Estrada

Teta Mara bo stara 70 let!

T.C.
3. 5. 2015, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Humorist Toni Gašperič, znana Teta Mara, 5. maja praznuje 70. rojstni dan. Večina ga pozna kot satirika in komedijanta, čeprav je dejaven tudi kot književnik, pisec besedil za popevke, kulturni animator, pedagog in velik promotor Bele krajine. Kot je dejal, je danes v Sloveniji humorja več včasih, manj pa je satire, za katero je treba imeti pogum.

Arhiv Svet24
Toni je znan po prisrčnem humorju in izjemnem optimizmu.

Satire se dandanes poslužuje malokdo, bila pa bi zelo potrebna glede na stanje, ki smo mu priča, je poudaril Gašperič. Po njegovem mnenju bi namreč danes težko rekli, "da živimo v neki urejeni državi, v kateri bi se človek počutil gotovega".

Po njegovih besedah demokracija ponuja veliko materiala za satiro; če je nekoč lahko kritiziral le partijo, torej eno frakcijo, lahko danes zbada čez več "partij", saj, kot je dejal, "imamo več strank, ki ga vsaka po svoje svira na političnem, kulturnem, šolskem, zdravstvenem in drugih področjih".

Dolenjski list

Današnji predstavniki humorja so stand up komiki, vendar sam pojav stand up komedije v Sloveniji ni nov, novo je le poimenovanje, je poudaril Gašperič, ki se tako kot njegovi veteranski kolegi, denimo Tof in Vinko Šimek, deklarira za humorista. Mladi so, kot meni, prevzeli tuje ime, pri čemer mislijo, da so zato s svojo pojavnostjo na odru imenitnejši.

Leta 2013 je Gašperič prejel Ježkovo nagrado. Po prepričanju takratne žirije v marsičem spominja na Ježka. V Dolenjskem listu je vrsto let imel rubriko Repičeva draga, ki je bila podobna Ježkovim Butalam. Slovenci smo Butalci, kar med drugim dokazujemo z vestnim poslušanjem resnic politik, ki so včasih polresnice in nemalokrat laži, je poudaril.

Kot Belokranjec veliko truda vloži v promocijo Bele krajine, ki bi lahko po njegovem mnenju živela kot oaza, deželica med Gorjanci in Kolpo, kjer bi pridelovali zdravo prehrano, človek bi se tam napil zdrave vode in plaval v reki brez strahu, da bo dobil garje.

Pogreša boljšo prometno povezavo. Kot je spomnil, so v Beli krajini železnico dobili že leta 1914, vlak pa še danes vozi z enako hitrostjo kot pred 100 leti.

V Beli krajini sodeluje pri več projektih, kot so Pasož: Svobodno belokranjsko ozemlje, v okviru katerega obiskovalcem v vasi Jugorje priskrbijo potni list, v katerem zbirajo žige in popuste, predstava na Osnovni šoli Bistra buči, kjer ponazorijo pouk iz prejšnjega stoletja, in Modre police. Ta projekt ponuja police s knjigami, namenjene izmenjavi.

Arhiv Svet24

Toni Gašperič se je rodil v Metliki. Po nekajletnem študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani se je zaposlil v metliški osnovni šoli. Bil je tudi ravnatelj osnovne šole v Podzemlju. Nato se je zaposlil v tovarni Beti. Leta 1980 je postal ravnatelj na tamkajšnji Srednji šoli tekstilne usmeritve.

Podpisal se je pod več kot 1000 humoresk. Je pisec besedil za zabavno in narodnozabavno glasbo, dolgoletni sodelavec različnih slovenskih radijskih postaj, voditelj javnih prireditev in radijskih oddaj na nacionalnem radiu, kot so Veseli tobogan, Vi izbirate - jaz izberem. Piše tudi scenarije za kratkometražne filme.

Arhiv Svet24

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste