Estrada

Čudovit večer

Alesh Maatko
16. 9. 2015, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nazaj, nazaj v rodni kraj je pot prinesla Marijo Ahačič Pollak, ki je v petek zvečer ob pomoči organizatorjev koncerta, Občine Tržič in Agencije Media butik, v Dvorani tržiških olimpijcev poskrbela za izjemen in neponovljiv glasbeni večer.

Foto Čebron

Čeprav jo je življenjska pot peljala v daljno Kanado, kjer si je ustvarila družino, domačih ljudi in rodnega Tržiča ni nikoli pozabila. Tudi zato je želela, da se prav v Tržiču poslovi od aktivnega prepevanja na odru, ki ji je v šestih desetletjih prineslo veliko veselja in držalo nit s slovensko besedo in ljudsko pesmijo, ki jo je učil peti oče.

PRVA SLOVENSKA KANTAVTORICA
Posebno mesto v Marijinem srcu ima pesem Sanjaj, sanjaj, ki jo je napisala v tujini, posnela pa v Sloveniji z aranžerjem in dirigentom mojstrom Adamičem. Marija velja za prvo slovensko kantavtorico, ki je v svoje pesmi povezala tudi marsikatere življenjske modrosti.

Na odru so se ji pridružili številni glasbeni prijatelji, od tria Jožeta Burnika, harmonikarja in avtorja več kot 600 skladb, Jožeta Galiča, ki je s svojimi orglicami blestel v pevskem tercetu ansambla Slovenija, Franca Šegovca, legendarnega harmonikarja Štirih kovačev, Marjana Rekarja, ki je spremljal sestre Potočnik, do Jodel Expressa, ki je poskrbel za glasbeno spremljavo dam. Vesele, da so se spet srečale, zapele in v zaodrju tudi poklepetale, so bile dame domače glasbe, ki so vsaka v svojem ansamblu pustile velik pečat.

DAME DOMAČE GLASBE
Jožica Brdnik, ki se je spomnimo kot pevko v Ansamblu Ivana Ruparja, pri Laufarjih in v Ansamblu Janeza Goršiča je obiskovalce popeljala v Sanje kresne noči. Dobitnica Korenove plakete Barbara Kolarič, ki je tudi izjemna tekstopistka in prepeva v ansamblu Ekart, ki letos praznuje 40. obletnico delovanja, je zapela skladbo Moj srečen dan. Čeprav je že pri trinajstih letih nastopila na Ptujskem festivalu, je največje uspehe doživela z ansamblom Marela, Jožica Gabrijel Vidic, ki je zapela Aljažu v spomin.

Z Jodel Expressom je zapela kraljica jodlanja Brigita Vrhovnik Dorič, ki je z jodlanjem zaživela v ansamblu Nagelj, katerega članica je bila trinajst let. Še tri leta več pa je pri Štajerskih vagabundih preživela Majda Petan, ki je bila ves čas razpeta med zabavno in narodnozabavno glasbo, danes pa rada zapoje tudi v družbi moža Marjana pesem Pelji me na tisti kraj. Po dolgem času so ob spremljavi harmonikarja Marjana Rekarja na tržiškem odru o narcisah zapele sestre Potočnik. Tatjana Vidmar, Jelka Potočnik in Erna Kramer so kot sestrice sicer začele nastopati že v ranih otroških letih.

S svojim žametnim glasom je pustila močan pečat v narodnozabavni glasbi tudi Majda Renko Petrič, ki je tudi o neznanem naslovljencu prepevala v moževem ansamblu, Ansamblu Vilija Petriča. Dame domače glasbe so se zbrale in registrirale pred trinajstimi leti na pobudo Cite Galič, znane citrarke, ki sta se ji v viži Le tebe bom ljubil pridružila še sestra Erika Zakonjšek Klančar in mož Jože Galič. Da je bil petkov večer res nekaj izjemnega in tudi med glasbeniki izredno spoštovan, je dokazala Ingrid Brueggemann Huberti, ki je iz Švice do Tržiča prevozila kar šeststo kilometrov, da je lahko navdušenim obiskovalcem zajodlala tako, kot le ona zna. Je originalna kraljica jodlanja, ki je svoje žezlo predala Brigiti Vrhovnik Dorič, s katero sta izvedli tudi skupno jodlarsko točko.

Najbolj prepoznavna in popularna skladba Hermine Šegovc, ki pri Štirih kovačih prepeva od leta 1972, je Pisava sem pismo, z možem Francem, s katerim sta nerazdružljiva že več kot pet desetletjih, pa sta v petek zvečer predstavila novejšo vižo Neke sončne nedelje. Osem let je z Ansamblom bratov Avsenik preživela Jožica Kališnik, sodelovala pa je še s številnimi drugimi glasbeniki. Čeprav je videla veliko sveta, tako v pesmih kot sicer, najraje sanja o domovini. Neprecenljivi videoposnetki RTV Slovenija so obiskovalcem koncerta Marije Ahačič Pollak obudili spomine na videz in glas pevk izpred desetletij. Tako je bilo zanimivo videti Stanko Kovačič v pasaži ljubljanskega nebotičnika še pred letom 1967 in potem v živo na odru, kjer je z veseljem nastopila z damami domače glasbe, samostojno pa že dolgo ne nastopa več.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste