Ogenj je bil človeku že od nekdaj privlačen. Z njim povezujemo občutek topline, ognjišče in skupnost, pripravo hrane ... Topli dnevi so kot nalašč za postavitev kamina ali žara ter za druženje ob ognju.
Element ognja lahko vnesemo na teraso ali vrt na različne načine, najsi bo v obliki kamina, manjšega kurišča ali žara. V vsakem primeru si tako zagotovimo prijetno vzdušje, lahko pa tudi polepšamo vrt. Kaj od tega si privoščimo, je odvisno predvsem od razpoložljivega prostora – prenosni žar lahko postavimo tudi na balkon, kamin pa zahteva svoj prostor na vrtu.
Žari za različne potrebe
Žari se razlikujejo glede na velikost in na vrsto kuriva – to je lahko oglje, plin ali elektrika. Hrana je najbolj pristnega okusa na žaru na oglje, če pa te možnosti nimamo, nam pridejo prav tudi plinski ali električni. Njihove glavne prednosti so, da ne zavzamejo veliko prostora, torej so namenjeni predvsem tistim, ki na vrtu nimajo dovolj prostora za kamin ali pa pripravljajo hrano na žaru le občasno, lahko jih preprosto premikamo, vzamemo s seboj na piknik, za pečenje pa so pripravljeni zelo hitro. Prenosni vrtni žari so pravokotnih ali okroglih oblik, nekatere izvedbe imajo pokrov, ki zadržuje toploto in s tem hitrejše pečenje, obenem pa tudi ohranja sočnost hrane.
Rešitev za balkone, kjer smo omejeni s prostorom, je namizni žar, na voljo je v vseh izvedbah – na oglje, plin ali elektriko. Z namiznim žarom je druženje zabavno in prijetno, saj si lahko vsak gost po svojih željah speče tisto, kar si sam najbolj želi.
Plinski so praktični, oglje da značilen okus
Plinski žari so praktični in preprosti za uporabo. Segrejejo se v desetih minutah in ne povzročajo dima, kar sta prednosti pred žarom na oglje. Običajno so izdelani iz litoželezne rešetke ali iz kamnite, kovinske ali teflonske plošče z žlebički ali brez, značilna zanje je velika moč gorilnika, moč pa lahko seveda uravnavamo kot na plinskem štedilniku. Ohišje in pokrov iz litega aluminija omogočata preprosto čiščenje, slabost plinskih žarov pa je, da moramo imeti vedno na voljo plinsko jeklenko in hrana nima značilnega okusa, ki ga daje dim.
Pravi okus hrani da peka na oglju, saj oglje aromatizira meso in mu da s tem poseben okus. Vendar pa traja dlje časa (kakor pri plinskem žaru), da je žar na oglje pripravljen za uporabo – približno 30 do 40 minut, in tudi s čiščenjem imamo več dela, saj je treba odstraniti pepel in očistiti rešetko.
Pri električnem žaru dima ni, žar preprosto priklopimo na elektriko in počakamo, da se plošča segreje, temperaturo lahko poljubno nastavljamo. Grelna plošča je izdelana samo z žlebički ali s kombinacijo žlebičkov in gladke površine, prevlečena je s posebno oblogo, ki omogoča preprosto čiščenje.
Vrtni kamini in kurišča
Za vrtni kamin se odločimo, če imamo na vrtu dovolj prostora in pogosto pripravljamo hrano na žaru. Hrano lahko pripravljamo nad ogljem ali nad žerjavico oziroma odprtim ognjem. Vrtni kamini so izdelani iz opeke, kamna ali betona. Na voljo so majhni, ki imajo samo kurišče, in večji, ki imajo tudi dimnik in nekaj delovne površine – ti so lahko del letne kuhinje.
Kamin naj se po videzu ujema s podobo vrta, pomembno pa je tudi, kam ga namestimo. Paziti je treba, da je dovolj daleč od mize, da dim ne moti gostov, hkrati pa tudi ni dobro, da se dim vali k sosedom, ter da ni pod drevesom. Pomembno je, da je podlaga, kamor ga postavimo, trdna, za večje kamine pa moramo izdelati betonsko temeljno ploščo. Čiščenje je preprosto, treba je le redno odstranjevati pepel in po uporabi očistiti rešetko.
Na vrtu pa si lahko omislimo tudi večje ali manjše odprto kurišče. Zvečer lahko ogenj samo opazujemo, nekatere od kurišč lahko uporabimo tudi za pečenje – ko ogenj dogori, nad žerjavico nastavimo rešetko in že lahko pečemo. Na voljo pa je še obilo drugih možnosti – od pečenja krompirja v žerjavici do obračanja klobas na palici. Ognjišče je namreč naravna osrednja točka, okrog katere se zbira družba in ki prebuja vse naše čute.
Namizni žar na oglje je majhen in priročen za uporabo, opremljen je s kromirano rešetko ter z odstranljivo pocinkano posodo za oglje in pepel, s čimer je čiščenje preprosto, ohišje žara pa je kromirano in prašno barvano ali izdelano iz porcelana.
Prenosni žari so običajno majhni in so zato namenjeni majhnim družbam, obenem pa so preprosti za prenašanje in tako si lahko omislite prenosno letno kuhinjo danes tu, jutri pa tam – na terasi ali balkonu, na vrtu ali pa ga vzamete s seboj na izlet v naravo ali piknik.
Enako kot pri namiznih lahko tudi pri prenosnih izbirate med žari na oglje, električnimi ali plinskimi, njihove izvedbe pa so različne – od bolj osnovnih in preprostih do vrhunsko oblikovanih in opremljenih. Izdelani so iz stabilnega ohišja ali stojala, ki nudi prostor za drva, oglje in druge pripomočke, (odstranljivo) posodo za drva ali oglje in pepel ali priključek in prostor za jeklenko ter rešetko.