Estrada

Expo Milano 2015: Aktualko - pravi hit med seksi Azijkami!

K.S.
16. 6. 2015, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Urednik Radia Aktual Simon Prelesnik, kreativni producent, voditelj in glasbenik Primož Siter in najbolj simpatični mornarček v Sloveniji, so dobesedno okupirali največjo svetovno razstavo in uspeli pritegniti pozornost tudi na naš slovenski paviljon.

Kaj je Expo? (okvirček)

Svetovna razstava poteka vsakih 5 let in je na generalni ravni vodena s strani Generalne skupščine BIE (Mednarodni urad za razstave v Parizu). Prva svetovna razstava je potekala leta 1851 v Londonu (Crystal Palace, Hyde park). Med najbolj vidnimi gre omeniti svetovno razstavo v Parizu leta 1889, ki je za seboj kot mejnik industrijske dobe pustila danes veličasten, svetovno znan spomenik Eifflov stolp. Podoben pečat so Belgijci kot gostitelji razstave leta 1958 postavili Atomium, simbol moderne dobe.

Osrednji namen svetovne razstave je obravnava določene teme, ki je v svetovnem merilu aktualna v času, ko ta poteka. K sodelovanju so povabljene vse države sveta, ki skozi določeno temo izobražujejo javnost, predstavljajo načine, kako doseči potrebe civilizacije, predstavljajo napredek na enem ali več področjih človekovega udejstvovanja in javnost seznanjajo s smernicami za prihodnost.

Osrednja tema EXPO Milano 2015 je hrana, nosilni slogan pa: ”Feeding the Planet, Energy for Life” oz. “Hrana za planet, energija za življenje”.

Svetovno razstavo v času od 1. maja 2015 do 31. oktobra 2015 obiskalo 20 milijonov obiskovalcev, predstavilo se je 147 držav, od tega 55 s samostojnim paviljonom, med katerimi je tudi Slovenija.

Primož Siter: Expo je cel svet na kupu, brez politike, samo dobra volja in ogromno ljudi. Pushlushtae, Trkaj in ostali so navdušili publiko z vseh koncev, mi smo se pa »šlepali« na Aktualkovo karizmo.

Dogajanje pred našo hišo je povezoval vrhunski voditelj Eugen Ban, ki je slalomiral med slovenščino, italijanščino in angleščino.

Simon Prelesnik: EXPO je res razstava, ki jo mora človek doživeti. Ni dovolj, da gledaš o njej po televiziji, da bereš o njej v časopisu, ampak moraš biti tam. Razsežnosti so res neverjetne, množina ljudi nepredstavljiva, vse skupaj pa bolj deluje kot svetovno mesto, kot pa razstava. Toliko različnih kultur, toliko različnih pogledov na razvoj, na prihodnost, na napredek! Res neverjetno! Vsekakor priporočam vsakemu! Milano je v primerjavi z ostalimi EXPO lokacijami tako blizu, da je enostavno na dosegu roke. Če vsaj vsaj malo mika, da bi šli na EXPO, potem milanskega enostavno ne smete zamuditi!

Zato, da je bilo zares veselo in poskočno, je zavzeto skrbel raper Rok Terkaj, ki je mimoidoče pripravil do tega, da so se najprej pošteno naplesali, potem pa še vstopili v slovenski paviljon in si ogledali razstavo. Ritem so stopnjevali še acapella band Pushluschtae in narodno zabavna glasbena skupina Livada ter pevka Mateja Eli. Live DJ-program Radia Aktual in njihova prepoznavna maskota pa so poskrbeli, da se je med Milanom in Slovenijo odvijal neposreden prenos.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste