Estrada

Naj najde mesto tudi na vaši mizi med slovenskih čebelarjev!

P. R.
20. 12. 2017, 08.51
Posodobljeno: 20. 12. 2017, 08.53
Deli članek:

Kakšen je med, ki ga pridelajo slovenski čebelarji, in v čem se razlikuje od tujega medu?

Promocijsko gradivo

V Sloveniji na področju medu poznamo tri zaščite geografskega poimenovanja medu priznane na evropskem nivoju in sicer Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med in Kraški med, ki nosita zaščiteno označbo porekla. Nekateri čebelarji pa se vključujejo tudi v ekološko pridelavo medu.

Z nakupom medu, ki je vključen v shemo kakovosti je potrošniku zagotovljena višja kakovost medu, saj so kriteriji kakovosti pri navedenih geografskih poimenovanjih postavljeni veliko strožje kot jih navaja državni Pravilnik o medu.

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo se prideluje na območju celotne države Republike Slovenije. Pod tem imenom najdete akacijev, cvetlični, lipov, kostanjev, smrekov, hojev in gozdni med. Je eden od redkih zaščitenih kmetijskih pridelkov, ki ima v svojem imenu ime naše države. Prepoznate ga po prelepki na pokrovu kozarca, ki vključuje evropski simbol kakovosti in serijsko številko, ki zagotavlja sledljivost takšnega medu.

Med višje kakovosti lahko kupite pri čebelarjih, ki so vključeni v kakovostne sheme. Najdete jih na seznamu, ki je vsem prosto dostopen na spletni strani www.okusi-med.si. Na tej spletni strani so na voljo tudi dodatne informacije o vseh treh shemah kakovosti.

Čebelarji lahko več informacij glede vključevanja v sheme kakovosti in pogoje delovanja v sistemih kakovostih pridobijo na Čebelarski zvezi Slovenije. Informacije pa so na voljo tudi na spletni strani www.slovenskimed.si