Estrada

Angelini Jolie Pitt na jajčniku odkrili tumor

STA/J.P.
24. 3. 2015, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriška igralka Angelina Jolie Pitt je danes razkrila, da si je iz strahu pred rakom dala odstraniti jajčnike. Za to se je podobno kot za dvojno mastektomijo pred dvema letoma odločila, ker je krvni test razkril, da je nosilka redke genske mutacije, zaradi katere je verjetnost raka dojke 87-odstotna, raka na jajčnikih pa 50-odstotna.

youtube

"Zaradi raka sem izgubila mater, babico in teto," je zapisala v prispevku za New York Times pod naslovom Dnevnik operacije, v katerem je spomnila, da se je pred dvema letoma odločila za preventivno odstranitev obeh dojk in da je tedaj napovedala, da bo z javnostjo delila tudi svoje nadaljnje posege.

"Želela sem, da tudi druge ženske, ki so ogrožene, vedo za možnosti. Obljubila sem, da bom delila informacije, ki bi lahko bile uporabne glede moje naslednje preventivne operacije, odstranitve jajčnikov in jajcevodov," je zapisala in dodala, da je slednjo operacijo načrtovala že nekaj časa.

Pred dvema letoma se odločila za preventivno odstranitev obeh dojk. Tedaj je napovedala, da bo z javnostjo delila tudi svoje nadaljnje posege.

"Gre za manj kompleksno operacijo, kot je mastektomija, vendar pa so učinki bolj drastični. Žensko prisili v menopavzo," je pojasnila in dodala, da je zato z odstranitvijo jajčnikov odlašala.

A pred dvema tednoma je dobila nove krvne izvide, ki so pokazali, da bi se ji lahko že razvijal rak. "Šla sem skozi tisto, kar si predstavljam, da je čutilo na tisoče žensk. Govorila sem si, pomiri se, bodi močna in da nimam razloga za bojazni, da ne bom dočakala, da bi moji otroci odrasli in da bi imela vnuke," je zapisala o svojih strahovih.

Preiskave, ki jih je nato naredila, niso pokazale, da bi se ji rak že razvijal. A po posvetu z zdravniki se je vseeno odločila, da je odstranitev jajčnikov in jajcevodov zanjo najboljša možnost, predvsem zaradi zgodovine raka v njeni družini. "Materi so raka na jajčnikih diagnosticirali, ko je bila stara 49 let. Jaz jih imam 39," je še zapisala.

Prejšnji teden je opravila operacijo. "Na jajčniku je bil majhen, benigen tumor, a brez sledu raka na katerem od tkiv," je še pojasnila.

V maternico so ji zdaj vstavili vložek s progesteronom, da bi ji pomagal ohranjati hormonsko ravnotežje, pomagal pa naj bi ji tudi preprečevati raka maternice, ki ji je zaenkrat niso odstranili. "Odločila sem se, da jo obdržim, saj moja družina ni imela zgodovine raka na tem delu telesa," je pojasnila.

"Ni sicer mogoče odstraniti vsega tveganja in dejstvo je, da me rak še vedno ogroža. Iskala bom nevtralne poti za okrepitev svojega imunskega sistema (...) Vem pa, da mojim otrokom zdaj nikoli ne bo treba reči, 'moja mama je umrla zaradi raka na jajčnikih'," je še zapisala.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste