilj narežemo.
Radič in endivijo natrgamo, otrebimo in dobro umijemo. Zmešamo solato, grozdje, avokado, orehe in peteršilj.
*Po želji lahko solati dodatek še pršut ali pečen piščančji file.
Za zabelo zmešamo olje, preostanek limonovega soka, kis, med, sol, poper ter vse skupaj prelijemo po solati.
Na osebo: 330 kcal, 8 g železa, 12 g maščob, 19 g ogljikovih hidratov
Zakaj črno grozdje?
Vsebuje veliko antioksidanta resveratrola, ki blagodejno vpliva na človeško telo, zlasti na srce in ožilje pa tudi na spomin. Resveratrol preprečuje zgoščevanje krvi, spodbuja njen pretok po telesu, znižuje količino holesterola v krvi, niža krvni tlak, premaguje delovanje prostih radikalov ter ščiti pred vnetnimi procesi, ki so neredko krivi za težke bolezni. V črnem grozdju je tudi veliko flavonoidov antocianinov, ki so močni antioksidanti ter zavirajo vnetne procese.