Estrada

Ko čokoladni namaz postane zdravilo

Sabina Topolovec, Zarja
30. 5. 2018, 14.01
Posodobljeno: 13. 8. 2024, 08.55
Deli članek:

Slastni namazi, ki mamam zjutraj prihranijo čas, otroke sistematično ropajo zdravja. Vsaj tako vedno znova pokažejo testi.

Revija Zarja

Spoštovani, z veseljem prebiram vašo rubriko in srčno upam, da mi boste lahko pomagali. Moj otrok je odvisen od čokoladno-lešnikovega namaza, ki ga najbolj oglašujejo na televiziji. Edina možnost, da poje zajtrk, je, da mu ponudim kruh z njim. Podobno je z večerjo. Otrok je izjemno neješč, tudi pri sladkarijah je izbirčen, obožuje pa vso nezdravo hrano. Ne vem več, kaj naj storim. Star je komaj sedem let. Bojim se, kako bo z njegovim zdravjem dolgoročno.
 
Slastne lešnikovo-čokoladne stvaritve, pred katerimi se šibijo kolena mladim in starim, najbolj teknejo prav otrokom. Če  jih uživamo le redko in v majhnih količinah (ob sicer zdravem načinu prehranjevanja), greh ni tolikšen, povsem drugače pa je, ko so vsakodnevna izbira. Slastni namazi, ki mamam zjutraj prihranijo čas, otroke sistematično ropajo zdravja. Vsaj tako vedno znova pokažejo testi, ki razkrivajo temne plati tovrstnih namazov.

Nemško testiranje lešnikovo-čokoladnih namazov

V aprilski številki nemške potrošniške revije Ökotest sta več kot dve tretjini testiranih lešnikovo-čokoladnih namazov pogrnili na celi črti! Ne le zato, ker vsebujejo rekordno količino sladkorja in maščob, temveč tudi zato, ker so v njih našli izredno problematične snovi, ki nastajajo iz uporabljene maščobe. Tovrstni namazi vsebujejo približno eno tretjino maščob (običajno palmovo maslo, ponekod v kombinaciji z drugimi olji, denimo repičnim, sončničnim). Ker gre za rafinirane maščobe, so v njih lahko prisotni 3-MCPD in glicidil estri maščobnih kislin, ki se v želodčno-črevesnem traktu lahko razcepijo v 3-MCPD in glicidole. Medtem ko Evropski urad za varno hrano (EFSA) prvih po novem ne ocenjuje več tako strogo, pa to ne velja za glicidole, ki so jih našli v kar četrtini testiranih namazov. Po navedbah EFSE lahko poškodujejo dedni zapis in so rakotvorni. Palmovo maslo je trenutno v javnosti na črnem seznamu (predvsem zaradi okoljskih razlogov), so pa omenjene glicidole našli tudi v namazih, ki palmovega masla ne vsebujejo. Rešitev torej ne bo ta, da poiščete namaz, ki ima drugačno maščobno sestavo.

Shutterstock
V večini lešnikovo-čokoladnih namazov je več kot pol belega sladkorja!

S testiranjem so neodvisni laboratoriji preverili tudi vsebnost nasičenih ogljikovodikov mineralnih olj, s katerimi so lahko obremenjeni tako maščobe kot kakav in lešniki. Z izjemo dveh izdelkov je imelo preostalih osemnajst bodisi povečano ali celo močno povečano vsebnost te škodljive snovi, ki se nalaga v človeškem maščobnem tkivu in jetrih. Poskusi na živalih kažejo, da lahko povzroča okvare organov!

V enem izmed namazov so v laboratoriju odkrili celo gensko spremenjeno sojo (čeprav proizvajalec v namazu ne uporablja sojinega lecitina, ki je sicer pogost v čokoladnih namazih). Očitno bo dovolj čista proizvodnja le še tista v domači kuhinji, saj testiranja dokaj pogosto pokažejo, da je vsebnost gensko spremenjene soje v različnih izdelkih posledica različnih dejavnikov, na katere imajo proizvajalci le malo ali nič vpliva.

Shutterstock
V številnih lešnikovo-čokoladnih namazih so odkrili celo nevarne rakotvorne snovi in snovi, ki povzročajo okvare organov. Te se ustvarjajo iz maščob, lešnikov in kakava.

Na kratko – najvišja ocena je bila skromna trojka, pa še to sta prejela le dva izdelka. Najslavnejši med namazi je enako kot pet drugih dobil najslabšo možno oceno (nezadostno). Žal tudi nakup ekoloških namazov ni veliko varnejši, kar zadeva vsebnost sladkorja ali prisotnost katere od omenjenih spornih snovi, saj so jih laboratoriji odkrili v skoraj vseh namazih. Sklep testiranja: namesto po čokoladnih namazih raje posegajte po marmeladi z manj sladkorja. Pogojno in zgolj občasno pa lahko poskusite katerega izmed dveh lešnikovo-čokoladnih namazov, ki sta dobila povprečno trojko.

Slovensko testiranje lešnikovo-čokoladnih namazov

Očitno Nemci nimajo težav s tem, da pljuvajo v lastno skledo, saj je marsikateri izmed testiranih namazov nemški. Zato toliko bolj preseneča, da smo Slovenci tako skromni pri postavljanju kriterijev. Lešnikovo-čokoladne namaze je namreč konec leta 2016 testirala tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS test, 11–12/2016, str. 12–15). Veliko pozornosti je namenila predvsem njihovim senzoričnim lastnostim (pristnost okusa, tekstura, mazavost).  V to delo so se zelo poglobili, saj so pod drobnogled vzeli kar vse tri različice slavne nutelle, nemško, italijansko in poljsko, in po senzoričnih lastnostih so dobile najvišjo oceno. Zanimivo, Nemci so tej isti nutelli podelili oceno nezadostno! Vse je odvisno od postavljenih kriterijev. Zveza potrošnikov Slovenije je toksikološko preverjala zgolj vsebnost aflatoksinov (kar so sicer preverjali tudi nemški laboratoriji), kadmija in transmaščobnih kislin. Kadmij je bil pri vseh devetih testiranih namazih pod dovoljeno vrednostjo, transmaščobnih kislin pa testirani izdelki niso vsebovali. Zaključek slovenskega testiranja: čokoladne namaze je zaradi visoke vsebnosti sladkorja in maščobe treba uživati zmerno (en košček kruha, namazan na tanko)!

Revija Zarja

Kar so Nemci prav tako ugotovili z več pameti, je, da porcija s 15 g ne zadovolji nikogar, še majhnega otroka ne. Zato je povsem nesmotrno delati izračune na podlagi te količine. 15 g namaza namreč še vedno pomeni odmerek sladkorja in maščob v mejah varnega, kar se pri stvarnejši dvojni ali trojni količini že povsem izjalovi. To tudi sami opažate pri svojem otroku, ki najbrž ni sit (ali zadovoljen) z enim koščkom, ob tem pa si to isto jed zaželi tudi za večerjo. Dodatna težava je tudi v tem, das marsikdo namaza ne jemlje kot sladico, temveč celo kot zdrav zajtrk. Tako nam pogosto sugerirajo tudi oglasna sporočila.

Čokoladni namazi in podobni izdelki so sladkarija!

Sistematičen prikaz v slovenski reviji pa lepo pokaže, kaj v resnici skrivajo tovrstni namazi: predvsem goro sladkorja (46–61 odstotkov) in hrib maščob (28–39 odstotkov) z nekaj lešniki, kakava, mleka v prahu, lecitina in ponaredka vanilje. Le koga bi še mikalo odpreti kozarec, če bi vedel, da je več kot polovica vsebine iz sladkorja, ki plava v dobri tretjini kozarca rafinirane maščobe dvomljive kakovosti? Očitno pa so proizvajalci dovolj dolgo ponavljali, da njihovi izdelki vsebujejo »kar« 13 odstotkov lešnikov, kar o nakupu hitro prepriča množice po vsem svetu.  

Otroku ne smemo vzeti najljubšega

Če vaš razum lahko premaga slo po lešnikovo-čokoladnih namazih, je to pri otroku skoraj nemogoče, kot ste opazili že sami. Noben otrok palačink z nutello ne bo želel menjati za tiste z marmelado. Pa tudi zajtrk ali večerja sta s kremnim čokoladnim namazom preprosto zmagovalna. Otrok je sit in zadovoljen. Ali bo dolgoročno ob takšni prehrani tudi zdrav, pa je že drugo vprašanje …

Vaš otrok je očitno zelo trd oreh, zato se bo prevzgoje prehranjevalnih navad treba lotiti postopoma. Če ima tako silno rad lešnikovo-čokoladni namaz, mu ga ne odrecite takoj, le poiščite takšnega, da bo greh manjši. Če se boste lotili iskanja, boste zagotovo našli tudi nekaj namazov z večjim deležem lešnikov, manj (nezdravega) sladkorja, s skrbneje izbranimi maščobami … Greh bo še znatno manjši, če mu boste sami dodali nekaj začimb.

Zdravilna moč začimb za otroke

Na najvarnejši poti pa boste, če se boste priprave namaza lotili kar v domači kuhinji. To ne velja le za omenjeni namaz, vse nezdrave jedi, po katerih hlepi vaš otrok, lahko s kančkom spretnosti spremenite v boljšo, polnovrednejšo in znatno manj nezdravo različico. Pri snovanju našega zadnjega priročnika Zdravilna moč začimb za otroke smo imeli v mislih prav otroke, ki so (tudi zaradi nezdravega prehranjevanja) vse bolj in vse prej bolni. Ste vedeli, da danes že otroci v najranejši dobi zbolevajo za boleznimi, ki so bile še pred desetletjem ali dvema »rezervirane« za ljudi v zrelih letih? 

Začimbe, o katerih ste morda že brali v trilogiji Ščepec, niso le zdravilo prve izbire v dveh tretjinah sveta. Še kako primerne so tudi za otroke. Da bi spodbudili starše, babice, dedke, kuharice po šolah in vrtcih …, smo napisali priročnik, v katerem s povsem jasnimi in pogosto znanstveno podkovanimi spoznanji nizamo rešitve, ki jih začimbe prinašajo pri zdravljenju in preprečevanju bolezni, s katerimi se sooča vse več otrok: motnje pozornosti, alergije, sladkorna bolezen, pogosta prehladna obolenja, težave s kožo, zobmi in drugo. Največ koristi si lahko od začimb obetamo, če jih otrok uživa redno, a v majhnih količinah. Ko usvojimo osnove, hitro ugotovimo, da lahko z njimi obogatimo prav vsako jed ali napitek, ki ga ponudimo otroku.

Drobne zvijače, kako prelisičiti otroka z zdravim

Če želimo, da bo otrok zaužil več začimb, jih je treba dodajati predvsem v jedi, ki vsem otrokom odlično teknejo! Mnogi izmed tisoč bralcev, ki knjigo že imajo, se nam najbolj zahvaljujejo prav za del z recepti, ki vsebuje v osnovi nezdrave jedi, po katerih otroci najbolj hlepijo, prirejene na zdrav način in oplemenitene z dobršnim odmerkom pravih začimb, ki so še kako primerne tudi za najmlajše. In ker so vsi preizkušeni tudi na otrocih, verjamemo, da boste z njimi lahko prepričali tudi svojega, le dovolj boste morali biti vztrajni in pretkani (tudi o tem v knjigi).

Glavna moč začimb namreč ni v tem, da nam (ali otroku) jed bolje tekne, temveč predvsem v tem, da telesu pomagamo, da bo zaužito kar najlažje presnovilo, da poskok krvnega sladkorja ne bo presunkovit, da bo želodec hrano z lahkoto prebavil, da hrana ne bo gostila neželenih mikrobov in še bi lahko naštevali. Če knjige še niste brali, ne pričakujte klasične kuharice, temveč povsem konkretne napotke, kakšne koristi vse ima ščepec te ali one začimbe v posamezni jedi.

Recept za domačo »nutello«

Prav zato, ker vemo, da je lešnikovo-čokoladni namaz izbira številka ena za večino otrok, v priročniku nismo mogli mimo tega recepta. Z veseljem vam predstavljamo recept, nad katerim so zelo navdušeni tudi preko meja, na naših začimbnih delavnicah po Avstriji in Nemčiji. Da ne boste mislili, da je odvisnik le vaš otrok.

Zanj potrebujemo:
100 g mletih praženih lešnikov, 100 g izbrane maščobe (npr. 70 odstotkov hladno stisnjene kokosove maščobe in 30 odstotkov hladno stisnjenega orehovega olja – tako bo namaz ravno prav mazljiv, tudi ko ga vzamete iz hladilnika), 70 g medu, 30 g kakava, 2 žlici začimb (npr. 2 žlički cimeta, 1 žlička kardamoma, 1 žlička ingverja, ½ žličke burbonske vanilje, ¼ žličke klinčkov, nastrgana lupinica ene bio pomaranče),
Izbiri sestavin namenite vso pozornost, bolj ko bodo naravne, več zdravja si lahko vaš otrok od njih obeta. Po lešnike in orehovo olje ne bo treba daleč, preostalo prihaja iz daljnih krajev, zato vsekakor pazite na ekološko poreklo. To še posebej velja za vse začimbe, ki namaz iz sladice spremenijo v domala – zdravilo!

Priprava je preprosta. Začimbe s kuhalnico pomešamo z maščobo, dodamo mlete lešnike, kakav in na koncu sladimo po okusu. Otroka boste z namazom še hitreje privabili, če mu dovolite, da sam določi količino uporabljenega medu, lešnikov in kakava. In za nagrado sme kajpak polizati tudi žlico, s katero bo pomagal namaz zmešati. Zgornje količine lahko poljubno spreminjate, dodajate več ali manj medu, kakava, lešnikov, ravnajte se po otrokovem okusu in manj po številkah na tehtnici. Ne pozabite, želite ustvariti namaz, ki bo prekašal tisto, kar ima vaš otrok trenutno najraje. Ko boste v namaz dodajali začimbe, pa mu ne pozabite povedati, kakšno čudežno moč imajo, da bo z njihovo pomočjo postal močnejši in nepremagljiv, da bo domača naloga hitreje opravljena in podobno. Izposodite si lahko tudi katerega izmed njegovih priljubljenih likov in ustvarite celo zgodbo okrog namaza. Za konec pa mu namaz privoščite še na palačinkah, da ga bo zares vzljubil in se veselil novega zajtrka.

Revija Zarja
Da bi otroka ubranili pred mikrobi, ga že od malega navajajmo na cimet.

Koristi uporabljenih začimb

Cimet učinkuje na širok spekter patogenih organizmov, zato ga lahko uporabljamo na številnih področjih. Da bi otroka ubranili pred mikrobi, ga že od malega navajajmo na to slastno in sladko začimbo. Med s cimetom je znano protiprehladno sredstvo, prav ta kombinacija pa je tudi v domači nutelli. Cimet z medom učinkuje tudi proti kandidi znatno močneje, kot če začimbo uživamo samo. Ob tem uravnana krvni sladkor (kot tudi ingver in klinčki), krepi pozornost, spomin, izboljšuje učne sposobnosti in še mnogo drugega.

Revija Zarja
Za namaz je najbolje uporabiti ingver v prahu.

Kardamom je priznano ajurvedsko zdravilo za zdravljenje prehlada, bronhitisa, astme in oslovskega kašlja. Ob tem je odličen tonik za otroške možgane, saj podpira njihovo presnovo in spodbuja koncentracijo. Kardamom tudi krepi dlesni in nevtralizira bakterije v ustni votlini.

Ingver močno krepi imunski sistem, posebej učinkovit pa je v kombinaciji z medom, ki učinkuje celo proti bakterijam, odpornim proti zdravila (denimo proti znani bolnišnični okužbi z bakterijo MRSA). Začimba ima zelo močno protivnetno učinkovanje. Ingver (pa tudi cimet) sta lahko pomembna alternativa sinteznim zdravilom proti lambiozi, ki se pojavlja pri otrocih vseh starostih. Ingver tudi zelo pozitivno učinkuje na raven krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče. Nutella brez cimeta in ingverja je »greh«, s tema dvema začimba pa nekaj povsem drugega.

Vanilja v kombinaciji s kakavom je nekaj, čemur se težko upremo tudi odrasli. Težava je v tem, da je 95 odstotkov vanilje ponarejene, vključno s tisto v večini lešnikovo-čokoladnih namazov, kjer proizvajalci namesto drage vanilje uporabijo poceni  vanilin (umetno aromo). Prava vanilja dviguje razpoloženje, učinkuje proti epilepsiji in ščiti pred rakom. Španci konkvistador Hernán Cortés je poročal, da so bili njegovi vojaki navdušeni nad kakavom z vaniljo, saj so že z eno skodelico napitka ves bojni dan preživeli polni energije.

Revija Zarja
Vanilijo lahko kupite tudi mleto.

Več o teh in številnih drugih začimbah ter njihovi praktični uporabi lahko preberete v že omenjenem priročniku Zdravilne moči začimb, ki ga lahko prelistate in naročite na povezavi shop.zazdravje.net
Košček kruha z »nutello« ali skleda solate?

V kozarcu domačega namaza so skrbno izbrane sestavine, ki vsaka po svoje krepijo zdravje otroka. Prepriča tudi okus, saj je v njem kar tretjina lešnikov, sladkorja pa od dva- do trikrat manj kot v namazih iz trgovine (pa je še vedno več kot dovolj sladek). Najbolje je uporabiti med, ki bo otroka obvaroval pred virusi in bakterijami, obenem pa okrepil zdravilno moč začimb. In na koncu še glavni bonus: vaš otrok bo le z enim koščkom namaza (seveda pa bo želel več) dobil toliko antioksidantov, kot če bi zaužil ogromno skledo zelene solate. Le kaj več bi si sploh še lahko želeli?

Preberite tudi: To je sedem prednosti hoje. Kliknite TUKAJ!