Vreme

Zaradi neurja razglasili naravno nesrečo

STA/M.J.
15. 5. 2014, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Močno neurje je danes zajelo tudi celinske dele Hrvaške. Predsednik Vukovarsko-sremske županije Božo Galić je na območju razglasil naravno nesrečo zaradi velike količine dežja in vode na kmetijskih zemljiščih. Postavljajo protipoplavne nasipe, ker se zvišuje gladina reke Save. Burja se je medtem nekoliko pomirila, avtoceste proti obali so odprte.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je sporočil, da so na svoji postaji v Gradištu nedaleč od Županje, danes namerili slabih 52 litrov dežja na kvadratni meter.

Tudi drugod na vzhodu države so njive pod vodo zaradi dežja, ki pada že nekaj dni. Zemlja še ni uspela absorbirati veliko dežja, ki je v Slavoniji in Baranji krepko namočil tla v začetku maja, ko so naravno nesrečo razglasili na območju Osiješko-baranjske županije.

Poleg dežja na vzhodu in severozahodu države piha močan veter, ki je danes na območju Osijeka dosegel tudi 75 kilometrov na uro. Gasilci so imeli veliko dela zaradi rušenja dreves, veter je odnašal tudi televizijske antene in slabo narejene strehe.

Podobne posledice vetra so čutili tudi v Đakovu, Slavonskem Brodu, Bjelovarju, Koprivnici in Čakovcu, so poročali hrvaški mediji. Ni informacij o poškodovanih niti o veliki gmotni škodi. Na območju Požeško-slavonske županije je reka Orljava poplavila državno cesto pri kraju Orljavac.

Kombinacije dežja in vetra je prebivalcem prinesla največ težav pri običajnem izhodu iz hiš. Veter je polomil veliko dežnikov, ki jih je videti v smetnjakih ali razmetanih po ulicah, poroča Jutarnji list na svoji spletni strani.

Meteorologi so razglasili rdeči alarm ali najvišjo stopnjo pripravljenosti za celotno severno in vzhodno celinsko območje Hrvaške od meje s Slovenijo do meje s Srbijo. Državljane opozarjajo na nevarnosti, ki jih prinaša neurje. Najhujše bo v gorah na tem območju, v katerih pričakujejo severni veter s hitrostjo do 100 kilometrov na uro.

Hrvaški avto klub je poročal, da močen veter ovira promet na avtocesti proti Beogradu med mejnim prehodom Obrežje in Ivanjo Reko, kot tudi na avtocesti proti madžarski meji, na odcepu med Ivanjo Reko in Brezniškim Humom.

Medtem se je orkanska burja pomirila in so odprli avtoceste proti obali za vsa vozila, čeprav je zaradi vetra potrebno voziti počasneje na avtocesti Reka-Zagreb, posebej na odcepu Kikovica-predor Tuhobić. Na več odcepih avtoceste Zagreb-Split je tudi treba voziti previdno, ker so mogoči močni sunki vetra.

Zaradi burje so prekinjene mnoge trajektne povezave z dalmatinskimi otoki.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov