Estrada

Letos so odšli ...

Petra Rupnik
30. 12. 2015, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Leto, ki se zaključuje, je žal prineslo tudi slovesa velikih ljudi. Posameznikov, ki so s svojim delom, poslanstvom močno zaznamovali področje svojega delovanja in tudi širše. Tihi odhodi, žal tudi tragedije so pretresale športno, glasbeno, kulturno in politično javnost – tudi slovensko.

Mediaspeed
Slovenija se letos poslovila tudi od Kraljice ljudskih src - Simone Weiss.

JANUAR: SLOVO KANTAVTORJA

M24, Mediaspeed
Kemal Monteno je umrl v 67.letu starosti zaradi zapletov po presaditvi ledvice.

21. januarja se je v 67. letu starosti zaradi zapletov po presaditvi ledvice poslovil bosanski pevec in kantavtor Kemal Monteno. Med njegovimi najbolj znanimi pesmimi sta Sarajevo ljubavi moja in Nije htjela. Ustvarjal je z drugimi pomembnimi glasbeniki Jugoslavije, med njimi z Arsenom Dedićem, Zdravkom Čolićem, Oliverjem Dragojevićem, Terezo Kesovijo in Vladom Kreslinom. Skozi svoje ustvarjalno obdobje je objavil 12 studijskih albumov.

FEBRUAR: HUDA BOLEZEN IN ATENTAT

26. februarja je v 45. letu starosti po hudi bolezni umrl vrhunski alpinist, fotograf, glasbenik in pisec Urban Golob. Že v otroštvu so ga zaznamovale zdravstvene težave: pri osmih letih je zbolel za tumorjem v ustni votlini, bolezen pa se je zatem ponovila. Na področju alpinizma se je proslavil kot član številnih odprav: leta 1990 je bil član odprave na Nanga Parbat, tri leta pozneje na Šiša Pangmo, pozneje pa so sledile še odprave na Gašerbrum in Južni Nilgiri. Leta 2000 je bil tudi fotograf in snemalec smučarske odprave Dava Karničarja na Mount Everest, leta 2002 pa je z Urošem Samcem in Maticem Joštom preplezal prvenstveno smer po zahodni strani in prvi osvojil 6654 metrov visoki Peak 41 v Nepalu.

Reuters
Svojci se poslavljajo od Borisa Nemcova, ki je umrl v atentatu.

27. februarja je v Moskvi pod streli umrl Boris Nemcov, 55-letni vodja ruske opozicije, glasen kritik predsednika Vladimirja Putina in vojne v Ukrajini. Nemcov je bil v bližini Kremlina kar štirikrat ustreljen v hrbet, atentat pa je sprožil množične proteste. Zavezniki Nemcova so Putina obtožili vpletenosti v umor, a je slednji to zanikal in prisegel, da bo našel krivce.

MAREC: NENADNA SMRT

Mediaspeed
Špeli Šipek so novembra posthumno podelili nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.

Slovenski medijski svet, predvsem novinarske kolege, je 26. marca letos šokirala nenadna smrt novinarke in urednice Špele Šipek, ki je, stara 42 let, umrla za posledicami srčne kapi. Šipkova je svojo kariero začela na TV Slovenija, nato pa je kar 18 let delovala kot novinarka in pozneje urednica osrednje informativne oddaje na Pop TV, 24ur. Septembra 2013 je zapustila Pop TV in prestopila nazaj na TV Slovenija, kjer je bila od februarja 2014 urednica oddaje Tarča. Novembra letos ji je Društvo novinarjev Slovenije posthumno namenilo nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.

APRIL: VELIKANA UMETNOSTI

12. aprila je dva tedna pred 91. rojstnim dnem umrl slovenski slikar in pesnik Jože Ciuha. Bil je eden mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih umetnikov. Med drugimi je leta 1967 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Dan pozneje, 13. aprila, je umrl nemški pisatelj, Nobelov nagrajenec Günter Grass. Star je bil 87 let. Med drugo svetovno vojno je služil v nemški vojski, pozneje pa izdal svoje najbolj znano delo, protivojni in antinacistični roman Pločevinasti boben. Svet je bil šokiran zaradi Grassovega priznanja, da je bil v najstniških letih član enot SS. Pisateljsko pero je zaradi zdravstvenih težav odložil leta 2012. Pred tem je svetovno javnost znova razburkal s prozno pesmijo z naslovom Kar je treba povedati. V njej je kritiziral Izrael zaradi njegove nasilne komunikacije z Iranom. V Izraelu so mu zato prepovedali vstop v državo.

MAJ: ODŠLA STA IDOLA

14. maja je umrl B. B. King, legenda bluesa, star 89 let. Njegovi najbolj znani hiti so My Lucille, Sweet Little Angel, Rock me Baby in še bi lahko naštevali. S svojo glasbo je vplival na razvoj kariere Erica Claptona in zasedbe U2. je King je muziciral skoraj vse do svoje smrti in odigral najmanj sto koncertov na leto.

23. maja je v starosti 87 let umrl ameriški matematik in ekonomist, Nobelov nagrajenec John Nash. Njegove teorije se uporabljajo v ekonomiji, politiki in računalništvu, pri računalniški obdelavi podatkov, razvijanju in proučevanju umetne inteligence in še drugje. Leta 1959 je začel kazati očitne znake paranoidne shizofrenije. Njegovo spoprijemanje z boleznijo je postalo osnova za biografijo Čudoviti um, po kateri so posneli istoimenski film, ki je prejel štiri oskarje. Nasha je zaigral Russell Crowe.

JUNIJ: NEVERJETNA USTVARJALCA

7. junija je, star častitljivih 93 let, umrl legendarni britanski gledališki in filmski igralec Christopher Lee, najbolj znan po vlogi krvoločnega grofa Drakule iz leta 1968. V svoji bogati karieri je nastopil v kar 250 filmih, pogosto je igral negativce. Mlajši se ga bodo spominjali kot zlobnega čarovnika Sarumana iz filmske trilogije Gospodar prstanov. Britanska kraljica je leta 2009 Leeja zaradi zaslug na področju igranja in dobrodelnosti povzdignila v viteza.

22. junija je v 103. letu starosti umrla slovenska krajinska arhitektka Juta Krulc. Bila je najstarejša aktivna oblikovalka vrtov ne le v slovenskem, temveč v svetovnem merilu. V svoji razgibani karieri jih je oblikovala okoli 400.

JULIJ: ČRN MESEC

2. julija letos je v 86. letu starosti umrl velikan slovenske narodnozabavne glasbe Slavko Avsenik. Z bratom Vilkom veljata za najbolj izvajana in prodajana avtorja v folk glasbi v Evropi. Avseniki se poleg vsega lahko pohvalijo z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe. Najbolj znana Avsenikova skladba, Na Golici, velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu, doživela pa je kar 600 predelav. Slavko Avsenik je bil pokopan 7. julija v Begunjah na Gorenjskem, z državniškimi častmi.

10. julija je v 83. letu starosti umrl legendarni egiptovski igralec Omar Sharif. Dobitnik dveh zlatih globusov in nominiranec za oskarja se je gledalcem širom sveta za vedno vtisnil v spomin kot Lawrence Arabski in Doktor Živago.

26. julija je umrla Bobbi Kristina Brown, komaj 22-letna hčerka pokojne pevke Whitney Houston. Bobbi so januarja letos nezavestno našli v kopalni kadi. Do usodnega 26. julija je bila v umetni komi.

AVGUST: ŠOK V ŠPORTU IN ŽALOST V GLASBI

Speedweek.com
Motociklistični svet je letos pretresla smrt slovenskega dirkača Berta Camleka

9. avgusta se je na startu dirke za alpsko-jadransko prvenstvo na madžarskem Hungaroringu v 45. letu starosti smrtno ponesrečil slovenski motociklistični dirkač Berto Camlek. V svoji dirkaški karieri je osvojil več naslovov slovenskega državnega prvaka in naslov avstrijskega prvaka. Osemkrat je nastopil na dirkah v razredu svetovnega prvenstva Superbike.

facebook
Arsen Dedić in njegovo Pegasto dekle ne bosta nikoli pozabljena.

17. avgusta je po dolgotrajnih zdravstvenih težavah umrl legendarni hrvaški pevec Arsen Dedić, ki smo ga tudi Slovenci vzeli za svojega. V zgodovino slovenske glasbe se je namreč za vedno vpisal kot nepozaben interpret pesmi Pegasto dekle, skladatelja Jureta Robežnika. Dedić je sicer posnel okrog 40 glasbenih albumov.

SEPTEMBER: ODŠEL JE NAJBOLJŠI

22. septembra je umrl legendarni ameriški igralec bejzbola Lawrence Peter »Yogi« Berra. Večino svoje aktivne športne kariere je bil član kluba New York Yankees. Je eden od le štirih igralcev bejzbola, ki so bili trikrat izbrani za najkoristnejšega igralca lige MLB. Petnajstkrat je igral na Tekmi vseh zvezd, desetkrat je osvojil ligaški naslov. Večina za Berro meni, da je eden najboljših lovilcev v zgodovini bejzbola. Umrl je v starosti 90 let.

OKTOBER: PISALA STA ZGODOVINO

Mediaspeed
France Bučar: "Dokler bomo imeli v centru političnega odločanja takšne intrigante, se nam ne piše dobro.

20. oktobra je umrl France Bučar, starosta slovenske politike in eden od očetov samostojne Slovenije. Bil je predsednik prve demokratično izvoljene slovenske skupščine. Po koncu politične kariere je ostal kritičen do slovenskih političnih in družbenih razmer. Izrazil je prepričanje, da nobena vlada po osamosvojitvi ni naredila nikakršne trajne spremembe, razočaran je bil tudi nad delom državnega zbora. Kritičen je bil tudi nazadnje, do premierja Mira Cerarja, za katerega je ocenil, da ne deluje kot odločen predsednik vlade. Obregnil se je prav tako ob Janeza Janšo, saj je dejal, da je slovenska politika »žrtev tega nesrečnega Janše in še koga«.

Mediaspeed
V zgodovino se je vpisal kot eden od igralcev, ki so nastopili v prvem slovenskem zvočnem igranem celovečercu, Na svoji zemlji.

26. oktobra se je slovenski gledališki in filmski svet poslovil od 97-letnega igralca Aleksandra Valiča. V zgodovino se je vpisal kot eden od igralcev, ki so nastopili v prvem slovenskem zvočnem igranem celovečercu, Na svoji zemlji. Bil je najstarejši dobitnik Borštnikovega prstana, gledalci pa so si ga zapomnili kot žlahtnega komedijanta.

NOVEMBER: SLOVO V ŠPORTU IN POLITIKI

Arhiv
Nekdanja alpska smučarka Nuša Tome Babnik se je poslovila po težki bolezni.

10. novembra je po hudi bolezni v 56. letu starosti umrla nekdanja alpska smučarka Nuša Tome Babnik. Na olimpijskih igrah v Lake Placidu leta 1980 je osvojila 23. mesto v veleslalomu, v Sarajevu leta 1984 pa je bila 21. Po končani športni karieri se je posvetila družinskemu podjetju.

10. novembra je v starosti 96 let umrl nekdanji nemški kancler Helmut Schmidt. Veljal je za enega najpopularnejših nemških voditeljev po drugi svetovni vojni. Postavil je temelje Evropske unije, odigral ključno vlogo pri vzpostavitvi evropskega denarnega sistema in utrl pot do valute evro. Znan je bil tudi po svojem ostrem jeziku in cigareti v ustih, ki je ni ugasnil niti, ko so ga snemale televizijske kamere.

m24.si
Draga Grubelnika je vzela huda nesreča.

17. novembra je slovenski šport spet obmolknil. Na poti z ledenika v Söldnu se je namreč smrtno ponesrečil nekdanji vrhunski slovenski alpski smučar Drago Grubelnik. Na gorski cesti je izgubil nadzor nad vozilom in zgrmel 270 metrov globoko v prepad. Grubelnik je najboljši rezultat kariere dosegel v švicarskem Wengnu, kjer je leta 2000 osvojil tretje mesto na tekmi svetovnega pokala. Po koncu smučarske je kariero nadaljeval kot trener v tujih reprezentancah.

DECEMBER: KRALJICA LJUDSKIH SRC IN METALSKA IKONA

18. decembra je bitko s hudo boleznijo izgubila pevka Simona Weiss, stara 53 let. Priljubljena pevka je v karieri posnela 20 albumov, več kot 200 pesmi, prodala pa je tudi več kot pol milijona plošč. Pred desetletjem se je umaknila z glasbene scene in se posvetila otrokom z avtističnimi motnjami, svoji družini in dobrodelnosti.

Arhiv
Lemmy je umrl le dva dni zatem, ko je izvedel, da ima izjemno agresivno obliko raka.

28. decembra, le dva dni za tem, ko je izvedel, da ima izredno agresivno obliko raka, je v 70. letu starosti umrl ustanovitelj zasedbe Motörhead, Ian Fraser Kilmister, znan po vzdevku Lemmy. Veljal je za začetnika heavy metala, čeprav je vedno trdil, da je Motörhead rock'n'roll skupina. S svojimi zalizci, dolgimi lasmi, bradavicami na obrazu ter črno majico in klobukom je bil prava metalska ikona.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste