Estrada

Andrej Težak Tešky bo tekel v dobrodelne namene in kuhal v živo

Alenka Kavcic
7. 6. 2019, 15.00
Posodobljeno: 20. 2. 2024, 08.48
Deli članek:

Ko so me na začetku šova MasterChef Slovenija vprašali, kam bi vložil denar, če bi zmagal, sem rekel, da ga bom vložil v svoj klub komedije in mu dodal kuhinjo.

osebni arhiv
Andrej Težak

Eden od pionirjev slovenske stand up komedije, ultramaratonec, ljubiteljski kuhar in dobrodelnež Andrej Težak Tešky si je za tretji športno-dobrodelno-komični projekt Stand up maratonec zadal, da bo v mesecu dni pretekel glavna mesta nekdanjih jugoslovanskih republik, kjer bo z domačimi komedijanti izvedel stand up nastope v njihovem jeziku. Hkrati pa bo poskušal zbrati čim več denarja za otroke iz socialno ogroženih družin. Spreten pa je tudi s kuhalnico, kar je dokazal v letošnjem šovu MasterChef Slovenija.

Ravnokar ste prišli iz MasterChefa, kjer ste dokazali, da znate tudi kuhati. Ste se naučili kaj novega, mogoče dobili nove ideje za nove poslovne priložnosti?

Naučil sem se, da v kuhinji sploh ne smeš komplicirati. Sicer že pred tem nisem kuhal po receptih, temveč po intuiciji in po navdihu. V MasterChefu sem pridobil nova znanja, naučil sem se komponirati različne sestavine, tudi take, za katere sem včasih mislil, da nikakor ne sodijo skupaj. Pred kratkim sem bil na roštiljadi, kjer so prevladovali šparglji. Vse smo imeli, le sladico sem pogrešal. Hoteli so me prepričati, da špargljeve sladice ne obstajajo, sam pa sem jim dokazal, da se motijo. Naredil sem sladko testo, dodal šparglje in maline ter jim pričaral odlično sladico. Treba je biti drzen in si upati. 

Torej zdaj kuhate drugače, kot ste kuhali pred vstopom v šov?

Pred tem sem kuhal veliko bolj enolično hrano. Vse jedi so imele nekako enak okus, zdaj pa veliko več uporabljam sveža zelišča, kombiniram različne komponente in se trudim, da ima vsaka jed poseben okus, da se čuti primarna sestavina. Okusi morajo biti čisti, pristni, sicer jed izgubi pomen. Pomemben je skupek sestavin, ki končno jed naredi harmonično in okusno. 

Ste odkrili kakšno novo sestavino, ki je doslej niste poznali?

To ravno ne, poskušam pa uporabljati več svežih zelišč. Če je le mogoče, vedno uporabljam sveža zelišča, ker imajo več okusa. Poleg tega dajo drugačen okus od posušenih. Postal sem veliko bolj zahteven in se ne zadovoljim z jedmi, ki imajo le malo okusa. Hočem jedi, ki imajo poln okus. Včasih sem bil zadovoljen le s pečenimi jajci na olju, zdaj pa si jajca pripravljam na različne načine. Čebulo karameliziram, včasih dodam malo suhega paradižnika, drugič kaj čisto drugega, da dobim bolj poln okus. Tako, da lahko vsak dan za zajtrk jem jajca, vendar je jajce le dodatek, ne pa kralj jedi. 

Znani ste po tem, da počnete veliko različnih stvari, ki pa vam jih vedno uspe nekako povezati. 

Ko so me na začetku šova vprašali, kam bi vložil denar, če bi zmagal, sem rekel, da ga bom vložil v svoj klub komedije in mu dodal kuhinjo. Kljub temu da nisem zmagal, sem dobil odlično idejo. Kot najverjetneje veste, so v preteklih sezonah v MasterChefu Slovenija tekmovali tudi komiki in improvizatorji. Zdaj pa se bomo združili v klubu Desetka v Ljubljani in se čez poletje predstavili v improvizirano-komični predstavi MONSTERCHEF, kjer se bomo na odru delali norca iz prav vseh, samo ne iz hrane! Nastopajoči bomo dejansko kuhali v živo, pred vašimi očmi, tako da vam čisto nič ne bomo mogli skriti. Na odru boste videli vse tisto, kar iz oddaje ponavadi izrežejo. Vse napake, ponesreči rečene stvari, narobe začinjene jedi in predvsem veliko smeha. Na koncu pa bodo obiskovalci lahko tudi poskusili, kaj smo pripravili. Na odru se mi bodo pridružili Lucija Ćirović, Sašo Weilgoni - Mš in Luka Korenčič. 

Vi ste vegetarijanec. Imate zadržke ali brez težav pripravite tudi mesne jedi?

Čeprav sem vegetarijanec, me mesojedci nikoli niso motili. Niti nimam zadržkov, da ne bi za mesojedce pripravil mesa. Kljub temu sem sklenil, da mesa ne bom več pripravljal, temveč bom odslej kuhal in pripravljal le še okusne vegetarijanske jedi, s katerimi bom poskusil navdušiti tudi mesojedce. Z začimbami se da narediti čudeže. 

