Estrada

Zdravilni ingver pridelajte sami

Renata Ucman, Zarja
12. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ingver, ki velja za izvrstno začimbo in izjemno zdravilno rastlino z veliko blagodejnih sestavin, lahko vzgojimo tudi sami.

Ingver, rastlino iz Indije in Kitajske, zaradi številnih zdravilnih učinkovin pogosto opisujejo kot čudežno zdravilo, ki pomaga pri številnih vsakdanjih tegobah. Čeprav pri nas v naravi zaradi drugačnega podnebja, torej zaradi hladnih in mrzlih mesecev, ne preživi, ga vseeno lahko vzgojimo sami in si pridelamo nekaj njegovih korenik za uporabo v domači kuhinji.

Korenika naj bo zdrava, sočna in mesnata

Pomembno je, da za sajenje v lonec izberemo primerno ingverjevo koreniko. »Za sajenje izberemo lepe, predvsem pa sočne in mesnate korenike, ki že nekoliko odganjajo,« pojasnjuje Tina Ternjak, ki ima skupaj z materjo Metko Ternjak Gomboc že vrsto izkušenj s sajenjem ingverja v lonec. Kot voditeljici vodita oddajo Vrtičkanje na Pop TV, pa tudi sicer sta obe zagovornici zdravega, aktivnega in naravi prijaznega življenja. Že vrsto let pripravljata različne poučne delavnice za otroke in odrasle. Razkrili sta nam vrsto uporabnih napotkov, kako ga pridelati v našem precej drugačnem podnebju.

V loncu ga lažje zaščitimo pred mrazom

Pred sajenjem ingverja je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, če želite uspešno pridelati njegove zdravilne korenike. Zakaj ga je bolje posaditi v lonec in tega nato v toplih mesecih postaviti na vrt ali balkon? »Ingver raste počasi, zato moramo počakati od osem do deset mesecev, da lahko poberemo pridelek. Pri nas so lahko v jeseni noči že precej hladne. Zato ingver raje posadiva v lonec, saj ga tako lažje zaščitiva pred mrazom in podaljšava sezono pridelovanja v zaprtem prostoru,« pojasnjuje Metka Ternjak Gomboc in še dodaja, da se pridelave sadik ingverja v loncu v zaprtem prostoru lahko lotimo od februarja naprej.

Presajanju ingverja se raje izognimo!

Presajanju ingverja z lonca na vrt in nato spet nazaj v lonec se raje izognimo. Tina Ternjak pojasnjuje: »S tem namreč zmotimo rast korenik, zato ga tudi midve raje posadiva v lonec. Ingver ne potrebuje preveč globoke posode, pomembnejša je njena širina, ki naj je bo vsaj za trikratno dolžino korenike. Za pridelavo izberemo bogat, hranljiv in dobro odceden substrat, ki mu lahko dodamo nekaj komposta.«

Ne pozabimo na zalivanje!

Sajenje ingverja ni zahtevno. Kaj moramo upoštevati pri sajenju v lonec? Koreniko položimo na substrat tako, da brsti oziroma očesa gledajo navzgor. Korenike naj bodo med seboj oddaljene približno 15 centimetrov. »Ne pozabimo na redno zalivanje in čez približno tri tedne bodo rastline pokukale iz substrata,« pojasnjuje Metka.

Za dobro rast ingver potrebuje ustrezno prst. »Odlično bo uspeval v vrtni zemlji, ki jo obogatimo z domačim kompostom. Potrebuje vlažno prst, zato ga redno zalivajmo, pazimo pa, da voda ne zastaja, še posebno če ga gojimo v loncih. Na prostem si lahko delo z zalivanjem olajšamo z uporabo zastirke,« svetuje Tina.

Na vrtu za ingver izberemo nekoliko zaščiteno mesto, saj ima rad veliko toplote, vendar se izogibajmo legi z močnim soncem. Na prosto ga presadimo, ko mine nevarnost zmrzali. »Ingver je nezahtevna rastlina in z njim nimamo veliko dela. Če ga posadimo v bogat substrat ali prst, dodatno dognojevanje ni potrebno, tudi brez tega bo lepo rasel,« svetuje Metka, Tina pa dodaja: »Ingver ima rad svetlo, toplo in vlažno, a ne direktnega sonca. Občutljiv je tudi za močan veter, prepih in mraz. Je odlična rastlina za ekološko pridelavo, saj težav z boleznimi in škodljivci ni.«

Izkopavanje korenik

Kdaj in kako pobiramo pridelek, to je zdravilne ingverjeve korenike? »Ko se zeleni del popolnoma posuši, je čas, da izkopljemo korenike. Mlade korenike ingverja so zelo sočne in nežne, zato pazimo, da jih pri izkopu ne poškodujemo.« Za večji pridelek pa je pomembno, da mu zagotovimo čim daljšo pridelovalno sezono, da se lahko korenike razvijejo.

Estrada

eva peternelj 1
Dvojno veselje, dvojne skrbi

Udeleženka resničnostnega šova priznava, da ob dveh malčicah ni lahko

natasa tic ralijan in sinova
Negujejo močne vezi

Natašo Tič Ralijan sta sinova že zdavnaj prerasla

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla