Čeprav je izpadla iz kuharskega šova MasterChef Slovenija, nasmejana Anna Paynich ni razočarana, ampak zelo hvaležna za to izkušnjo, v kateri je šla čez vse svoje meje.
Niste razočarani, temveč hvaležni. Za kaj točno?
Z vidika pripravljanja in okušanja mesa sem šla čez svoje meje. Šla sem prek svojih omejitev in blokad. Iz šova sem izstopila svobodnejša ter bogatejša za neponovljivo izkušnjo in neprecenljivo znanje. S hčerjo Anayo imava posebne rituale glede hrane in skupnega kuhanja. Ona je kreativna in ustvarjalna, skupaj pa sva bombastični.
Kaj je šlo narobe?
Vse je šlo prav. Zgodilo se je točno tako, kot je bilo namenjeno. V tej evforiji sem na koncu držala za žareč ročaj ponve in so se mi pri tej temperaturi cvrli prsti. A kaj, ko sem želela dostaviti jed, in ne izpustiti vsega iz rok ter dostaviti praznega krožnika. To smo ovni ... pa ne spustiš do konca. (smeh)
Kako bi opisali svojo izkušnjo s kuharskim šovom?
Moja izkušnja je bila magična. Najbolj sem uživala pri pripravljanju meni popolnoma neznanih slaščic. Tempo in časovna omejitev me nista nič motila, ker sem bila v svojem svetu in sem uživala v neznanem. Zelo energično je bilo zame timsko delo in povezovanje s sotekmovalci. Vsak se mi je vtisnil v srce in dobila sem nove, življenjske prijatelje.
Česa ste se naučili?
Česa se nisem naučila? (smeh) Vsega sem se na novo naučila. Hvaležna sem vsem trem sodnikom za nauke, graje, očitke, zmerjanje, dretje, napotke, usmerjanje. Ah, takšen pritisk meni ne pride do živega. Mi pa da vedeti, da sem lahko boljša, da se lahko popravim in jim je zelo mar zame, če se tako razburjajo, saj želijo, da sem najboljša. (smeh)
S svojo osebnostjo ste zelo izstopali, ste tudi v zasebnem življenju tista oseba, ki izstopa iz množice?
Anni res ni nikoli dolgčas: »Vodim jogo in meditacijo za večje skupine, začeli so se tudi plesni tečaji za valete, poročni plesi. Tudi moja kolekcija energetskih predpasnikov in kuharskih rokavic se zelo dobro prodaja ...«
Že od osnovne šole izstopam s svojo posebno energijo. Sem en sonček, ki je poslan na zemljo, da razsvetljuje in zdravi. Moj stil oblačenja je od gimnazije naprej drugačen. Še bolj se je izoblikoval na fakulteti za dizajn in se na koncu specializiral ob magisteriju. Mislim, da se ne bom nehala spreminjati in izboljševati svoje notranje podobe. Zunanjost je le refleksija tega, kar se dogaja v moji notranjosti. Torej mavrica in razcvet.
Kakšne so vaše želje v kuharskem svetu?
Moje želje so napisati še tretjo knjigo o zdravi prehrani. Moja druga je v izdajanju, govori o brezpogojni ljubezni in uči tako žensko kot moškega o medsebojnih odnosih, veliko je praktičnih napotkov za lahkotnejše življenje. Knjiga o prehrani pa bi vključevala zgodovino prehranjevanja še od prababic in to povezovala z vedenjem o sodobnih boleznih ter novimi recepti. Seveda bi vključila tudi zunanje, svetovno priznane zdravilce in kuharje.
Ste zelo duhovna oseba, kako to kombinirate s kuhanjem?
Duhovnost je prisotna v hrani tako, da se povežem z njo, jo očistim karme, blagoslovim.
Tudi Anaya ima enak pristop in obe veva, zakaj to počneva. Naše telo v 70 odstotkih sestavlja voda in lahko ga programiramo s pozitivnimi vibracijami. Preostale odstotke, ki jih vnašamo v telo prek hrane, pa je treba prav tako dodatno napolniti z zdravilno energijo.