Ko začnemo prehajati v zimski čas, se po ajurvedi svetuje, da začnemo zmanjševati vnos hladne, suhe in lahke hrane. Povečujemo pa hrano, bogato z naravnimi proteini in maščobami. Priporočljivo je uživanje tople in kuhane hrane sladkih, kislih in slanih okusov. Z dr. Maniem, diplomiranim ajurvedskim zdravnikom, smo govorili o zimskem letnem času in kako lahko poskrbimo za dobro počutje v kraljevem letnem obdobju, kot ga imenuje ajurveda.
Osnovna načela ajurvede so razstrupljanje telesa, spodbujanje imunskega sistema in obvladovanje stresa. Zdravo telo je pogoj za doseganje dobrega počutja in zdravja. Pomembno je tudi, da upoštevamo kraj, čas in telesni ustroj. Katera osnovna načela so primerna, da telo pripravimo na hladnejše dni in zimsko obdobje?
Ajurveda je način življenja in znanost o življenju, njen glavni koncept pa je preventiva. Ajurveda ponuja vodila, kako živeti zdravo življenje in kako preprečiti, da bi bolezen nastala. Razstrupljanje je del ajurvede, ki omogoča čiščenje telesa. Pri vseh teh procesih je pomembno upoštevati telesno zgradbo, čas in vremenske razmere, v katerih živimo. Vsak letni čas ima posebne vplive na telo, celo večje, kot je naš tip telesnega ustroja. Zato je vedno priporočljivo slediti pravilom, ki veljajo za posamezni letni čas. Tako je tudi pozimi pomembno upoštevati zimsko dieto, življenjski slog, vendar na uravnotežen način, ki vključuje tudi našo telesno zgradbo.
Današnja dnevna rutina narekuje hiter tempo. To, da gojimo in živimo uravnoteženo delovanje med dnevno rutino, prehrano in dnevnimi dejavnostmi, pripomore tudi k notranjemu ravnovesju in zdravju. Kakšna naj bi bila dnevna in sezonska rutina, primerna za človeka, ko pridejo hladnejši dnevi?
Dnevna rutina mora biti običajna. Zgodnje vstajanje in zgodnje odhajanje v posteljo. Večerni spanec naj bi se začel ob deseti uri zvečer, vstajali naj bi ob šestih zjutraj. Tako velja za vse leto. Obroke hrane je primerno zaužiti ob primernem času. Edina sprememba, ki jo moramo narediti v zimskem času, je, da uživamo hrano, ki je primerna za zimsko sezono. In koristno je v svojo rutino dodati tudi nekatere navade, kot so: masaža s sezamovim oljem, savna in izogibanje spancu čez dan. Kadar oseba želi bolj posebne in individualizirane nasvete o tem, kaj bi morala jesti in kakšen naj bi bil njen življenjski slog, je priporočljivo, da se posvetuje z ajurvedskim zdravnikom. Saj je vsak posameznik individualen in temu primerno se prilagodi tudi celotno delovanje.
Življenjski slog in pravilna prehrana sta enakovredno pomembna, ko govorimo o zdravju. Ajurveda podpre človeka, da opusti stare življenjske navade, kot je uživanje hitro pripravljene in tehnološko predelane hrane. Po ajurvedi je hrana vir življenja in ustrezna prebava vir zdravja. Katero vrsto hrane je primerno uživati v obdobju zime?
Res je. Življenjski slog in hrana sta zelo pomembna za zdravo življenje. Pozimi mora biti hrana vedno kuhana, ne smemo uživati ničesar hladnega. Priporočljivo je uživati sladko, slano in kislo hrano. Ko govorimo o sladki hrani, je mišljena hrana, ki je pripravljena z naravnimi sladkorji. Od jedi se lahko uživa ričet, bučno juho, kompot, polento, riž, kislo zelje, enolončnice in tako naprej. Bolj podrobno, kakšna dieta je primera za posameznika, pa je odvisno od vsake osebe posebej. To določi ajurvedski zdravnik po opravljenem pregledu.
Po ajurvedi so trije glavni vzroki bolezni: pretirana uporaba telesnih moči, negativno mentalno razmišljanje in čustveno odzivanje ter vplivi sezonskih sprememb. Kaj je dobro storiti v zimskem času, ko lahko nastopijo sezonske bolezni, ki so posledica okolja in letnih časov, da preventivno okrepimo imunski sistem in odpornost?
Po ajurvedi je zima kralj letnih časov. Kar koli bomo počeli v tem letnem času, bo vplivalo na vse preostale letne čase. Zato je zelo pomembno takrat slediti primerni dieti in imeti primeren življenjski slog, prilagojen letnemu času in telesni zgradbi. Dobro je imeti redno aktivnost, da se prepotimo, hoditi na masaže in izvajati samomasaže, obiskovati savno, piti ingverjev in bazilikin čaj z medom. Pri pripravi hrane pa uporabljati grelne začimbe. Ne smemo se izpostavljati mrazu in moramo se toplo obleči. Če sledimo tem majhnim nasvetom, si lahko na preprost način okrepimo imunski sistem.
Pri pripravi jedi je pomembna prisotnost ljubezni in spoštovanja do pripravljene in postrežene hrane. Dodajanje začimb in zelišč izboljša okuse, spodbudi prebavni ogenj in izboljša prebavo. Katere začimbe in zelišča je primerno uporabljati pri jedeh, ko preidemo v hladnejše dni, da okrepimo odpornost telesa?
Pozimi je priporočena uporaba grelnih začimb, kot so: ingver, kumina, janež, črni poper, cimet, kardamom, klinčki, gorčična semena. Nekatere od teh začimb uporabljajo Slovenci tudi pozimi in jeseni tradicionalno, recimo tudi v vinu in kompotu.
Zimski dnevi so krajši in narava se v tem obdobju v svojem ciklu umiri. V hladnejših zimskih dneh je za telo dobro, da zadrži toploto. Kakšna je vloga in uporaba olj v zimskem letnem času?
Pozimi se koža suši, ker v zraku ni toliko prisotnosti vlage. Zato imajo bolj ali manj vsi ljudje bolj suho kožo. Zaradi mraza pa hladne roke in stopala. Tako je v zimskem obdobju priporočljivo uporabljati grelna olja za masažo telesa. Grelni učinek na telo imata sezamovo in gorčično olje, ki pa ju moramo pred masažo rahlo pogreti. Nato olje v toplem prostoru nanesemo na telo, vmasiramo in pustimo na koži dvajset minut. Po tem postopku se oprhamo.