Estrada

Čudežna dieta: tri kilograme manj na teden!

M. M., Maja
29. 9. 2018, 12.01
Deli članek:

Preden se v naše kraje čisto zares priplazi jesen in z njo mrzli dnevi, se nadejamo še kakšnega sončnega in toplega tedna. Takrat nam bo prijal krožnik (hladne!) juhe, ki si jo lahko pripravimo že dan prej in nesemo tudi v službo, četudi tam nimamo čajne kuhinje. Jedli bomo zdravo in hujšali!

Dreamstime
jejte zdravo in hujšajte.

Juhe vsebujejo veliko vitaminov, ne obležijo v želodcu, a kljub temu nasitijo. Za piko na i še pospešujejo hujšanje in so zato idealna izbira za zaposlene ženske. 

Privoščite si krožnik za kosilo in enega za večerjo. Za zajtrk pojejte sadje ali polnozrnati kruh z zelenjavo. Tudi med obroki pogrizljajte kak korenček, da lakota ne bo prehuda, in seveda veliko pijte.

Preberite tudi: Znaki, da se prijateljstvo končuje. Kliknite TUKAJ!

Kumarična juha s koprcem in lososom

Sestavine za 1 osebo:
1 žlička kokošje jušne osnove
¼ velike kumare
4 vejice koprca
1 žlička limoninega soka
2 žlici kisle smetane
sol, poper
nastrgan muškatni orešček
30 g dimljenega lososa

Priprava:

1. Zavremo 150 ml vode, vanjo damo jušno kocko. Kumaro umijemo in odrežemo 2 cm. Preostalo kumaro olupimo in narežemo na večje kose. Koprc osmukamo in ga nekaj prihranimo za okrasitev.

2. Kumare in koprc ukašimo in zmešamo z juho, limoninim sokom in žlico kisle smetane. Solimo, popramo, dodamo muškatni orešček. Za pol ure juho postavimo na hladno.

3. Preostalo kumaro na drobno zrežemo. Lososa narežemo na trakove. Juho nalijemo v krožnike, na sredino odmerimo nekaj lososa in kislo smetano. Potresemo s koprcem.

Dreamstime
Kumarična juha

Juha s papriko in ingverjem

Sestavine za 1 osebo:
1 šalotka
½ stroka česna
10 g ingverja (korenine)
1 ½ rdeče paprike
1 žlička olivnega olja
rdeča paprika v prahu
sol, poper
250 ml zelenjavne juhe
1 vejica peteršilja
1 žlica kisle smetane

Priprava:

1. Šalotko, česen in ingver olupimo ter sesekljamo. Papriko narežemo na četrtine, olupimo, odstranimo semena in narežemo na večje kose. V ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut dušimo šalotko, česen, ingver, papriko. Potresemo s papriko v prahu. Solimo, popramo.

2. Zalijemo z juho in 12 minut kuhljamo. Peteršilj sesekljamo. Juho ukašimo, in ko se ohladi, jo še za 45 minut postavimo v hladilnik. Solimo, popramo in že v krožniku dodamo kislo smetano in potresemo s peteršiljem.

Dreamstime
Juha s papriko in ingverjem.

Avokadova juha s kozicami

Sestavine za 1 osebo:
½ zrelega majhnega avokada
1 žlica limetinega soka
100 ml lahkega mleka
100 ml pinjenca
sol, poper
1 žlička olja
3 kozice
½ rdečega feferona
3 vejice mete

Priprava:

1. Avokado olupimo in meso zrežemo. Pokapljamo ga z limetinim sokom. Dodamo mleko in pinjenec ter vse ukašimo. Solimo, popramo. Za eno uro postavimo na hladno.

2. Olje segrejemo v ponvi in popečemo kozice. Feferon na tanko narežemo. Meto sesekljamo. Pol je dodamo juhi in še enkrat ukašimo.

3. V juho damo kozice in potresemo s feferonom in meto.

Dreamstime
Avokadova juha s kozicami

Paradižnikova juha s kruhovimi kockami

Sestavine za 1 osebo:
½ rezine opečenca
1 žlica + 1 žlička sončničnega olja
sol, poper
½ stroka česna
1 šalotka
1/2 majhne konzerve pelatov
1 vejica bazilike
tabasko
1 žlička kisle smetane
1 žlička mleka

Priprava:

1. Kruh narežemo na kocke in jih popečemo na žlici olja. Solimo, popramo.

2. Česen in šalotko sesekljamo in ju popražimo na žlički olja. Dodamo paradižnik in ukašimo. Ohladimo.

3. Baziliko osmukamo in sesekljamo. Juho solimo, popramo, dodamo tabasko, vmešamo baziliko. Zmešamo mleko in smetano, vmešamo v sredino krožnika, potresemo s popečenim kruhom.

Dreamstime
Paradižnikova juha s kruhovimi kockami

Želite bolj bogato juho?

Potem ji dodajte nasitne dodatke:

Popečen tofu vsebuje veliko beljakovin in krepi mišice. Koščke tofuja popecite na žlički sezamovega olja in tako pričarajte azijski okus.

Kuhano jajce je prav tako beljakovinska bomba in dobro kroti lakoto. Narežite ga na koščke in vmešajte v juho.

Rezine piščanca bodo vaši juhi dodale le 80 kalorij, če boste vanjo odmerili prav toliko gramov mesa. Juha bo nasitna, a kljub temu lahka.

Šampinjoni so polni mineralov in balastnih snovi, ki prav tako pomagajo pri hujšanju. Kar surove jih lahko narežete v juho. 100 g vsebuje le 15 kalorij.

Koščki paradižnika z domačega vrta bodo v juho vnesli veliko svežine. Narežite jih na koščke, sok pa po želji prestrezite.

Koščki paprike bodo hrustljava popestritev juhe. Takšna juha vam ne bo kar zdrsnila po grlu, ampak se boste zaposlili tudi z žvečenjem.

Riž odlično napolni želodec. Skuhajte ga, potem pa vmešajte v juho.