Estrada

Jagode in jabolka za bele zobe

Lara Jelen
28. 11. 2017, 12.01
Deli članek:

Večina belilnih zobnih past vsebuje agresivna belilna sredstva in abrazivne snovi, ki lahko trajno poškodujejo sklenino. Če si želite očarljiv nasmeh, zanj raje poskrbite drugače. Razkrivamo, kako.

Profimedia
Po 20. letu prične tvorba kolagena upadati.

Zelo dobro vemo, kaj obarva naše zobe. Je sploh treba ponavljati? Rdeče vino, pravi čaj, kava in kajenje so smrtni sovražniki sklenine. Če se jim ne morete upreti, si vsakič po uživanju omenjenih pijač umijte zobe ali jih vsaj sperite z ustno vodico. V veliko pomoč pa vam je lahko tudi hrana, ki zaradi določenih snovi pripomore k bolj belim zobem. Uživajte jo čim večkrat, pa vam ne bo treba več razmišljati o dragem beljenju zob.

1. Jagode. Njihova sezona se je žal za letos končala, še vedno pa so na voljo zamrznjene, ki jih lahko odmrznete in podrgnete po zobeh. Encimi, ki se skrivajo v jagodah, bodo domnevno pobelili zobe. Da to res deluje, sta v preteklosti med drugimi potrdili celo Oprah Winfrey in Tyra Banks. Ker jagode obenem vsebujejo veliko sladkorjev, je kljub temu priporočljivo, da se te metode lotite zvečer pred umivanjem zob.

Dreamstime

2. Soda bikarbona. Ne nasedajte nasvetom, ki zagotavljajo najboljši učinek ob uporabi raztopine vodikovega peroksida. Razlog, da ta deluje, je močna agresivnost. Že to, da takšne raztopine nikakor in niti po pomoti ne smete zaužiti, je dovolj dober razlog, da raje poskusite s čim drugim. Denimo s sodo bikarbono, s katero se sicer ravno tako ne sme pretiravati, saj lahko ob pretirani uporabi poškoduje zobno sklenino, ki žal nima sposobnosti obnavljanja. Ko sklenino enkrat uničimo, je to dokončno, posledica hude obrabe sklenine pa je izpadanje zob. Zobozdravniki prav zato svetujejo, da namesto samoiniciativnega eksperimentiranja preprosto poiščete zobno pasto, ki vsebuje sodo bikarbono. Tako boste lahko prepričani, da z odmerkom sode ne pretiravate.

3. Jabolko. Ne samo zdravnika, tudi zobozdravnika lahko odženete stran, če vsak dan zaužijete kakšno jabolko. To nadomesti celo zobno ščetko, kadar te nimate pri roki in bi si želeli očistiti zobe (po uživanju druge hrane ali po kajenju). Jabolko odstrani površinske obloge na zobeh. Tako kot nekatere vrste zelenjave (korenček ali zelena) jabolko deluje kot naravno abrazivno sredstvo, ki pomaga pri odpravi plaka in rahle površinske obarvanosti zob. Čeprav gre za manjše spremembe, je učinek hitro viden že s prostim očesom.

http://www.ks-bostanj.si/

4. Pomaranče. Začenja se sezona pomaranč in limon, ki je nikar ne zamudite. Oba sadeža sta po zaslugi velike vsebnosti vitamina C in nekaterih kislin zelo koristna za bele zobe in odstranjevanje zobnega kamna. Kajpak bodo agrumi pri tem pomagali le do neke mere, medtem ko je drugo odvisno od sestave vašega zobnega tkiva. Razlog za rumenkasto obarvanost zob je lahko prisotnost mineralov, ki zdravju zob koristijo. V tem primeru se je nesmiselno obremenjevati z idealom, ki je morda najlepši na pogled, ni pa nujno dober za vaše zobe.

5. Kokosovo maslo. Zobe si vsako jutro ščetkajte s kokosovim maslom, saj je znano po svojih antibakterijskih lastnostih in lahko pripomore k odstranjevanju madežev na zobeh. Takšen ritual je popolnoma neškodljiv. Namesto da si zobe ščetkate, lahko kokosovo olje tudi žvrkljate v ustih po deset minut na dan. Vsebino nato obvezno izpljunite, saj olje ne bo očistilo le vaših zob, temveč bo iz telesa mimogrede posrkalo še strupe, ki bi jih bilo nesmiselno znova zaužiti.

dreamstime

6. Muškatni orešček. Če želite lepe zobe, morate poskrbeti, da bodo ti zdravi. To pomeni, da se morate že vnaprej truditi, da vaših zob ne napade karies. Pri tem si lahko pomagate z zmerno uporabo muškatnega oreščka. V njem se skriva antibakterijska snov macelignan, ki močno preprečuje nastajanje kariesa. »Pravijo, da ta snov deluje že v tako majhni količini, da je niso mogli niti primerjati z drugimi naravnimi snovmi. Indijci torej dobro vedo, kaj počnejo, ko orešček uporabljajo za osvežitev daha. In vsi, ki kuhajo z njim, dejansko ustvarjajo jedi, ki ne bodo omogočale razvoja kariesa na zobeh,« so zapisale avtorice knjige Ščepec rešitve: Zamolčane zdravilne moči začimb.

7. Voda. Voda ne bo posvetlila barve vaših zob, bo pa pri posvetlitvi sodelovala. Vsakič ko se boste namesto sokov in drugih pijač, ki tako ali drugače škodijo zobem, odločili za vodo, boste bliže privlačnemu nasmešku. Pa še koža bo manj izsušena, saj bo telo zadosti hidrirano. Tako zaradi lepote kot zaradi zdravja je voda odlična izbira, ki je ne gre podcenjevati.

Beli zobje so lepi, pa so tudi zdravi?
»Če so zobje zdravi, potem bodite srečni in se ne obremenjujte z vsiljeno barvo reklamne industrije. Rumenkasto barvo dajejo zobem minerali, ki sestavljajo trda zobna tkiva, in čim več je mineralov, tem bolj rumenkasti so zobje. Večina belih zob je že v osnovi bolj krhkih in se bolj krušijo. Osebno odsvetujem beljenje s čimer koli (zobne paste, premazi ...), ker menim, da tako sklenino poškodujemo in jo nepopravljivo okvarimo,« je na enem izmed forumov že pred desetletjem opozorila Alenka Šenk Erpič, dr. dent. med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva. Beli zobje torej niso nujno prednost in tudi rumeni zobje niso vedno posledica kajenja, kot radi presodimo.