Nogomet

Eden boljših slovenskih nogometašev vseh časov

Ekipa
28. 12. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekoč je nekdo izjavil, da iz njega nikdar nič ne bo, ker je premajhen in presuh. Ta nekdo je verjetno pozabil, da tudi Lionel Messi ne sodi med orjake in da v boksarskem svetu zagotovo ne bi tekmoval v najtežji kategoriji. Tedaj se je našel tudi nekdo, ki je rekel: »Upam si staviti, da iz tega fanta nekoč še nekaj bo.« In segla sta si v roke.

vszi

Toliko mesecev kasneje je že znano, kdo je dobil stavo. V nogometu se seveda lahko marsikaj zgodi, čez noč se lahko vse postavi na glavo, toda nekaj vendarle drži kot pribito: Kevinu Kamplu je že nekaj uspelo. Nekaj velikega. Čeprav je star šele 23 let, ga že lahko označimo za enega boljših slovenskih nogometašev vseh časov. V letu 2013 si je ustvaril sloves izjemnega vezista, ki nogomet igra na način, da ga je v užitek gledati.

Je hiter, spreten, borben, tehnično izjemno podkovan, ima pregled, dober strel, nos za zadetek. Je tudi zelo nesebičen, kolikokrat se zgodi, da raje poda, kot da bi streljal, čeprav se znajde v idealnem položaju za to. V Avstriji je v manj kot enem letu postal hit, o njem govori vsa država. V Salzburgu je že zvezdnik z veliko začetnico. In ne, to ni zaradi pričeske. Ta je bila njegov prepoznavni znak na začetku profesionalne kariere, a bolj se je slednja nadaljevala, bolj je postajalo jasno, da so abstraktne frizure, ki ga krasijo, pri njem zgolj postranska stvar. Kampl je preprosto predober nogometaš, da bi ga zaznamovalo nekaj tako nenogometnega.

igralni položaj: vezist
starost: 23 let
klub: Red Bull Salzburg

Več le Alaba

Ko je Kampl lani poleti iz Nemčije odšel v Avstrijo, je bil Salzburg še vedno klub, ki je v očeh domače javnosti z rezultati zaostajal glede na svojo finančno moč in igralski kader. Le malce pred tem se je zgodila sramota v kvalifikacijah za ligo prvakov, v katerih je rdeče bike izločil klub iz Luksemburga, in nezadovoljstvo navijačev je bilo popolno. Toda nato je prišel on. Kampl je zablestel kot meteor in nemudoma dokazal, da je Salzburg ravnal prav, ko je zanj odštel več kot dva milijona evrov. A najboljše je šele sledilo. V letu 2013 se je Kampl uveljavil kot verjetno celo najboljši nogometaš v avstrijski bundesligi, hkrati tudi kot veliki zvezdnik Salzburga.

V preteklih dvanajstih mesecih je zabil kar 15 golov in ob tem prispeval še neverjetnih 25 podaj! Salzburg, pri katerem so s Slovencem nedolgo tega podpisali novo pogodbo, je tudi po njegovi zaslugi napredoval v ligo Europa in se nato brez poraza prebil v šestnajstino finala. Tudi oziroma predvsem po njegovi zaslugi je Salzburg z naskokom vodilni klub v državnem prvenstvu, Grödigu, od katerega ima tekmo manj, beži kar za enajst točk. Če si v letu 2014 ne bo priigral naslova prvaka, bo to čisto pravi čudež. O tem, kako se je izkazal v letu 2013, govori podatek, da je Kampl zasedel drugo mesto v izboru avstrijskega nogometaša leta. Več glasov je prejel le David Alaba, ki je z Bayernom v iztekajočem se letu osvojil vse, kar se je osvojiti dalo.

Kmalu ga bo prerasel

Posebna je bila tudi Kamplova reprezentančna zgodba v letu 2013. Če v letu 2012 nikakor ni uspel prepričati Slaviše Stojanovića, da si zasluži mesto v prvi enajsterici, je pri Srečku Katancu dobil eno najvidnejših vlog v ekipi. In posledično se je začela dvigovati tudi krivulja uspehov izbrane vrste. Ta je stopila na rob neverjetnega preobrata, skorajda bi se ji uspelo prebiti v dodatne kvalifikacije. Kampl je ob tem 6. septembra dosegel svoj sploh prvi zadetek v reprezentanci, ko je z mojstrskim strelom zatresel mrežo Albanije na tekmi v Ljubljani.

»O tem sem vedno sanjal,« je nato priznal. Kasneje je ob reprezentančnih akcijah stiskal zobe, čeprav je imel nemalo zdravstvenih težav. »Saj komaj hodi, pa je vseeno najaktivnejši na terenu,« so ugotavljali nekateri. Natrpan klubsko-reprezentančni urnik je terjal svoje, Kampla je zdravje proti koncu leta dodobra načelo, toda tudi to ni bila prevelika ovira. Ko se je recimo 20. oktobra vrnil v ekipo Salzburga, je že na prvi tekmi po poškodbi ob zmagi s 6:0 prispeval štiri podaje! »Fanta čaka še izjemna kariera,« so si enotnega mnenja strokovnjaki. Salzburg bo verjetno kmalu prerasel, veliki klubi že stojijo v vrsti zanj. Januarja bodo Avstrijce tuji snubci zagotovo že »testirali«, še prej bo znano tudi tole: je Kampl v letu 2013 pokazal dovolj za naziv Ekipinega nogometaša leta?

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov