Za mnoga živila je znano, da ne le nasitijo, ampak tudi krepijo zdravje – rdeča pesa, paradižnik, jabolka, tudi čokolada in še in še. Njihove pozitivne učinke pa lahko še okrepimo, če jih pravilno kombiniramo. Vodilo pri tem je povsem primerljivo z ljubeznijo: če se najdeta prava dva, se izvrstno dopolnjujeta.
Zdaj pa poglejmo, katera živila si najbolje podajajo roko. Kombinacije so tako okusne, kot bi jih sestavljali gurmanski strokovnjaki, nekatere pa so celo zabavne.
Korenček + avokado za boljši vid
Betakaroten iz korenčka se v telesu med presnovnim procesom spremeni v vitamin A, ki krepi vid. Ker je karotin topen v maščobah, ga naše telo najlaže predela, če s korenčkom zaužijemo še avokado. Ta namreč vsebuje zdrave nenasičene maščobe, ki topijo karotin. Kar pa se tiče okusa, se korenček in avokado res ujemata.
Temna čokolada + jabolko zmanjšujeta nevarnost za kap
Jabolko in čokolada sta morda nekoliko nenavaden par, a njuna zveza je trdna: jabolko vsebuje kvercetin, ki preprečuje vnetja, kakav v temni čokoladi pa je bogat s katehinom, ki ščiti ožilje pred poapnenjem. Skupaj torej varujeta naše ožilje in nas ščitita pred infarktom.
Ekspreso + kokosovo olje za jutranji odmerek vedrine
Priznamo, par vzbuja začudenje in vprašujoče poglede. A le počasi. Energijski zagon, ki nam ga ponuja že na samem začetku dneva, je dragocen. Pomaga pa nam tudi hujšati. Ta par torej ponuja veliko, ne zahteva pa nobenega truda, le žličko kokosovega olja si je treba vmešati v kavo. Če dodamo še žličko masla, še toliko bolje.
Med + cimet podmažeta sklepe
Par ima že dolgo zgodovino, saj so ga poznale že naše babice. Učinkuje izrazito protivnetno, zato preprečuje bolečine v sklepih. Zmešajmo dve žlici medu in pol žličke cimeta v topli vodi ter spijmo na tešče. Učinek sicer ne bo takojšen, priporočljiva je štiritedenska kura – in bolečine v sklepih se bodo opazno zmanjšale.
Pest + žvečilni gumi poženeta misli v pravo smer
Kaj pa je to, porečete. Da, par je povsem nepričakovan. Njegovi učinki pa zelo dobrodošli – krepi namreč spomin. Narediti je treba naslednje: od dva- do petkrat krepko stisnimo desno pest, medtem pa žvečimo žvečilni gumi. Stiskanje pesti v levi možganski polobli aktivira predele, odgovorne za shranjevanje novih informacij, žvečenje pa pospešuje prekrvitev in sposobnost zbranega mišljenja.
Brusnice + goveji zrezek za več kisika v organizmu
Na prvi pogled bi razlog za njuno povezovanje pripisali kulinaričnim užitkom, a trdni temelj njune zveze je tudi v zdravju. V resnici izvrstno funkcionirata skupaj. Kako? Govedina vsebuje veliko železa, ki skrbi za transport kisika v organizmu. Zaradi kisika smo telesno in psihično bolj v formi. Znano pa je, da telo porabi le 20 odstotkov zaužitega železa. Če hkrati zaužijemo še vitamin C – in tega je v brusnicah veliko –, lahko iz črevesja v kri preide do trikrat več železa.
Sok rdeče pese + počitek dvigujeta kondicijo
Včasih je v paradoksih neovrgljiva logika. Med športniki je dobro znano, da se učinek treninga zviša, če si vmes privoščimo nekaj minut mirovanja. Za še več vzdržljivosti in boljšo kondicijo pa počitku dodajmo še družico – rdečo peso. Med športnim počitkom popijmo kozarec soka rdeče pese in dovajanje kisika v mišice se bo še izboljšalo.
Oljčno olje + paradižnik ščitita celice
Oljčno olje zvišuje raven zdravih maščob in znižuje holesterol – slabe maščobe. Če svojo moč združi s paradižnikom, ki vsebuje veliko antioksidantov, skupaj očistita telo škodljivih snovi, ki pospešujejo staranje in povzročajo različne bolezni.
Sprehod + doživetje narave za notranji mir in boljšo samopodobo
Gibanje je koristno, tako za telo kot duha. Če se gibljemo v naravnem okolju, pa je že 5 minut dovolj, da se občutno zniža raven stresnih hormonov v krvi ter se začneta krepiti naša samozavest in zavedanje lastne vrednosti. Če nas sprehajalna pot zanese mimo žuboreče vode, je učinek še boljši.
Skuta + krompir za moč v mišicah in energijo
Skuta je kakovosten vir živalskih beljakovin, ki so potrebne za krepitev in rast mišične mase. Krompir se ponuja kot idealen par, saj dodaja rastlinske beljakovine, ki poskrbijo predvsem za to, da telo bolje izkoristi živalske beljakovine.