Česen uravnava črevesno floro, razkužuje prebavila, znižuje krvni pritisk, poživlja krvni obtok in preprečuje arteriosklerozo. Je tudi znano zdravilo za črevesne bolezni in učinkovito sredstvo za preganjanje glist. Česen deluje ugodno na vse notranje organe. Jetra in žolč prekrvi, srce pa prečisti kri. Ko potujejo česnove snovi po pljučih, jih obenem razkužujejo in zdravijo. Tako česen pomaga pri bronhitisu in tuberkulozi. Tisto, kar telo ne potrebuje, se izloči skozi kožo in pljuča, to izdihamo, od tod pa izvira neprijeten vonj po česnu. Najbolj koristno je redno uživanje svežega česna.
Česnova tinktura
Pripravimo jo lahko sami, vse, kar potrebujemo, so tri glavice česna in pol litra žganja. Stroke česna zdrobimo ali sesekljamo, prelijemo z domačim žganjem in namakamo dva tedna na toplem (ne na soncu). Potem precedimo in lahko začnemo uporabljati. Za krepitev odpornosti lahko naredimo tudi tritedensko preventivno kuro. Na dan spijemo od 10 do 15 kapljic tinkture s pol kozarca vode. Kot zdravilo pa jemljemo česnovo tinkturo dvakrat na dan po obrokih po 20 kapljic, razredčenih z vodo. Pomaga pri trebušnih krčih in prehladih ter razkužuje in čisti kri. Česnovo tinkturo lahko uporabljamo tudi zunanje za masiranje mesta pikov insektov in za mazanje ran ter podplutb.
Naravni antibiotik
Ko nas boli grlo, smo prehlajeni, imamo virozo, čutimo, da se nas nekaj loteva, jemljemo po žličkah naslednje domače zdravilo. Vzamemo po eno čajno žličko vsako uro. Sestavine, ki jih boste potrebovali, so od dva do tri stroke česna, žlica medu in sok ene limone. Priprava je popolnoma preprosta. Česen zdrobimo ali sesekljamo zelo na drobno, zmešamo ga z medom in limoninim sokom. Nekateri dodajo še malo naribanega ingverja.