Vi ste že 25 let vegetarijanec in zadnja tri leta tudi maratonec, ki na teden preteče 200 km. S čim nadomestite meso, da si pridobite moč in mišično maso?

Vse beljakovine, ki jih naše telo potrebuje, dobimo lahko iz rastlinskega izvora. Vegetarijanci lahko zadosti beljakovin dobimo že s hrano, ki je živalskega izvora, to je iz mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Veliko beljakovin med drugim vsebujejo tudi riž, stročnice, koruza, fižol, grah, oreščki in soja. Sam sicer mleka ne pijem veliko. Zaradi mlečne kisline me bolijo mišice, zato se mlečnim izdelkom izogibam, kadar se pripravljam na maraton. Zelo rad pa pojem mlečno čokolado. Mesa nikoli nisem pogrešal in nikoli nisem čutil, da bi mi česa primanjkovalo. Čeprav ne jem mesa, sem izredno močan in dobro fizično pripravljen. Brez težav pretečem tudi maraton. Sam namesto mesa raje prisegam na bučna semena in na bučo nasploh. Buča je bogat vir beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Ima tudi veliko vitamina C. Iz njih se da pripraviti ogromno različnih jedi, od juh, omak do pit in sladic. Poleg tega iz njih lahko pripravimo odlične smutije z različnimi začimbami, ki so prava vitaminska bomba. 

V okviru projekta Stand up maratonec vas letos čaka najdaljša pot doslej. V dobrodelne namene boste pretekli vso nekdanjo Jugoslavijo, denarna sredstva pa boste ponovno namenili otrokom iz projekta Botrstvo. Kako ste se pripravili na to dolgo pot?

Vsak dan pretečem 30 km, ki sem jim pred meseci dodal še vaje za moč, tako da sem fizično izjemno dobro pripravljen. Za psihično podporo pa bom na poti ob sebi imel še dva spremljevalca. Moje dekle Nika Rogelj bo deklica za vse, Simon Uršič, diplomirani kineziolog in osebni kondicijski trener, pa bo hkrati tudi moj motivator. Tek po bivši Jugoslaviji je naš letošnji dobrodelno-športno-komični projekt, kjer zbiramo denarna sredstva za otroke iz socialno ogroženih družin. Tekel bom po glavnih mestih bivše Jugoslavije, v vsakem od mest pa bom z lokalnimi komiki izvedel tudi stand up nastop, na katerem bomo poskušali nasmejati čim več ljudi v njihovem jeziku in zbrati čim več denarja. Štartali bomo sredi maja v Beogradu, nadaljevali v Skopju, Podgorici, Sarajevu in Zagrebu. Pot bomo predvidoma zaključili 18. junija v Ljubljani, v tem času bom pretekel 1.500 km. 

osebni arhiv
Andrej Težak

Projekt StandUpMaratonec ste pričeli pred dvema letoma, vaš cilj je opozoriti na družbeno neenakost in zagotavljanje enakih možnosti ter spreminjanje socialne zavesti ljudi. Hkrati pa promovirati zdravo življenje in rekreacijo ter s somišljeniki nasmejati ljudi. Vam uspeva?

Ogromno bi bilo že, če bi vsak, ki lahko, naredil nekaj dobrega za sočloveka v stiski. Zato želim pozvati vse, da bi odprli oči in pogledali okoli sebe, saj obstajajo ljudje, ki potrebujejo pomoč. Ne bodimo samozadostni, raje pomagajmo in opozorimo na pomoči potrebne okoli nas.

Avtorski recept Andreja Težaka Teškyija!!

Recept za pito iz pirine moke z dodanimi bučnimi semeni in nadevom iz suhih sliv

bučna semena so odličen vir beljakovin!!!

Sestavine:

500 g pirine moke 

200 g masla

100 g sladkorja

pest zdrobljenih bučnih semen

1 pecilni prašek 

naribana lupina ½ limone

1 vaniljev sladkor

2 žlici riževega ali mandljevega mleka ali riževe ali mandljeve smetane

Nadev:

0,5 kg suhih sliv

sladkor (pribl. 100 g)

1 l rastlinskega mleka (mandljevo, riževo ...)

cimet (ščepec oz. po želji)

pest svežega pehtrana

Priprava:

Moko in preostale sestavine premešamo tako, da se maslo lepo razporedi po celotnem testu. Ker je testo zelo drobljivo, ga s prsti razporedimo po pomaščenem pekaču tako, da dobimo slab centimeter debelo plast testa. Testo napikamo z vilicami, da dobimo majhne vdolbinice za lažje vzhajanje.

Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj in pečemo testo 20 minut, pred tem ga prekrijemo s papirjem za peko (če imamo fižol za peko, ga posujemo po papirju in skrajšamo čas peke za 5 minut).

Suhe slive pokuhamo v mleku, sestavine za nadev premešamo, sladkamo in začinimo po želji ter razporedimo po testu. Če nam je ostalo še kaj testa, ga razporedimo po vrhu nadeva. Vendar ga ne smemo v celoti pokriti, saj bi s tem preprečili hlapenje tekočine in bi nam pita razpokala.

Pečemo še 20 minut.

dreamstime
pita

Objavljeno v reviji Maja št. 10, 10. 5. 2019.