Šport

Kranjc v finalu EP z državnim rekordom, Kozmus prav tako finalist

STA/ mv
14. 8. 2014, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Matija Kranjc se je na evropskem prvenstvu v Zürichu uvrstil v nedeljski finale meta kopja. V kvalifikacijah je kot prvi Slovenec presegel 80 m (80,46 m) in bil z državnim rekordom skupno šesti. Finalist je tudi Primož Kozmus, ki je že v prvem metu vrgel 75,87 metra in presegel kvalifikacijsko normo (75 m) ter bil skupno peti.

gw

Tridesetletni Kranjc je doslej veljavni državni rekord z 79,72 m postavil 5. junija 2011 v Postojni. V popoldanskih kvalifikacijah na EP je že s prvim metom presegel 80 m, se obul v opanke in odšel s tekmovališča, čeprav ni presegel avtomatične kvalifikacijske norme za nedeljski finale. V prvi skupini je bil drugi, metali pa so še tekmovalci v drugi skupini. "Doslej je bilo še na vsaki veliki tekmo to več kot dovolj za finale," je svojo odločitev obrazložil slovenski rekorder.

"Moj cilj je bil, da izvedem soliden met in imam po prvi seriji veljaven izid. Zato nisem hitel, šel sem počasi... Uspel mi je lep met, kar sem si sicer želel, vendar tega nisem pričakoval. Nato sem zapustil tekmovališče, ker nisem hotel tvegati poškodbe še z dvema dodatnima metoma, ker mislim, da sem že v finalu. Če bom pa 13., pa tudi ne bom razočaran. Tudi za favorite so kvalifikacije zelo težke in se pošteno znojijo. V finalu si želim, da bi izkoristil vso moč, ki jo imam, in dosegel še en tak ali boljši met. Če bom začel finalno serijo tako kot danes, bo to odlično. Sem izjemno pripravljen, nisem prišel le sodelovat, ampak doseči dober izid," je bil zadovoljen Kranjc.

To bi bila njegova prva uvrstitev v finale velikega članskega tekmovanja. Dvakrat je že nastopil na olimpijskih igrah in bil 31. v Pekingu (2008) in 40. v Londonu (2012). Na svetovnem prvenstvu je bil leta 2011 v Daeguju 31., na prejšnjem EP leta 2012 v Helsinkih pa je bil 22. Odličje je doslej osvojil s tretjim mestom na sredozemskih igrah v Pescari leta 2009, 5. mesto pa je osvojil na mladinskem EP leta 2003.

Medalja s prvenstev stare celine je edina, ki Kozmusu, nekdanjemu olimpijskemu in svetovnemu prvaku, še manjka v bogati zbirki. "Dobro je, da sem vse opravil že s prvim metom, ker se nisem posebej trudil in je to pomembno tudi za psihično pripravo pred finalom. Imam zelo dobre občutke in vem, da sem pripravljen za zelo dolge mete. Ta kvalifikacijski met mi je relativno dobro uspel, rutinsko, kvalifikacijska norma mi ni prestavljala težav. Zato sem zadovoljen. Postavili pa so dokaj nizko normo, verjetno tudi zaradi vremenskih razmer in na temelju prejšnjih tekem. Danes so bile dobre razmere, sončno je bilo in smo imeli dober krog za izmet, mogoče je bilo metati daleč. Sam si ne želim, da bi bilo v soboto, ko bo finalna tekma, tako vetrovno in deževno, kot v sredo med ženskimi kvalifikacijami meta kladiva. Se bo pa treba prilagoditi na vse vremenske razmere. Te bodo enake za vse in upam, da me ne bo nič presenetilo," je dejal Kozmus.

"Sam met je bil tak, da sem imel počasen vhod vanj, že v prvem koraku sem malo preveč potegnil kladivo v levo, zato sem imel koncu večji umik kladiva iz idealne linije, kot bi bil sicer, in tudi manjše delovanje vztrajnostne sile na kladivu pri izmetu. Je pa to dober znak, saj sem šel v krogu za izmet zelo počasi. To pomeni, da je še veliko rezerve pri hitrosti, vendar bo moral biti met tehnično boljši," je ocenil Kozmus.

"V kvalifikacijah so na voljo le trije meti in je nervoza vedno prisotna. Videti je, kot da je 75 m zelo lahko doseči, vendar je to le na papirju. V finalu se bom boril, želim si kolajno in naredil bom vse, kar je v moji moči, da jo bom osvojil. Lahko bom vrgel 78 ali pa 80 m. Malo moram še popraviti občutke, sem pa vse bolj optimističen, saj sem dobro pripravljen in formo stopnjujem," je napovedal Kozmus.

Poljak Pawel Fajdek je s 77,45 m dosegel največjo daljavo, sledila sta Slovak Marcel Lomnicky (77,06 m) in Moldavec Sergej Margijev (76,35 m). Olimpijski zmagovalec Madžar Kristian Pars je imel veliko težav, dva prestopa ter se je z le devetim izidom (74,44 m) uvrstil v boj za odličja. "Finale bo povsem druga tekma," je bil kratek Kozmus.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste