Alma v nasprotju s kolegi, ki se radi gredo skrivalnice, z veseljem deli svoje recepte. Tudi zato, ker ve, da ji nihče ne more vzeti bogatih izkušenj in znanja, ki si ga je prigarala – tudi na račun porezanih prstov, opečenih dlani in krčnih žil od stanja za štedilnikom. A zato ni odločna blondinka v svoji pojavi nič manj fatalna.
Zaupajte nam, ali so vas moški po nazivu fatalne ženske začeli kaj drugače gledati?
(smeh) Moram reči, da ne in česa takega tudi nisem pričakovala! Odkrito priznam, da si laskavemu nazivu navkljub kakšnih velikih sprememb pri tem tudi nisem želela. In saj veste, kako deluje teorija privlačnosti …
Kako pa je reagiral vaš mož?
Mož me tako ali tako gleda, kot bi me moral! (nasmešek)
Zelo pohvalno glede na to, da sta skupaj že 16 let! Torej sta v vseh teh letih znala poskrbeti tudi za romantični vidik zveze?
V prvi vrsti sva zelo dobra prijatelja, kar je za delujoče partnerstvo zelo pomembno. In seveda pridejo tudi trenutki, ko sva vse kaj drugega kot romantična. A v pravih trenutkih eden od naju naredi pravi korak, da se vzbudita romantika in strast ...
Ga radi zapeljete tudi s kuhanjem, saj pravijo, da gre ljubezen skozi želodec?
Ni nujno, da s hrano. Včasih je dovolj že dober pogovor ali lep sprehod.
Kakšna mora biti po vašem ženska, da jo imamo danes za fatalno?
Fatalna zame pomeni, da izžarevaš karizmo, ko stopiš v prostor, a ne gre toliko za zunanji videz, temveč za to, da se ljudje, ko te vidijo, sprašujejo, kdo je ta ženska. Tudi uspeh je dobra sestavina za fatalnost, ki skupaj s karizmo naredi žensko posebno.
Ste zadovoljni s svojim videzom in medijsko podobo?
Vsak ima svoj okus, sama pa se ne glede na naziv fatalke najbolje počutim v pižami. (smeh)
Ali se mora ženska bolj dokazovati v kuhinji kot moški?
Marsikdo mi reče, da se zdim vzvišena. A ljudje se ne zavedajo, da sem v šestnajstih letih kariere za svoj uspeh zelo garala. Predvsem kot mati in še toliko bolj kot kuharica. Za ženske je v kuhinji mnogo teže! Če svoj poklic jemlješ kot poslanstvo in si mu popolnoma predan, potem to ni lahko. Moški te želijo večkrat potisniti v pomožna dela, in če nisi močna in samozavestna oseba, se hitro podrediš. Moški se bojijo močnih žensk in si tega nočejo priznati. Zame pa je najpomembnejše, da sem ostala poštena po srcu!
Ali je morda prav v tem, da ženske hitro odrinejo na stranski tir, razlog, da ni toliko vrhunskih kuharic, ker se vse ustavijo pri pomožnih delih?
Tako je. Pogosto me sprašujejo o tem, in to vprašanje me vedno znova razjezi. Ni res, da so moški boljši kuharji, saj imajo ženske značilno prefinjenost, eleganco in občutek. A ko pride mož domov po dvanajstih urah dela, se uleže in počiva, ko pa pride domov žena, začne pospravljati, kuhati, likati, prevzame skrb za otroke … To so brez dvoma pomembni dejavniki, ki vplivajo na uspešnost žensk v kuharskem poklicu. V gostinstvu je treba delati tudi ob koncu tedna in med prazniki, sama sem veliko hodila tudi po tekmovanjih, kar je izredno težaško delo. Veliko je odvisno tudi od partnerja, ki te mora razumeti in podpirati. Če partner ne zmore več tega pritiska, so ženske v nekem trenutku prisiljene končati kariero in veliko jih prehitro obupa.
Ste veliko prejokali zaradi odnosa moških do vas v kuhinji?
Seveda so bili tudi trenutki, ko sem se zjokala, čeprav ne maram žensk, ki jokajo. Ne maram takšnih, ki z jokom izsiljujejo, da dosežejo svoje. Občudujem ženske, ki s svojim znanjem dokazujejo, da so vredne več.
V slaščičarstvu so včasih zelo skrivali, kako se kaj naredi, zato sem se učila tako rekoč sama. Vsi so pričakovali, da bom padla na testu, vendar sem trmasto vztrajala, potem pa mi je to počasi zlezlo pod kožo.
Prav zato toliko bolj cenim moje popečene in porezane roke, pa vsako modro žilico na nogah, saj mi nihče ne more očitati, da mi je kdo kaj podaril ali pogledal skozi prste.
Ste si kot fatalka kaj posebej privoščili?
Prav za prireditev Fatalne ženske sem si dala podaljšali nohte, saj ti v kuhinji sicer ne pridejo v poštev. Naredili so mi jih dan prej, ko pa sem naslednje jutro vstala, sem se takoj dregnila v oko, ker jih nisem bila navajena. Naslednji dan sem si jih odstranila …
Kakšni so vaši načrti za poletje?
Poletje bom aktivno in intenzivno preživela v Kopru, kjer ustvarjam v restavraciji Carpaccio, vmes delam tudi na akademiji Jezeršek, v rokavu pa imam še nekaj lastnih projektov. Zelo se že veselim tudi svoje prve knjige. Slaščičarska bo, na temo tort, in je že v tisku. Komaj čakam, da jo bom držala v rokah!