Ostali športi

Boksarski spektakel: Odprto prvenstvo Kranja

J.P.
21. 5. 2014, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Osemnajstega maja je v režiji Boksarskega kluba Kranj v športni dvorani na Planini v Kranju potekalo odprto prvenstvo Kranja v boksu, na katerem se je predstavil cvet kranjske boksarske šole, dva Slovenca iz drugih klubov ter predstavniki iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Kranjčani so na krilih bučne podpore s tribun slavili v prav vseh borbah – priznanje Dušku Čaviću in slovenskemu boksu. Sodili so Milan Kunstelj, Jure Žalik, Rasto Hodnik in Emir Botonić.

Ljuba Kunstelj

Duško Čavić, diplomirani trener Boksarskega kluba Kranj in gonilna sila popularizacije boksa v gorenjski prestolnici, je povedal, da njegovi boksarji v kategorijah, v katerih tekmujejo, konkurence nimajo. Ker boks v kranjski občini velja za neprioritetni šport, mora Čavić pokazati dobršno mero iznajdljivosti in požrtvovalnosti. Ob tem izpostavi svoje prijateljstvo z evropskim poslancem Jelkom Kacinom: »Imam srečo, da nam Jelko Kacin pomaga že 21. leto. Resnično: če njega ne bi bilo, bi moral zapreti klub.« Pove, da od občine ne dobijo dovolj niti za najem dvorane za tekmovanja. Vseeno redno izvaja tekmovanja na mednarodni ravni, a na mačehovski odnos ni imun: »Ne vem, če se bo to kdaj popravilo. Stvar je v tem, da smo zagrizeni, da imamo radi ta šport in da treniramo kot začasa Jugoslavije, ko smo se pripravljali na vojno, a molili Boga, da vojne ne bo.« 

A tudi slovenski boks ni povezan, kot bi lahko bil, kar je izpostavil boksarski veteran Jože Centa, ki je na prvenstvu deloval kot delegat. Podobno meni Čavić: »V Sloveniji je 24 klubov, odzvala pa sta se le Igor Rašić iz Maribora (BK Železničar, op. p.), za kar se mu zahvaljujem, in BK Knockout. Presenečen sem, da se od drugih klubov ni prijavil nihče. Bosanci iz Cazina, kjer imajo poplave, in Hrvati pridejo brez pogodb.« Čavićevo delo ceni tudi Jelko Kacin, ki je povedal, da »ima velike zasluge za ves slovenski boks in mednarodno sodelovanje v regiji.« S svojo prisotnostjo je vse zbrane počastil tudi Srečo Weiner, legenda slovenskega boksa, ki je 15. novembra leta 1970 po 15 rundah premagal večkratnega avstralskega in italijanskega prvaka Alda Pravisanija.

Andreja Bešter iz BK Kranj je bila zaradi odpovedi borbe razočarana. »Raje vidim, da boksam in izgubim, kot pa da nimam borbe. Tako vsaj vem, da moram še bolj trenirati, če nimam borbe, pa sploh ne vem, kje sem.« Čez 14 dni bo odšla na evropsko prvenstvo, čeprav od januarja sploh ni imela borbe. Zato upravičeno ne ve, kaj lahko pričakuje, čeprav bo vse dala od sebe. Meri tudi na olimpijske igre, zato zbira prostovoljne prispevke, ker ji je Boksarska zveza Slovenije odklonila pomoč … Pomagate ji lahko z donacijo na trr BK Kranj: 07000-0000554639.

Prvenstvo v Kranju sta odprla 12-letna borca v pionirski kategoriji, Kazimi Amet Chavez, mladi up BK Kranj, in Sadik Gashi iz BK Železničar. Oba sta prikazala paleto kombinacij udarcev in gibanja, ki ga je Čavić v primeru svojega borca imenoval za poezijo. Na koncu je slavil Chavez. Sledila je prva mednarodna borba med Adrijanom Pregljem iz BK Železničar in Eminudinom Osmičevićem iz Bosne in Hercegovine. Slednji je bil v prednosti zaradi svoje višine, a je Pregelj razliko dobro premagoval z boljšo telesno pripravljenostjo in na koncu zasluženo zmagal. V kadetski kategoriji sta se pomerila Alen Selimović iz BK Kranj in hrvaški predstavnik Noa Galić, ki sta sprva prikazala enakovredno borbo, a jo je po več močnih udarcih v prid kranjskega borca prekinil sodnik. V naslednji borbi sta se predstavila Edi Sejdinović iz BK Železničar, aktualni državni prvak, ter Hrvat Luka Hunić. Čeprav sta borbo začela silovito, sta se je pozneje lotila bolj premišljeno. Sodniki so zmago prisodili Mariborčanu.

Najmlajši boksar: Kazimi Amet Chavez

 

Najboljši tehničar: Alen Selimović

 

Najboljši tuji boksar: Miljan Laković

 

Najbolj borben boksar: Danijel Babić

 

Najboljši boksar: Leonel Ruiz Miranda Rafael

Med člani sta se prva pomerila Danijel Babić iz BK Knockout in Emrah Osmičević iz Bosne in Hercegovine, Babić je v dobro odmerjenem udarcu v drugi rundi Osmičeviću zatresel tla pod nogami in zasluženo slavil. Po borbi je povedal, da je dobro potekala, da nasprotnik ni bil pretežaven, a da je bil višji in daljši, zato je stavil predvsem na kontraudarce. Kot aktualni državni prvak meri na mednarodna tekmovanja in uvrstitev na olimpijske igre 2016. Naslednja sta se pomerila Denis Sedlarević iz BK Kranj in Hrvat Miljan Laković. Sedlarević je borbo silovito odprl, nasprotnika večkrat spravil na vrvi, ob tem pa prikazal gibanje, ki ga borcu nad 91 kilogrami ne bi pripisali. Laković mu ni ostal dolžan, a je na koncu po točkah zmagal Sedlarević. Ob koncu je povedal, da je bil nasprotnik strašno dober in da takšne borbe ni pričakoval. Ni pozabili niti na podporo občinstva, ki je bilo ves čas na njegovi strani. »Vidi se, da v klubu dobro treniramo, vsi smo zmagali, vsi smo talentirani. Imamo predispozicije za dobre borbe in večja odličja,« je strnil svoje videnje delovanja BK Kranj Sedlarević, ki se ozira tudi po večjih turnirjih.

Do konca naj bi ostali le še dve borbi, vrhunca večera. Pomerila sta se Leonel Ruiz Miranda Rafael iz BK Kranj in Hrvat Ante Babić. Kranjski boksar je vse tri runde dominiral, prikazal je veliko atraktivnih potez in na koncu zmagal. Kot zadnji naj bi v ring stopili domačinka Andreja Bešter in precej težja Mirna Završki iz Hrvaške, ki pa si je očitno premislila in je ni bilo. 

 

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste