Sta novice (niso vidne)

Strožja pravila za cigarete

STA/M.V.
21. 6. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministri EU, pristojni za zdravje, so danes v Luksemburgu dosegli politični dogovor o strožji evropski tobačni zakonodaji, ki naj bi zmanjšala privlačnost cigaret. Glavne novosti so obvezna in večja slikovna opozorila na škatlicah, prepoved močnih okusov, na primer mentola, in manj privlačna embalaža za tanke cigarete.

Flickr

Članice so sicer z današnjim dogovorom razvodenile decembrske predloge Evropske komisije, ki je želela še dlje. Tobačni izdelki morajo imeti videz in okus tobačnih izdelkov, ne kozmetike ali bonbonov - tako je tedaj opisala namen nove tobačne direktive.

Ministri so potrdili njen predlog za prepoved cigaret, tobaka za zvijanje in brezdimnih tobačnih izdelkov z značilnimi, močnimi aromami, kot so mentol, vanilja, čokolada in jagoda. A v primeru mentola so se dogovorili za možnost prehodnega obdobja.

Tanke cigarete pa kljub predlagani prepovedi ostajajo, a jih bo treba pakirati v manj privlačne škatlice.

Poleg tega so članice zrahljale predlog komisije, naj obvezna slikovna zdravstvena opozorila na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje skupaj z besedilom pokrivajo 75 odstotkov sprednje in zadnje strani embalaže. Velikost so znižale na 65 odstotkov.

Slovenija je že vseskozi med zagovornicami stroge tobačne zakonodaje, skupaj s Finsko, Belgijo, Irsko, Veliko Britanijo, Francijo in Estonijo. "Slovenija je bila pripravljena sprejeti tudi strožji predlog," je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

V nasprotnem taboru so Češka, Slovaška, Bolgarija in Romunija, ki so glasovale proti današnjemu dogovoru, a ga niso mogle preprečiti.

"Žal nekateri ministri za zdravje bolj kot javno zdravje zagovarjajo industrijo, kar ni najbolj primerno," je stališče popustljivejših držav obžaloval Gantar.

"Tobačna industrija ne more nikoli zaposliti toliko ljudi, kot jih tobak lahko ubije," je pri tem slovenski minister izpostavil besede predsedujočega, irskega kolega Jamesa Reillyja.

Vsako leto zaradi kajenja prezgodaj umre 700.000 Evropejcev. Kadilci v povprečju živijo 14 let manj kot nekadilci. Še posebej zaskrbljujoč je podatek, da začne 70 odstotkov kadilcev kaditi pred 18 letom, kažejo bruseljske statistike.


Komisija računa na to, da bo nova tobačna zakonodaja začela veljati v letu 2015 ali 2016. Ministri so danes dosegli načelni dogovor, ki je šele izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom, v katerih se bodo pritiski tobačne industrije nadaljevali.

V Sloveniji po Gantarjevih besedah zelo velikih pritiskov tobačnih lobistov ni bilo. "Jaz vidim vlogo ministrov za zdravje pri zaščiti javnega zdravja, ne gospodarstva, za to skrbijo drugi," je še poudaril minister.

Komisija je novo tobačno direktivo predlagala v senci korupcijske afere, povezane z lobiranjem tobačne industrije, zaradi katere je moral odstopiti bivši komisar za zdravje John Dalli.

Dalli je očitke zavrnil in trdil, da je žrtev spletk tobačne industrije, ki je želela z njegovim odstopom preložiti in razvodeniti novo direktivo. Tudi zato je komisiji v interesu, da unija novo zakonodajo sprejme čim prej.

Sporne preproste in enotne embalaže komisija ni predlagala, lahko pa se članica pod določenimi pogoji sama odloči za tak ukrep. Takšna pravila sicer za zdaj veljajo samo v Avstraliji, ki se zaradi tega zagovarja pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste