Cirque Du Soleil se je prvič v Sloveniji ustavila s predstavo Corteo, ki je prava paša za oči, saj je to ena njihovih bolj osuplivih in priljubljenih uprizoritev.
“Predstava je zelo akrobatska, tale je še posebej teatralna. Koreografija, čudoviti kostumi … Corteo se dogaja v drugem zgodovinskem obdobju, tako da ima določen videz. Glasba je čudovita, vsa mizanscena, vse skupaj je res za videti, sploh če prej še nikoli nisi videl Cirque Du Soleil predstave,” nam je o predstavi na vaji povedal glavni trener Michael Ocampo. Corteo, kar v italijanščini pomeni procesija, sledi klovnu, ki sanjari o lastnem pogrebu, kar pa seveda pomeni, da je vse zelo živahno in barvito, je le plod klovnovske domišljije. Čeprav je pri nas prvič, pa je predstava že navdušila več kot 10 milijonov gledalcev po vsem svetu, saj so jo prvič uprizorili v Kanadi leta 2005, z njo pa so obiskali kar 22 držav na 4 različnih kontinentih.
Predstava Corteo pa je edinstvena tudi z vidika odrske scenografije. Oder je namreč postavljen na sredino Arene Stožice, a dvorana je z zavesami razdeljena na obe strani centralnega dogajanja. “Mislim, da smo prvič naredili, da je na neki način predstava iz dveh strani. Dvorano razdelimo na dve strani in tako dobimo dve različni občinstvi. Kar je zanimivo, ker potem imamo tudi dve zaodrji, tako da lahko vidimo nastopajoče prihajati iz obeh strani,” nam je zaupal Ocampo.
Navdih za poslikave zaves pa so ročno poslikani motivi pariškega Eifflovega stolpa. A takšne tehnične spremembe znajo biti izziv, priznava Ocampo: “Največ izzivov je s tehnične strani. Akrobatsko mi nastopamo na odru, a za nas se od mesta do mesta oder ne spremeni. Ampak instalacija in podiranje pa se lahko spremenita od arene do arene, ker je vsaka dvorana drugačna, mogoče zaradi višine stropa ali pa prostora, ki ga ima. Naša tehnična ekipa zelo gara, da postavijo in podrejo, in še to storijo zelo hitro. Cela postavitev se lahko zaključi v kakšnih 8 urah, včasih dlje, odvisno od zahtevnosti prostora. Pospravijo pa lahko tudi v dveh in pol ali treh in pol, štirih urah. Tako, da so zelo hitri.” In lahko se odpravijo na naslednjo lokacijo turneje. Ker pa veliko premikanja in potovanja ponavadi pomeni, da se nepravilno prehranjujemo, so pri Cirque du Soleil poskrbeli tudi za to. Ekipe potujejo tudi s svojim kuhinjskim osebjem.
“Potujemo s svojo ekipo, ki skrbi za hrano. Kuharji, šef kuhinje, asistent … potujemo s svojo kuhinjo. Kar za nas pomeni bolj stabilne obroke, saj si seveda želimo jesti čim bolj zdravo. Tako, da ima skoraj vsaka potujoča predstava Cirque Du Soleil svojo ekipo,” pravi Ocampo, a dodaja, da to ne pomeni, da ne preizkušajo lokalne hrane.
“Imamo proste dneve. Nastopajoči so po navadi prosti ponedeljke in torke, vsa ekipa je takrat prosta, tudi jaz kot glavni trener. Tako, da ljudje gredo ven in odkrivajo mesta in seveda poskusijo lokalno hrano.” In dodaja, da so le atleti, med njimi so tudi nekdanji olimpijci, zato lahko brez preveč posledic za telo, pojejo skoraj vse. V Ljubljani bodo nastopali vse do nedelje.
Več v naslednji izzdaji Revije STOP.