Estrada

"Študij in delo na tujem sta me spremenila"

Edita Žugelj, Časnik Novice Svet24
7. 1. 2019, 13.01
Deli članek:

Mladi arhitekt in chocolatier Blaž Koprivec je študiral in delal na Danskem, Škotskem ter v Dubaju. Pravi, da ga je življenje v tujini oblikovalo v človeka, ki razmišlja in dela drugače.

Edita Žugelj
Arhitekt in chocolatier Blaž Koprivec je študiral in delal v tujini. Med turisti v Ljubljani so zelo priljubljena Blaževa zmajeva jajca iz čokolade.

Koprčan se je od doma odpravil že po srednji šoli, ko je dobil priložnost za študij arhitekture na Danskem.

Sproščen način študija, brez izrazite hierarhije, je bil Blažu zelo všeč: »Tam so profesorji kot najboljši prijatelji. Slovenski študentje smo potrebovali kar nekaj časa, da smo se jih navadili naslavljati zgolj z imenom, za Dance je to povsem običajno. Od študentov tudi pričakujejo veliko samoiniciativnosti. Če se ti zatakne, pa lahko vedno prosiš profesorje za nasvet in pomoč.

Več v arhivu oddaj Slovenija brez meja na Radiu Veseljak

Največ težav s takim načinom dela smo imeli Slovenci in Kitajci, ki smo naučeni, da moramo biti tiho, poslušati in delati po navodilih, ne preveč razmišljati ali ugovarjati. Skandinavci pa so navajeni spraševati, izražati svoje misli in mnenja, profesorji niso zaradi tega nikoli užaljeni.« Kot je še povedal Blaž, se skandinavski študentje pri projektih zelo hitro povežejo v skupino, vsak dela tisto, v čemer je najboljši. »Medtem ko smo drugi hoteli vse narediti sami ali se prepirali, kdo bo glavni, so oni že končali projekt. Veliko sem se naučil od njih,« pravi arhitekt.

7452c21e7bc91b40bf4b02785b82dda6.jpeg

Gladek prehod v službo

Po študiju je dobil službo v enem od največjih danskih arhitekturnih birojev. Prehod z univerze na delovno mesto je bil gladek, saj študente že med študijem pripravljajo na praktično delo. »Služba mi je bila všeč, delali smo na projektih v Savdski Arabiji. Potem pa je nastopila finančna kriza, vsi mladi arhitekti smo izgubili delo in sem se moral znajti po svoje.« Ker je pogrešal kreativno delo, od nekdaj pa je rad pekel sladice, je začel eksperimentirati s čokolado. Njegovi izdelki so bili ljudem všeč, zato se je odločil, da se bo izučil še za chocolatierja – najprej je opravil tečaj na Danskem, temu je sledilo še leto učenja pri britanski mojstrici Ruth Hinks na Škotskem. Po vrnitvi na Dansko je delal v različnih čokoladnicah in znanih restavracijah. Potem je prišla ponudba za delo chocolatierja v kompleksu treh hotelov v Dubaju, kjer je čokoladne skulpture pogosto ustvarjal za znane igralce, glasbenike, športnike … Po dolgih letih se je vrnil v Slovenijo in odprl čokoladnico, a ima po letu dni že novo, privlačno ponudbo za tovrstno delo v Dubaju. 

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 1, 3. 1. 2018.
Osebni arhiv
Svoje čokoladne umetnine bo spet ustvarjal v Dubaju.