Estrada

Ponosno naprej

Alesh Maatko
26. 5. 2015, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Maraaya je z nastopom v sobotnem finalu zadovoljen. Na novinarski konferenci, ki sta jo organizirala ob vrnitvi v Slovenijo, sta Marjetka in Raay izpostavila, da se je Slovenija že drugič zapored uvrstila v finale, pesem pa se uvršča še na evropske lestvice.

Alesh Maatko

Slovenska evrovizijska zgodba je za dvojec Maraaya intenzivno trajal slabega pol leta, vanj pa sta vložila vse moči. Ko sta potegnila črto sta ugotovila, da so pomembne predvsem nove izkušnje, teh pa na Dunaju ni bilo malo. Duo je namreč poskrbel za veliko promocije, kakršno zadnjih nekaj let nismo ravno navajeni. Na Dunaj je slovenska delegacija namreč odnesla veliko materiala, člana sta se udejstvovala tudi na stojnicah, kjer so ju številni obiskovalci evropskih držav prepoznali na vsakem koraku. Kot je dejal Raay, so želeli tri minute na odru oplemenititi z več dejavniki, nad mnogimi darili pa so bili presenečeni tudi drugi izvajalci. »Če bi šel še enkrat v to, bi se odločil za popolnoma enak način,« je dodal. Raay je še pojasnil, da je Slovenija osma najuspešnejša država na evropskih glasbenih lestvicah. Med najboljših 50 so se po njegovih podatkih uvrstili v Nemčiji, zjutraj so bili celo osmi na Švedskem, dobro pa kotirajo tudi na Nizozemskem, Finskem, v Grčiji in na Poljskem. Marjetka je ob tem dodala, da so bili presenečeni in ponosni, da so dobivali točke iz držav, ki prej verjetno sploh niso vedele, da obstajamo. Če bi glasovala tudi Hrvaška, ki Sloveniji po navadi dodeli veliko točk, bi bila uvrstitev po njunem mnenju še višja. Raay je sicer pojasnil, da je bila Slovenija v polfinalu peta, 12 točk pa je med drugim prejela od Azerbajdžana. Švedski predstavnik Mans Zelmerlöw je po njunem mnenju prepričal predvsem z izvirnim nastopom, dobro pa je bila narejena tudi pesem.

Alesh Maatko

Z dobrimi novicami je na novinarski konferenci postregel tudi urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Mario Galunič, ki je pojasnil, da si je nastop Maraaye ogledalo 600.000 Slovenk in Slovencev oziroma 30 odstotkov državljanov, česar že dolgo niso zabeležili. In prav ima, takšna gledanost je bila v času zlate dobe Slovenije na Evroviziji.

Elena Volotova (EBU)

In teh lepih časov se spominja tudi Regina, ki je na družbenem omrežju zapisala: »Dneva najlepših sanj na Evrosongu nismo dočakali. Naš nastop korekten. Konkurenca pa žal prehuda, predvsem s scenskimi dodatki in šovom. Da gre pri podeljevanju točk tudi za politiko, postane jasno, ko ne pokažeš presežka. Švedi upravičeno zmagali, komad vrhunsko scensko in produkcijsko dodelan in imeli smo ga že v ušesih (Guetta – Lovers on the sun). Kakorkoli že, dokler država ne bo dojela, da je Evrosong za nas pomembna promocija in bo prepuščala ter nalagala vse samo izvajalcu, tako dolgo višjo uvrstitev lahko samo sanjamo. 'Šparamo' na napačnih koncih in letos smo lahko resnično srečni, da smo se uvrstili vsaj na 14. mesto.«

Elena Volotova (EBU)

Tudi nekdanja evrovizijska predstavnica Tanja Ribič je bila podobnega mnenja: »Bravo, Marjetka, bravo Raay! Vem, kako je, ko so vse oči uprte vate, kot da streljaš enajstmetrovko na svetovnem prvenstvu. Eni čakajo čudež, drugi 'kiks'. Nepretenciozna in skrajno simpatična sta! V živo podoživljam občutek, ko sem bila tudi sama po stavnicah med top štiri, in ko se je vse končalo z desetim mestom, sem se počutila skoraj izigrano, pozabljeno ob ognjemetu zmagovalcev. Tudi Slovenija je imela mnogo višja pričakovanja takrat. Na letalu na poti domov me je pričakal članek z naslovom: Več sreče prihodnjič, Tanja Ribič. Čez čas sem dojela, da je to vendarle bila svojevrstna zmaga. Zlasti če si bil skoraj za vse sam. Brez kakršnegakoli cirkusa. Uživajta v sadovih, ki bodo še kako deževali. Respect!« In ne nazadnje se je čestitkam pridružila Alenka Gotar, ki je Sloveniji leta 2007 prvič pripela tako zaželen finale: »Čestitke za 14. mesto Maraayi. Za eno mesto sta me prehitela. Odlično sta nas zastopala, Slovenci smo lahko ponosni.« In prav ima, čeprav ta ponos v sebi prevečkrat skrivamo. Na snidenje, Stockholm 2016.

Alesh Maatko

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste