Estrada

En kroj, mnogo različnih oblek

Nejc Simšič
16. 8. 2015, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Modna oblikovalca, ki delujeta pod imenom Eric Matyash, bosta že tretje leto zapored izpeljala modni projekt, ki se je razširil na mednarodno področje. Gre za projekt Identiteta oz. v originalu Identity dress, s katerim bosta spet premikala meje ustvarjalnega.

Arhiv organizatorja

Mediaspeed

Z lansko Identiteto, na kateri je sodelovalo 18 modnih oblikovalcev, od tega jih je kar 16 prišlo iz tujine, sta postavila vizijo, da to postane eden od vplivnejših modnih dogodkov na območju jugovzhodne Evrope. 

»Projekt Identiteta se odmika od ustaljenih z modo povezanih formatov. Ne usmerja se v komercialne vode modnega sektorja, pač pa daje prednost raziskovanju svobode izražanja. Gre za kreativni eksperiment, znotraj katerega tako uveljavljene modne blagovne znamke kot mladi modni upi z lastnim oblikovalskim izrazom ustvarijo obleke, ki jim je skupen en sam osnovni kroj. En kroj za mnogo interpretacij je neodvisni koncept, ki bi z veliko mero vztrajnosti in doslednim kuriranjem skozi leta zmogel Ljubljano pozicionirati na vidno mesto evropskega modnega dogajanja. V tej smeri vidiva razvoj butične zgodbe v butični Ljubljani,« sta povedala kuratorja in idejni vodji projekta Identity dress, oblikovalca Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak.

POVEDANO PO DOMAČE

Če si ne znate predstavljati natančno, kaj pravzaprav pomeni ta projekt, je odgovor zelo preprost. Vsak oblikovalec dobi en kroj obleke, ki je za vse, ne glede na državo, iz katere prihajajo, popolnoma enak. Kakšna bo končna kreacija, narejena po tem univerzalnem kroju, pa je odvisno zgolj in samo od oblikovalca samega.

In tudi letos lahko pričakujemo, da bo projekt postregel z oblekami, ki jih bodo posebej za to priložnost ustvarili kreativci domala z vsega sveta – od Anglije do Tajske.

Arhiv organizatorja

»Midva prispevava kroj, oblikovalci pa nato na podlagi tega kroja ustvarijo obleko. Kroj je kot belo platno, ki čaka v slikarskem ateljeju, obleka kot končana slika. Kroj kot prazen šop papirjev, obleka kot nanje zapisana zgodba. Obleka kot podpis ustvarjalca, kot preslikava njegove osebnosti,« je še povedal Eric Maj Potočnik, ki se že veseli, da bodo ljubitelji mode videli nove kreacije na velikem odprtju razstave Identity dress 2015. Ta bo 19. novembra v Narodnem muzeju Ljubljana, razstava pa bo na ogled do sredine decembra.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste